Πρώτες αντιδράσεις στην Αγγλία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει συνέλθει ακόμη η βρετανική κοινή γνώμη από το ποσό-μαμούθ που θα λάβει η Πρέμιερ Λιγκ από το Sky Sports και την Β.Τ. για τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα του αγγλικού πρωταθλήματος από το 2016 έως το 2019, με την κριτική να έρχεται από πολλές πλευρές για το προκλητικό ποσό των 6,9 δισ. ευρώ συνολικά για τρία χρόνια.

Η συμφωνία για τα επτά πακέτα αγώνων (πέντε στο Sky Sports και δύο στην Β.Τ.) συνιστά αύξηση 70% από το ποσό που είχε συμφωνηθεί για την τρέχουσα τριετία, που βρίσκεται στα μισά της. Εκτιμάται δε ότι μαζί με τα διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα, η εικόνα των αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ θα αποφέρει στον αγγλικό ποδοσφαιρικό συνεταιρισμό πάνω από 11 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο.

Υπολογίζεται δηλαδή ότι για κάθε αγώνα που θα μεταδώσει το Sky Sports, που πλήρωσε 83% περισσότερα από την προηγούμενη συμφωνία, θα καταβάλει ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν 7 εκατ. ευρώ!

Οι κυριότερες επικρίσεις έρχονται από τους συνδέσμους οπαδών και τους ερασιτεχνικούς συλλόγους της χώρας. Η ομοσπονδία συνδέσμων οπαδών διαμαρτύρεται: «Αφού επί δεκαετίες οι ποδοσφαιριστές, οι ιδιοκτήτες και οι ατζέντηδες έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη από τον πλούτο που ρέει στο ποδόσφαιρο, είναι καιρός να ωφεληθούν και οι φίλαθλοι με τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων. Πόσο ακόμη θα κερδίζουν χωρίς να δίνουν τίποτε πίσω στο ίδιο το άθλημα;» διερωτήθηκε εκπρόσωπος της ομοσπονδίας οπαδών.

Δυναμώνουν επίσης και οι φωνές που ζητούν να αυξηθεί η χρηματοδότηση των κατώτερων κατηγοριών από τα ποσά της Πρέμιερ Λιγκ, με τον πρώην άσο της Αρσεναλ Ιαν Ράιτ να δηλώνει: «Σ’ ένα χρόνο θα λέμε πάλι γιατί δεν πήγαν χρήματα στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου».

Κριτική απηύθυναν και Βρετανοί πολιτικοί στον πρόεδρο της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Σκούνταμορ, για τη δήλωσή του ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να πληρώνουν τον ελάχιστο μισθό οι σύλλογοι στους υπαλλήλους τους την ώρα που λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

«Το προσωπικό των συλλόγων δικαιούται άνετο μισθό, που είναι πολύ πιο πάνω από τον ελάχιστο» σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας της βρετανικής κυβέρνησης, Βινς Κέιμπλ. «Δεν έχουμε φτιαχτεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά για να γίνουμε η καλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση» απάντησε με κυνισμό στην κριτική ο κ. Σκούνταμορ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT