Η νοοτροπία έκρινε το ντέρμπι

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερότητα με μικρές αποκλίσεις στην απόδοσή της και σοβαρότητα σε όλα τα παιχνίδια ανεξαρτήτως του ονόματος του αντιπάλου ήταν δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά πάνω στα οποία «πάτησε» η ΑΕΚ για να καλύψει μέσα σε λίγους μήνες το χάσμα από τις παρακάτω κατηγορίες μέχρι τη δεύτερη θέση της Σούπερ Λίγκας, την οποία κρατά σταθερά εδώ και πολύ καιρό. Η νίκη της στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό απέδειξε ότι, πέρα από τη σταθερότητα και τη σοβαρότητα, προσέθεσε και ένα ακόμη στοιχείο στο παιχνίδι της: το μέταλλο και την αύρα του νικητή! Το είχε δείξει στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, το επιβεβαίωσε οριστικά κόντρα και στον Παναθηναϊκό. Δεν είναι τυχαίο που πήρε στην έδρα της και τα τρία ντέρμπι με το ίδιο σκορ. Χωρίς να είναι καταιγιστική ή επιβλητική, εκμεταλλεύθηκε τις στιγμές, άρπαξε κάθε ευκαιρία από τα μαλλιά και κατάφερε να κάνει το 3×3 στον β΄ γύρο του πρωταθλήματος στα πιο σημαντικά παιχνίδια.

Οπως ήταν φυσικό, η τρίτη νίκη της ΑΕΚ στα ισάριθμα εντός έδρας ντέρμπι σκόρπισε χαμόγελα στις τάξεις της ομάδας, ασχέτως αν αυτή δεν συνδυάστηκε με θελκτικό ποδόσφαιρο. «Προτιμώ να κερδίζω παίζοντας άσχημα παρά να χάνω παίζοντας καλά», τόνισε ο Γκουστάβο Πογιέτ μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, και αυτή η φράση αντικατοπτρίζει τη νοοτροπία της «κυνικής» ΑΕΚ. Στην παρούσα φάση και με δεδομένα τα προβλήματα που παρουσιάζει η μετάβαση από τα «αλώνια» των χαμηλότερων κατηγοριών στα «σαλόνια» της Σούπερ Λίγκας, η ουσία είναι αυτή που μετράει. Και όταν έρχεται η ουσία, κερδίζονται και οι εντυπώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΑΕΚ κέρδισε και τα τρία ντέρμπι με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, με το ίδιο σκορ (1-0) και τον ίδιο σκόρερ (Ρόναλντ Βάργκας). Αυτές οι νίκες έχουν δώσει στην Ενωση «αέρα» επτά βαθμών από τον τρίτο Παναθηναϊκό και ένα διαφαινόμενο βαθμολογικό πλεονέκτημα στα πλέι οφ. Αν ξεκινούσε τώρα αυτό το μίνι πρωτάθλημα των έξι αγωνιστικών, η ΑΕΚ θα είχε «κάβα» τρεις βαθμούς, ο Παναθηναϊκός έναν και ο ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο κανέναν. Συν τοις άλλοις, δίνει ψυχολογική ώθηση, αίσθηση υπεροχής και ηρεμία. Το κλίμα είναι εξαιρετικό, δεν υπάρχει, όμως, καιρός για πανηγυρισμούς, καθώς ο αγώνας με τον Ατρόμητο μεθαύριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου, είναι ο σημαντικότερος της χρονιάς, δεδομένου ότι η νίκη σε αυτή την αναμέτρηση τη φέρνει πολύ κοντά στον τελικό του Κυπέλλου. Στόχος για την ΑΕΚ είναι μια «καθαρή» επικράτηση, χωρίς να δεχθεί γκολ, εναντίον της ομάδας του πρώην προπονητή της Τραϊανού Δέλλα.

Ο Γκουστάβο Πογιέτ συμπλήρωσε έναν γύρο πρωταθλήματος στον πάγκο της ΑΕΚ και τα επιτεύγματα είναι εντυπωσιακά, με νίκες σε ντέρμπι και εξαιρετική πορεία εντός του 2016, παρά το πολύ απαιτητικό πρόγραμμα. Μοναδικός αστερίσκος από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό η επιμονή στη χρησιμοποίηση του κεντρικού αμυντικού Θέσαρ Αρθο, ο οποίος κάνει πολλά ατομικά λάθη ανά παιχνίδι, δημιουργώντας απειλητικές συνθήκες για την άμυνα της ΑΕΚ.

Ενόψει του αγώνα με τον Ατρόμητο, ο Πογιέτ δεν υπολογίζει τον Μιχάλη Μπακάκη (θλάση στον δικέφαλο), ενώ επιστρέφουν οι Ροντρίγκο Γκάλο και Πέτρος Μάνταλος.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η κατάσταση στον Παναθηναϊκό. Εχασε ένα ακόμη παιχνίδι όπου έμοιαζε ανώτερος, και κατά συνέπεια το κλίμα είναι πολύ βαρύ και στα αποδυτήρια και στο διοικητήριο και στις εξέδρες. Η διαχείριση της κατάστασης αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση για τον Αντρέα Στραματσόνι. Κάθε φορά που οι «πράσινοι» κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός, σχεδόν αμέσως κάνουν άλλα δύο προς τα πίσω. Με επτά ήττες σε 24 αγώνες, πέντε συνεχόμενα ματς χωρίς νίκη στη Λεωφόρο, πρόωρη έξοδο από την Ευρώπη και το Κύπελλο, χωρίς μία νίκη σε ντέρμπι για την τιμή των όπλων, ο εφετινός Παναθηναϊκός δεν θυμίζει σε τίποτα την ΑΕΚ: δεν έχει σταθερότητα, δεν έχει σοβαρότητα ούτε και το μέταλλο που πρέπει να χαρακτηρίζει όποιον θέλει να έχει την αύρα του νικητή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT