Πειραματισμοί στους κανονισμούς

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτροπή κανονισμών του ποδοσφαίρου (IFAB) συνεδρίασε μελετώντας πιθανές αλλαγές στους κανονισμούς του αθλήματος, απορρίπτοντας την ιδέα της τέταρτης αλλαγής στην παράταση όπως αυτή κατατέθηκε, ωστόσο εξετάζεται η πιθανότητα άρσης της ποινής ενός αγώνα, στην περίπτωση που ένας ποδοσφαιριστής αντικρίσει την απευθείας κόκκινη κάρτα.

Το σκεπτικό της απόρριψης του μέτρου της τέταρτης αλλαγής, που θα επέφερε διαφοροποίηση στον 3ο νόμο της FIFA, βασίζεται στο γεγονός ότι θα προδίκαζε ακόμα περισσότερες τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, από τις υπάρχουσες τρεις. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε μία που αφορά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τα πρωταθλήματα νέων, επιτρέποντας την επιστροφή ενός ποδοσφαιριστή στο γήπεδο ακόμη και αν ο προπονητής του τον έχει αντικαταστήσει.

Ο πρόεδρος της ιρλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Πάτρικ Νέλσον, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου: «Θεωρούμε πως η απόφαση για την επιστροφή ενός ποδοσφαιριστή στο γήπεδο ακόμη κι αν έχει αντικατασταθεί, θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στους εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές, αλλά και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες νέων».

Το σώμα της IFAB συμφώνησε πως η αμφιλεγόμενη ποινή της απευθείας κόκκινης κάρτας και κατ’ επέκταση της απαγόρευσης συμμετοχής στον επόμενο αγώνα είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο και πρέπει να καταργηθεί. Η εν λόγω περίπτωση αφορά την απευθείας κόκκινη κάρτα όταν ο παίκτης είναι σε προφανή θέση για γκολ και δίνεται πέναλτι ή φάουλ. Ο Πάτρικ Νέλσον εξήγησε πως «πρέπει να βρεθεί λύση, γιατί πράγματι το μέτρο είναι πολύ σκληρό. Απερρίφθη η πρόταση της UEFA, η οποία πρότεινε να δίνεται κίτρινη αντί για κόκκινη κάρτα στην εν λόγω περίπτωση». Αν τα μέτρα εγκριθούν εγκαίρως από το συμβούλιο της FIFA, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Η UEFA εξέφρασε τη δυσφορία της για το γεγονός πως απερρίφθη η πρότασή της για την κίτρινη κάρτα, αναφέροντας πως η IFAB «χάνει το νόημα». Το πρόβλημα με τον υπάρχοντα νόμο της απευθείας κόκκινης κάρτας είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η απόφαση είναι πολύ σκληρή, έχοντας αρνητικότατο αποτέλεσμα σε πάρα πολλά παιχνίδια», ανέφερε η UEFA συνεχίζοντας: «Διαφωνούμε επίσης απόλυτα με την άρση της τιμωρίας για ένα παιχνίδι, καθώς η λογική μιας τέτοιας απόφασης απομακρύνεται και πάλι από το νόημα του αθλήματος».

Η επαναστατική πρόταση αλλαγής του υπάρχοντος status quo προήλθε από την ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία πρότεινε να υπάρχει βοηθός διαιτητή που θα βλέπει τον αγώνα τηλεοπτικά και θα ενημερώνει τον διαιτητή μέσω της ενδοσυνεννόησης για τις φάσεις του αγώνα, σε ένα μέτρο που ήθελε να εφαρμόσει στους αγώνες του Κυπέλλου Ολλανδίας. Η πρόταση θα επανεξεταστεί στην επόμενη συνεδρία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT