Ελπίδα για Πλατινί, στρίμωγμα για Μπλάτερ

Ελπίδα για Πλατινί, στρίμωγμα για Μπλάτερ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή πιθανότητα για αθώωση του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί από τις κατηγορίες περί διαφθοράς σε βάρος του προκύπτει από έγγραφο που διαθέτει η υπέρασπισή του, την ώρα που το FBI και η αμερικανική δικαιοσύνη σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ για δύο διαφορετικές υποθέσεις.

Η γαλλική εφημερίδα Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς δημοσίευσε την Κυριακή 23σέλιδο υπόμνημα που ο κ. Πλατινί φέρεται να έχει καταθέσει τον Νοέμβριο του 1998 στην Επιτροπή Δεοντολογίας της UEFA και εξηγεί ότι λάμβανε 1 εκατ. ελβετικά φράγκα το χρόνο για τις υπηρεσίες συμβούλου που παρέχει στη διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Το έγγραφο αυτό μπορεί σύμφωνα με τους δικηγόρους του Γάλλου παράγοντα που είναι σε διαθεσιμότητα από τον Οκτώβριο, να αποδείξει ότι η ύποπτη πληρωμή των 2 εκατ. ελβετικών φράγκων από τον κ. Μπλάτερ στον κ. Πλατινί το 2011 ήταν εν γνώσει της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, άρα δε συνιστά δωροδοκία.

Η ακρόαση του κ. Πλατινί, στην οποία και θα κατατεθεί το νέο αυτό στοιχείο, προγραμματίζεται για τις 16 Δεκεμβρίου, με την απόφαση να αναμένεται έως τα τέλη του μηνός.

Η πρόταση από την Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA ήταν για εφ’ όρου ζωής αποκλεισμό του κ. Πλατινί, αλλά αν αθωωθεί όχι μόνο θα μπορεί να επιστρέψει στην προεδρία της UEFA, αλλά θα μπορεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία της διεθνούς ομοσπονδίας στις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου.

Αντιθέτως για τον κ. Μπλάτερ τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο. Αφενός το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να τον συνδέει με ύποπτη πληρωμή σχετική με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 στη Νότια Αφρική, αφετέρου ρεπορτάζ του BBC αναμένεται να δείξει το βράδυ της Δευτέρας τη σχέση του Ελβετού μεγαλοπαράγοντα με το παλαιό σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων σχετικό με το μάρκετινγκ της FΙFA.

Το νέο κατηγορητήριο των αμερικανικών διωκτικών αρχών κάνει λόγο για τον «Συνωμότη υπ’ αριθμόν 17» που δεν κατονομάζει αλλά φωτογραφίζει τον κ. Μπλάτερ, και τον κατηγορεί ότι προκάλεσε τρεις πληρωμές συνολικού ύψους 10 εκατ. δολαρίων προς τον τότε επικεφαλής της συνομοσπονδίας Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής (CONCACAF), Τζακ Γουόρνερ, που είναι στην καρδιά του σκανδάλου που ταλανίζει τη FIFA.

Οι πληρωμές αυτές ήταν σύμφωνα με το κατηγορητήριο ανταμοιβή για τις ψήφους υπέρ της υποψηφιότητας της Νότιας Αφρικής για το Μουντιάλ του 2010, ενώ σύμφωνα με τους κατηγορουμένους ήταν χορηγία υπέρ της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στην Καραϊβική…

Επιπλέον η εκπομπή «Πανόραμα» του BBC πρόκειται να παρουσιάσει το βράδυ της Δευτέρας ρεπορτάζ σχετικό με επιστολή του πρώην προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας, Ζοάο Χαβελάνζε που φέρεται να αναφέρει ότι ο κ. Μπλάτερ, τότε γενικός γραμματέας της FIFA, γνώριζε για την αμαρτωλή εταιρία μάρκετινγκ της ομοσπονδίας, ISL, χωρίς να κάνει τίποτε σχετικά με τα εκατομμύρια δολάρια που πληρώνονταν σε κορυφαίους αξιωματούχους της FIFA έναντι δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης και μάρκετινγκ στη δεκαετία του 1990.

Πλέον το ίδιο το FBI έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, όπως προκύπτει από αίτημα της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας προς τις ελβετικές αρχές «περί συνδρομής στην έρευνα αναφορικά με τις δηλώσεις Χαβελάνζε που εμπλέκουν τον κ. Μπλάτερ», κατά το ΒΒC.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT