Τα αστέρια του τένις στην εκκίνηση

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Μελβούρνη στρέφονται οι προβολείς της παγκόσμιας κοινότητας του τένις για τα πρώτο τουρνουά γκραν σλαμ της χρονιάς, το αυστραλιανό όπεν. Φέτος διοργανώνεται για 103η φορά στα κορτ με σκληρή επιφάνεια του «Πάρκου της Μελβούρνης». Αρχίζει τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την 1η Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή των κορυφαίων τενιστών και τενιστριών του κόσμου.

Ο Ελβετός Στάνισλας Βαβρίνκα είναι ο περυσινός νικητής της διοργάνωσης. Χρειάστηκε να νικήσει τόσο τον Νόβακ Τζόκοβιτς όσο και τον Ραφαέλ Ναδάλ προκειμένου να κατακτήσει το πρώτο γκραν σλαμ της καριέρας του. Η Κινέζα Να Λι, που πήρε το τουρνουά, ανακοίνωσε στις 19 Σεπτεμβρίου του 2014 την απόφασή της να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Αναμφίβολα τα τελευταία χρόνια, το αυστραλιανό όπεν λειτουργεί ως μία «πλατφόρμα» όπου προβάλλουν νέοι πρωταγωνιστές στον χώρο του παγκόσμιου τένις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Αρνό Κλεμάντ (2001), Ράινερ Σούτλερ (2003), Μάρκος Παγδατής (2006) και Τζο-Βιλφρίντ Τσονγκά (2008).

Το νούμερο 1 στον κόσμο στους άνδρες και τις γυναίκες, ο Νόβακ Τζόκοβιτς (ξεκίνησε τη χρονιά στην Ντόχα, όπου ηττήθηκε στον προημιτελικό από τον πανύψηλο Ιβο Κάρλοβιτς) και η Σερίνα Γουίλιαμς, αντίστοιχα, βρίσκονται στο νούμερο 1 του ταμπλό στο απλό. Αλλά το έργο τους στον δρόμο προς την κατάκτηση ενός ακόμη γκραν σλαμ μόνο εύκολο δεν είναι, αφού ουσιαστικά όλα τα μεγάλα ονόματα θα παίξουν στα «σκληρά» κορτ της Μελβούρνης, αν εξαιρέσουμε τους Μάριν Τσίλιτς και Τζο-Βιλφρίντ Τσονγκά οι οποίοι απουσιάζουν.

Το αυστραλιανό όπεν υποδέχεται τους πάντες. Κατ’ αρχάς τον Ρότζερ Φέντερερ, που είχε ένα εξαιρετικό δεύτερο εξάμηνο στο 2014, όπου πήρε τον τίτλο στα Μάστερς του Σινσινάτι και της Σαγκάης, στο Χάλε και στη Βασιλεία, έφθασε στους τελικούς του Γουίμπλεντον, του Μάστερς του Καναδά και του ATP World Tour Finals στο Λονδίνο (εκεί έχασε από τον Τζόκοβιτς άνευ αγώνα λόγω τραυματισμού), ενώ αποκλείστηκε στον ημιτελικό γύρο του αμερικανικού όπεν. Επιτυχίες που τον έφεραν μια ανάσα μακριά από την 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Παράλληλα κατέκτησε και το Ντέιβις Καπ (είναι το παγκόσμιο κύπελλο στο τένις) με την εθνική ομάδα της Ελβετίας. Επιπλέον, ξεκίνησε τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο, κατακτώντας τον τίτλο στο τουρνουά του Μπρισμπέιν. Ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών δείχνει ικανός για όλα στα 33 του χρόνια.

Στη Μελβούρνη θα βρίσκεται και ο Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος μετά τον αποκλεισμό του από τον Ελληνοαυστραλό Νικ Κύργιος στη φάση των «16» του περυσινού Γουίμπλεντον αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών και έχασε αρκετά τουρνουά. Επαιξε ξανά στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Πεκίνο, όπου αποκλείστηκε από τον προημιτελικό γύρο, τον Οκτώβριο ηττήθηκε στον 2ο γύρο στη Σαγκάη και στον προημιτελικό της Βασιλείας, ενώ τη νέα χρονιά έπαιξε μόνο στην Ντόχα όπου αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του τουρνουά από τον Γερμανό Μπέρερ με 2-1 σετ. Προσπαθεί να κάνει επανεκκίνηση στην καριέρα του και ένα μεγάλο τουρνουά μοιάζει ιδανική ευκαιρία για να τα καταφέρει. Σίγουρα, ιδιαιτέρως φιλόδοξοι είναι ο περυσινός νικητής, Στάνισλας Βαβρίνκα, ο Κέι Νισικόρι, ο Αντι Μάρεϊ, ο Τόμας Μπέρντιχ, ο Μίλος Ράονιτς, ο Νταβίντ Φερέρ και ο Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ. Στις γυναίκες, οι Σαράποβα, Χάλεπ, Κβίτοβα, Ιβάνοβιτς και Ραντβάνσκα είναι τα φαβορί μαζί με τη Σερίνα Γουίλιαμς.

Ιλιγγιώδη ποσά

Σαράντα εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (περίπου 27.740.000 ευρώ) θα μοιραστούν οι τενίστες και οι τενίστριες στο πρώτο γκραν σλαμ της χρονιάς, του αυστραλιανού όπεν. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που δίνεται ποτέ στην ιστορία του σπουδαίου τουρνουά. Οι νικητές στο απλό των ανδρών και των γυναικών θα πάρουν ο καθένας από 3,1 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (2.150.000 ευρώ). Ο χαμένος του 1ου γύρου θα αποζημιωθεί εισπράττοντας 34.500 δολάρια (23.930 ευρώ).

Το 2013, οι διοργανωτές του αυστραλιανού όπεν αποφάσισαν να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη των τενιστών. Είχε προηγηθεί συζήτηση διαρκείας, αν προτιμάτε διαπραγμάτευση, με τους επαγγελματίες τενίστες, που οδήγησε σε μία συμφωνία για σειρά σημαντικών ετήσιων αυξήσεων των κερδών. Ετσι, το 2013 το συνολικό χρηματικό έπαθλο ανέβηκε από τα 26 εκατ. στα 30 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (από 18,03 εκατ. ευρώ στα 20,81 εκατ. δολάρια). Πέρυσι, τα χρηματικά έπαθλα ήταν 33 εκατ. δολάρια (22,89 εκατ. ευρώ) και φέτος αυξήθηκαν κατά 7 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (4,86 εκατ. ευρώ). Ουσιαστικά, μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία διπλασιάστηκαν τα χρήματα που διεκδικούν όσοι αγωνίζονται στα κορτ της Μελβούρνης.

Δίχως άλλο, πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση. «Εχουμε κάνει πολλή δουλειά στην επιχείρησή μας. Και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτές τις επενδύσεις σε παίκτες έχοντας πάντα υπόψη μας το μακροπρόθεσμο μέλλον του αυστραλιανού όπεν», λένε χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι του πρώτου γκραν σλαμ κάθε έτους. Συνοπτικά τα χρηματικά έπαθλα τα τελευταία χρόνια σε δολάρια Αυστραλίας: 2007: 20 εκατ., 2008: 20,6 εκατ., 2009: 23,14 εκατ., 2010: 24,094 εκατ., 2011: 25,005,635 εκατ., 2012: 26 εκατ., 2013: 30 εκατ., 2014: 33 εκάτ. και 2015: 40 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT