Το μεγάλο δράμα της Πάρμα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από το προσούτο και την παρμεζάνα, η ιταλική πόλη της Πάρμας έχει για καμάρι της και τον ποδοσφαιρικό σύλλογο που έχει κατακτήσει δύο Κύπελλα UEFA κι ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα των «τζαλομπλού» (δηλαδή κυανοκίτρινων) απειλούν τον σύλλογο με αφανισμό, προκαλώντας τη συγκίνηση όχι μόνο σε όσους είναι μέσα ή κοντά στην ομάδα, αλλά και στο ιταλικό ποδοσφαιρικό στερέωμα εν γένει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κινητοποίησης ήταν η πρόσφατη απόφαση της Ενωσης των Ιταλών Ποδοσφαιριστών να κατέλθουν να αγωνιστούν το περασμένο Σαββατοκύριακο στους αγώνες της Σέριε Α με 15 λεπτά καθυστέρηση ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους της Πάρμα που δεν έχουν πληρωθεί καθόλου στη φετινή σεζόν.

Η αδυναμία του συλλόγου -που έχει ήδη πωληθεί δύο φορές φέτος χωρίς να μπορέσει να συνέλθει- να αντεπεξέλθει στα έξοδά του οδήγησε την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία στην επ’ αόριστον αναβολή των δύο προηγούμενων αγώνων με την Ουντινέζε εντός (καθώς δεν μπορούσαν να καταβληθούν ούτε τα έξοδα ασφάλειας και ηλεκτροδότησης για το ματς στο Ενιο Ταρντίνι) και με την Τζένοα εκτός.

«Αύριο δεν παίζουμε, όχι γιατί δεν έχουμε τα χρήματα για να πάμε στη Γένοβα αλλά διότι θέλουμε να μάθει η κοινή γνώμη τι συμβαίνει» δήλωσε ο τεχνικός των «τζαλομπλού» Ρομπέρτο Ντοναντόνι το περασμένο Σάββατο. «Είμαστε σαν κουφάρι στη μέση της ερήμου και γύρω μας γυρίζουν αρπακτικά και τσακάλια», πρόσθεσε με τρόπο κάτι παραπάνω από παραστατικό.

Η ομοσπονδία απάντησε όμως ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αναβάλλει τα παιχνίδια της Πάρμα: «Εχοντας κατά νου το ηθικό των ποδοσφαιριστών, συμφώνησα να αναβληθεί το παιχνίδι, αλλά αυτό δεν μπορώ να το κάνω κάθε Κυριακή» εξήγησε ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας, Κάρλο Ταβέκιο. Επίκληση στο… φιλότιμο της ομοσπονδίας και της Λίγκας έκαναν ο κ. Ντοναντόνι και ο αρχηγός της ομάδας Αλεσάντρο Λουκαρέλι, με τον Ιταλό τεχνικό να δηλώνει ότι «ο Λουκαρέλι κι εγώ την κάναμε την καριέρα μας, αλλά υπάρχουν κάτι 16χρονοι, 17χρονοι και 18χρονοι που έχουν λαμπρό μέλλον μπροστά τους και πρέπει να προστατευθούν».

Η ιταλική λίγκα -που κατηγορήθηκε ότι δεν πρόλαβε το κακό πριν εμφανιστεί στην Πάρμα- απάντησε ότι έκανε και το καλοκαίρι και τον Οκτώβριο έλεγχο στον σύλλογο και δεν βρήκε κάποιο πρόβλημα, ενώ χθες επρόκειτο να συνέλθει ξανά για να βρει λύση στο πρόβλημα. Τουλάχιστον το συλλογικό ενδιαφέρον καταδεικνύει και το αίσθημα ευθύνης που διακρίνει την ιταλική λίγκα έναντι των μελών της, ενόψει και της κρίσιμης ακροαματικής διαδικασίας στις 19 του μηνός για την κήρυξη ή όχι του συλλόγου σε χρεοκοπία.

«Τρεις επιλογές έχουμε: Να παρουσιάσουμε σχέδιο ανάκαμψης, να πάμε σε ακροαματική διαδικασία για χρεοκοπία, ή να πουλήσουμε» είναι η ύστατη έκκληση του προέδρου της Πάρμα, Τζαμπάολο Μανέντι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT