Πρώτη σέντρα για το 2015

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τίτλος του «πρωταθλητή χειμώνα» είναι άτυπος μεν, αλλά δεν παύει να προσφέρει μια ιδιαίτερη δυναμική στην ομάδα που θα τον κατακτήσει. Η επανεκκίνηση της Σούπερ Λίγκας μετά από ένα εορταστικό διάλειμμα ολίγων ημερών, φέρνει ουσιαστικά δύο ομάδες να τον διεκδικούν, με τον ΠΑΟΚ να διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα ενός βαθμού έναντι του Ολυμπιακού, δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε του α΄ γύρου.

Σ’ αυτή τη φάση του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός έχει μείνει αρκετά πίσω για να καλύψει μια απόσταση 5 βαθμών σε δύο αγώνες ώστε να τον διεκδικήσει με αξιώσεις κι αυτός, δεν παύει όμως να θέτει ισχυρή υποψηφιότητα, βάσει προγράμματος και δυναμικής, για τον τίτλο του πρωταθλητή στο τέλος της σεζόν, που έχει άλλωστε τη μεγαλύτερη σημασία. Αν όλα κυλήσουν με βάση τη λογική, ο «πρωταθλητής χειμώνα» θα κριθεί την άλλη Κυριακή, στα ματς της εμβόλιμης 11ης αγωνιστικής με την οποία ολοκληρώνεται ο α΄ γύρος της Σούπερ Λίγκας. Είναι μια αγωνιστική με επικίνδυνες εξόδους για τις δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας, με τον ΠΑΟΚ να δοκιμάζεται στην Τρίπολη και τον Ολυμπιακό στην Ξάνθη.

Η 17η αγωνιστική που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο δεν έχει, θεωρητικά τουλάχιστον, μεγάλες δυσκολίες για τους δύο πρωτοπόρους: ο μεν ΠΑΟΚ υποδέχεται σήμερα (19.30) στην Τούμπα τον Πανιώνιο, ο δε Ολυμπιακός παίζει αύριο (15.00) με τον Πλατανιά στο «Γ. Καραϊσκάκης». Το «αγκάθι» αυτής της αγωνιστικής το έχει στα πλευρά του ο Παναθηναϊκός, ο οποίος δοκιμάζεται στα παγωμένα Γιάννινα, κόντρα στον ΠΑΣ που πολύ πρόσφατα έκανε «ζημιές» στις άλλες δύο ομάδες της κορυφής του πρωταθλήματος, παίρνοντας 2-2 στο Φάληρο από τους «ερυθρόλευκους» και επικρατώντας 3-0 του ΠΑΟΚ. Αν οι «πράσινοι» καταφέρουν να περάσουν αύριο (19.30) χωρίς βαθμολογικές απώλειες αυτό το σημαντικό «κρας τεστ», θα επιβεβαιώσουν με εμφατικό τρόπο την υποψηφιότητά τους για τον τίτλο του πρωταθλητή.

Με το σενάριο αυτό κι αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι δεν θα συμβεί κάποια ηχηρή έκπληξη σε Τούμπα και Καραϊσκάκη, ο Παναθηναϊκός θα παραμείνει μεν 5 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ και 4 από τον Ολυμπιακό, θα έχει όμως πολύ πιο ευνοϊκό πρόγραμμα στη συνέχεια και τη δυνατότητα να ποντάρει στη δύναμη της Λεωφόρου για να καλύψει τη διαφορά. Στο τέλος αυτής της αγωνιστικής, ο Κυπελλούχος θα έχει δώσει 9 εκτός έδρας ματς και 7 εντός, ενώ οι άλλοι δύο ανταγωνιστές του το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή 9 παιχνίδια ως γηπεδούχοι και 7 ως φιλοξενούμενοι. Αν μάλιστα προσμετρήσουμε και το γεγονός ότι οι «πράσινοι» υποδέχονται στον β΄ γύρο και τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, τότε η σημερινή διαφορά των 5 και των 4 βαθμών που τους χωρίζουν από την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, δεν θα είναι αγεφύρωτη εάν αξιοποιήσουν το αβαντάζ της έδρας. Η Λεωφόρος στο πρωτάθλημα όντως τους δίνει δύναμη, μετρώντας εκεί έξι νίκες και μία ήττα.

«Κλειδί» για τη συνέχεια θα είναι και ο τρόπος που θα αξιοποιήσουν οι τρεις της κορυφής τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Οποιος καταφέρει να ενισχύσει το ρόστερ του με ποιοτικές προσθήκες, θα γίνει πιο ανταγωνιστικός στη συνέχεια, με τον Ολυμπιακό να έχει, ελέω των εσόδων του από το Τσάμπιονς Λιγκ, πολύ μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες. Οι «ερυθρόλευκοι» όμως έχουν ήδη χάσει τον Αμπιντάλ και πιθανώς τον Αφελάι, δύο παίκτες που ήταν στα βασικά πλάνα του Μίτσελ στο ξεκίνημα της περιόδου. Εκτός από τις μεταγραφικές κινήσεις που είχαν αποφασίσει με βάση την εικόνα τους στο πρώτο μισό της περιόδου, θα χρειαστεί να καλύψουν με επιπρόσθετες μεταγραφές το κενό των δύο που αποχωρούν, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν αρκετούς νέους παίκτες να μπολιάσουν στην ενδεκάδα τους. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο με το πρωτάθλημα εν εξελίξει.

Μπερδεμένο «κουβάρι» στην «ουρά» της βαθμολογίας

Το κουβάρι δεν είναι μπλεγμένο μόνο στην κορυφή του πρωταθλήματος, είναι και στη μέση αλλά και στην «ουρά» του. Η κατάσταση παραμένει ρευστή σε όλα τα επίπεδα του ανταγωνισμού, με κάποια παραθυράκια να μοιάζουν να έχουν ήδη κλείσει και αρκετά άλλα να παραμένουν ορθάνοικτα. Ενδιαφέρον υπάρχει τόσο για τις θέσεις που οδηγούν στα πλέι οφ όσο και γι’ αυτές που εξασφαλίζουν την παραμονή στην κατηγορία, με χαρακτηριστικό ότι είναι 3-4 οι ομάδες που ζουν στο μεταίχμιο. Εκεί που με 2-3 συνεχόμενες νίκες μπορεί να εμφανιστούν να διεκδικούν ευρωπαϊκό εισιτήριο, με 2-3 σερί άσχημα αποτελέσματα μπορεί να μάχονται για να αποφύγουν τον υποβιβασμό.

Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι θέση στα πλέι οφ θα έχουν δύο από τους ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, τα άλλα δύο εισιτήρια έχουν αρκετούς μνηστήρες. Ο Αστέρας Τρίπολης (28 β.) αποδεικνύει ότι είναι μια ανερχόμενη δύναμη, με στιβαρό και σταθερό αγωνιστικό πρόσωπο. Είναι η καλύτερη από τις ομάδες β΄ ταχύτητας του πρωταθλήματος και θα είναι μεγάλη έκπληξη αν δεν καταφέρει να μπει στα πλέι οφ. Μ’ αυτή την προοπτική, θα γίνει μεγάλη μάχη για το τελευταίο εισιτήριο, με βασικούς διεκδικητές τον έμπειρο αλλά ασταθή έως τώρα Ατρόμητο (23 β.), τη Σκόντα Ξάνθη (24 β.), τα Γιάννενα (23 β.) και πολύ περισσότερο τον Παναιτωλικό των 21 β. από τη Βέροια που έχει τώρα 25 β. αλλά δύσκολα θα αντέξει μέχρι τέλους.

Στους 21 β. είναι και η Καλλονή, όμως έχει κολλήσει για αρκετές αγωνιστικές σ’ αυτά τα επίπεδα και το πιθανότερο είναι να αρχίσει να κοιτάει προς τα κάτω παρά προς τα πάνω. Η ομάδα της Μυτιλήνης θα είναι πολύ ευχαριστημένη αν καταφέρει να εξασφαλίσει χωρίς περιπέτειες και άγχη την παραμονή της, αλλά διόλου απίθανο να βρεθεί κι αυτή κοντά στην επικίνδυνη ζώνη, παρότι τώρα μοιάζει να έχει διαφορά ασφαλείας.

Η Κέρκυρα και ο Πλατανιάς είναι περίπου στην ίδια κατηγορία.  Με 18 β. μπορούν να κοιτάνε  ψηλότερα, ξέρουν όμως ότι  αν χάσουν μαζεμένους  πόντους  σε 2-3 αγωνιστικές, εύκολα  μπορεί να μπλέξουν.

Ο πήχυς για την παραμονή είναι ψηλότερα εφέτος γιατί υποβιβάζονται τέσσερις και όχι δύο ομάδες. Η μία είναι η Νίκη Β. (7 β.) η οποία έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα και αποχώρησε από το πρωτάθλημα. Ακόμα και να κατάφερνε να βγάλει τη χρονιά, θα ήταν η πιο αδύναμη ομάδα και δεν θα έπειθε σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να σταθεί αγωνιστικά στην κατηγορία. Μεγάλα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και ο Πανιώνιος με τον ΟΦΗ. Με 15 και 14 β. αντίστοιχα είναι οριακά στη ζώνη του υποβιβασμού και ενδεχομένως θα ζοριστούν πολύ περισσότερο από τον Λεβαδειακό (14 β.) για να σώσουν την κατηγορία. Ο Πανθρακικός (12 β.) και ο Εργοτέλης (10 β.) έχουν χάσει έδαφος και θα χρειαστούν υπερβάσεις για να τα καταφέρουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT