Διχογνωμία για τα χρέη στον Παναθηναϊκό

Διχογνωμία για τα χρέη στον Παναθηναϊκό

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπου 35 εκατ. ευρώ ανέρχεται το χρέος του Παναθηναϊκού από προηγούμενες χρήσεις, σύμφωνα με αναλυτική ανακοίνωση της ΠΑΕ με την οποία ικανοποίησε το αίτημα των φιλάθλων να δημοσιοποιηθεί η οικονομική κατάσταση της ομάδας. Στην απεικόνιση αυτή δεν περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις της τρέχουσας χρήσης που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχονται σε περίπου 17 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων αναμένεται να καλυφθεί από τα έσοδα της χρονιάς, ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις σε βάθος τριετίας βάσει των υπαρχόντων συμβολαίων.

Την ανάλυση αυτή την αμφισβητεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, η πλευρά του οποίου υποστηρίζει ότι πρέπει να προστεθούν στον «λογαριασμό» άλλα 12 εκατ. ευρώ από ομολογιακό δάνειο που έχει πάρει η ΠΑΕ, όπως και ένα υπόλοιπο 7 εκατ. ευρώ από την αγορά του «Γ. Καλαφάτης». Η αντίδραση του προέδρου της ΚΑΕ μέσω instagram ήταν σε υψηλούς τόνους στην πρώτη ανάρτησή του («Το να κοροϊδεύετε τον κόσμο είναι δικαίωμά σας, το να με βγάζετε ψεύτη δεν το επιτρέπω…ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΝΙΑΓΑΡΑΣ, όλα έχουν όρια») και πιο διευκρινιστική στη δεύτερη: «Την 1η Σεπτέμβρη τα χρέη ήταν 47 εκατ. ευρώ, φετινές υποχρεώσεις 17 εκατ. ευρώ που δεν έχουν σκοπό να πληρώσουν πάμε στα 64 εκατ. ευρώ και 30 μελλοντικά συμβόλαια. Εάν δεν τα πουν οι ίδιοι, τη Δευτέρα όλα στη φόρα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δεδουλευμένες υποχρεώσεις της ΠΑΕ στις 30 Ιουνίου 2012, όταν την ανέλαβε ο Γιάννης Αλαφούζος, ανέρχονταν σε 35,2 εκατ. ευρώ και οι μελλοντικές δεσμεύσεις σε βάθος διετίας ανέρχονταν σε 12,8 εκατ., με επιπλέον αναλογούντες φόρους 3,2 εκατ. ευρώ και ανακύκλωση των προ εισπραχθέντων μελλοντικών εσόδων ύψους 3,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 οι δεδουλευμένες υποχρεώσεις της ΠΑΕ ανέρχονταν σε 34,7 εκατ. ευρώ, οι μελλοντικές δεσμεύσεις που αφορούν στο ποδοσφαιρικό τμήμα σε βάθος 2-3 ετών ήταν 16,4 εκατ. ευρώ με επιπλέον αναλογούντες φόρους 11,5 εκατ. ευρώ, οι μελλοντικές δεσμεύσεις σε ομάδες για απόκτηση ποδοσφαιριστών 3,6 εκατ. ευρώ και η ανακύκλωση προ εισπραχθέντων μελλοντικών εσόδων 11,9 εκατ. ευρώ. Για το διάστημα της τελευταίας πενταετίας, οι εισροές ανήλθαν σε 100,2 εκατ. και οι εκροές σε 142,5 εκατ. ευρώ, με εντυπωσιακό στοιχείο ότι σ’ αυτές περιλαμβάνονται πρόστιμα λόγω της συμπεριφοράς των οπαδών ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, σχεδόν όσα δόθηκαν (2,8 εκατ.) στον Ερασιτέχνη για τη λειτουργία του επί μία πενταετία! Η επιβάρυνση των φόρων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2012, ενώ οι εισφορές από τον Γιάννη Αλαφούζο ήταν 41,5 εκατ. και από τα μέλη της Παναθηναϊκής Συμμαχίας 7,8 εκατ. ευρώ. Τονίζεται, επίσης, ότι ο κ. Αλαφούζος έχει δηλώσει ότι θα εισφέρει επιπλέον στο βάθος των μελλοντικών δεσμεύσεων και για κάλυψη αυτών ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.

• Μετά τον Ταυλαρίδη, οι «πράσινοι» έφτασαν σε συμφωνία και με τον δικηγόρο του Τελάντερ για την καταβολή της πρώτης δόσης των οφειλομένων.

• Την παραίτησή τους από την Παναθηναϊκή Συμμαχία αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι Δημήτρης Σαραβάκος και Σπύρος Βλάχος, ώστε να οριστεί νέο Δ.Σ. που θα προκηρύξει εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT