Κοιτάει ψηλά η Εθνική

ΗΠΑ, Ιορδανία και Ν.Ζηλανδία οι αντίπαλοι της Ελλάδας στον 3ο όμιλο του Μουντομπάσκετ με τον δρόμο για την 8άδα να μοιάζει βατός

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια τιτανομαχία, αλλά και έναν δρόμο που τουλάχιστον μέχρι την οκτάδα μοιάζει βατός, ανέδειξε η κλήρωση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ για την Εθνική μας ομάδα.

Συγκεκριμένα η «γαλανόλευκη» βρίσκεται στον 3ο όμιλο της τελικής φάσης που θα διεξαχθεί στην Μανίλα και ο μεγάλος της αντίπαλος  θα είναι οι ΗΠΑ με τον Γιάννη Αντετοκούμπο να συναντά παίκτες που έχει απέναντί του και στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Στο ίδιο γκρουπ είναι επίσης η Ιορδανία και η Νέα Ζηλανδία, ομάδες που δύσκολα μπορούν να στερήσουν από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τη δεύτερη θέση που μαζί με την πρώτη οδηγούν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Οσον αφορά τις κόντρες μας με τους Αμερικανούς πάντα θα ξεχωρίζει η αναμέτρηση για την ημιτελική φάση του Παγκόσμιου του 2006 όπου η Ελλάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη είχε επικρατήσει στην Σαϊταμα με 1-1-95 της τότε Dream Team και πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό, όπου ηττήθηκε από την Ισπανία, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο.  

Μπορεί στο όμιλο της Εθνικής μας να βρίσκεται μια ομάδα – φαβορί ακόμα και για το χρυσό, όμως για το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση η παρουσία στην οκτάδα μοιάζει να είναι εφικτή. Και αυτό διότι σε περίπτωση σε περίπτωση πρόκρισης «πέφτουμε» πάνω στον 4ο όμιλο όπου βρίσκονται η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο, το Μεξικό και η Αίγυπτος. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο περνούν στην επόμενη φάση και μεταφέρουν τα αποτελέσματα τους σε νέο όμιλο (φάση των 16). Στη συνέχεια πάλι θα περάσουν οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο για να σχηματιστούν τα προημιτελικά που θα είναι νοκ-άουτ.

Ιτούδης: «Σημαντικό που είμαστε στο ραντεβού»

Για την παρουσία της Εθνικής στην τελική φάση του Μουντομπάσκετ, αλλά και για τα πιθανά σταυρώματα στην περίπτωση πρόκρισης αναφέρθηκε στις πρώτες του δηλώσεις ο Δημήτρης Ιτούδης. «Κατ’ αρχάς είναι τιμή που βρισκόμαστε σε ένα ακόμα Παγκόσμιο Κύπελλο και μάλιστα έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία των παραθύρων, κάτι το οποίο κατακτήθηκε με την προσπάθεια όλων των αθλητών και των προπονητών που έφεραν την Εθνική να είναι παρούσα σε ένα ακόμα μεγάλο ραντεβού», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός και συμπλήρωσε: «Το πρώτο που θέλουμε είναι να έχουμε όσο περισσότερους αθλητές διαθέσιμους στα τέλη Ιουλίου, να είναι υγιείς εννοώ και αυτή είναι η βασική ευχή μου μέχρι το τέλος των υποχρεώσεών τους με τα σωματεία τους, ώστε όλοι να μπορούν μετά να θέσουν εαυτούς στη διάθεση της Εθνικής. Από ‘κει και πέρα, με την πρώτη ανάγνωση θεωρώ ότι πάμε σε μια δύσκολη διασταύρωση για τη συνέχεια και πιθανότατα με την παρουσία των Λιθουανών, αφού για τον πρώτο όμιλο είναι προφανές ότι έχουμε το νούμερο ένα και αδιαμφισβήτητο φαβορί της διοργάνωσης, τις ΗΠΑ. Μπορεί να μην ξέρουμε ακόμα τη σύνθεσή της, αλλά σίγουρα θα είναι πάρα πολύ καλή ομάδα. Αυτή είναι μια πρώτη εκτίμηση και ξαναλέω ότι το βασικό είναι να υπάρχει υγεία σε όλους και να ξεκινήσουμε την προετοιμασία χωρίς προβλήματα και με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες».

Ζήσης: «Πιστεύουμε ότι ο Αντετοκούνμπο θα είναι μαζί μας»

Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί το διάστημα 25 Αυγούστου με 10 Σεπτεμβρίου σε τρεις χώρες: στις Φιλιππίνες (όπου θα διεξαχθεί και η τελική φάση), την Ιαπωνία και την Ινδονησία, ενώ την Ελλάδα στην κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στις Φιλιππίνες εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας, Ντίνος Σβερκούνος και ο general manager της ομάδας, Νίκος Ζήσης, ο οποίος μάλιστα μετά το πέρας της διαδικασίας επεσήμανε ότι: ««Νομίζω οι κληρώσεις γίνονται για να γίνονται. Πλησιάζουμε, παρότι είμαστε σε πλήρη αγωνιστική δραστηριότητα, σε αυτό το μεγάλο γεγονός. Απέχουμε περίπου τρεις μήνες από την έναρξη της προετοιμασίας και τέσσερις από το τουρνουά. Πιστεύουμε στους προπονητές μας, στον κόουτς Ιτούδη, στους παίκτες μας και θέλουμε να είναι όλοι υγιείς για να εκπροσωπήσουμε επάξια τη χώρα μας και να κάνουμε περήφανους όλους τους Έλληνες. Το έχω ζήσει και σαν παίκτης, μπορείς να κρίνεις μια κλήρωση ευνοϊκή ή όχι, αλλά σημασία έχει πώς θα παρουσιαστείς εσύ. Θεωρώ σημαντικό για μας ότι δεν θα έχουμε έξτρα μετακίνηση και θα παίξουμε όλα τα παιχνίδια μας στη Μανίλα. Υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι θα δώσουμε και ένα φιλικό με τις ΗΠΑ στο Άμπου Ντάμπι πριν τα τελικά. Η σεζόν είναι σε πλήρη εξέλιξη και πολλά μπορούν να συμβούν. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι μαζί, υγιείς και ενωμένοι. Έχουμε κάνει ένα ξεκίνημα από πέρσι και θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε τους Έλληνες υπερήφανους. Πρώτη μας αίσθηση είναι πως θα είμαστε όλοι μαζί. Η σεζόν του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ τελείωσε, αλλά έχουμε και άλλους παίκτες πολύ υψηλής ποιότητας που ακόμη αγωνίζονται. Έχουμε καιρό μπροστά μας, πάνω από όλα να υπάρχει υγεία. Η συνάντηση με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο έγινε πριν περίπου δύο μήνες, δεν έχουμε μιλήσει ακόμη μαζί του μετά τον αποκλεισμό των Μπακς, αλλά πιστεύουμε πως θα είναι μαζί μας. Αρχικά υπάρχει αίσθηση πως θα είναι όλοι μαζί μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Πρεσβευτής ο Σκόλα

Οσον αφορά στη διαδικασία, οι Ισπανοί μέσω του προέδρου της ομοσπονδίας τους, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, παρέδωσαν το τρόπαιο, το οποίο θα παραδοθεί στο νέο κάτοχο μετά τον μεγάλο τελικό της 10ης Σεπτεμβρίου. Στο μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής ανέφερε: «Τα προκριματικά έμοιαζαν με… Μαραθώνιο. Κάποιες φορές η πρόκριση κρίθηκε σε μία κατοχή. Περισσότεροι από 1.000 παίκτες πάλεψαν για ένα εισιτήριο και έχουμε 32 ομάδες που είναι ενθουσιασμένες που θα συμμετάσχουν. Η FIBA και οι τρεις συνδιοργανώτριες χώρες έκαναν μεγάλες επενδύσεις για να αποδείξουν ότι όλες οι ομάδες θα έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, με το παγκόσμιο μπάσκετ να ανυπομονεί να δει τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο να παλεύουν στην διοργάνωση». Πρεσβευτής της διοργάνωσης του 2023 είναι ο Αργεντινός, Λουίς Σκόλα, ο οποίος το 2019 στην Κίνα και σε ηλικία 39 ετών με 135 πόντους και 57 ριμπάουντ οδήγησε την ομάδα του στον τελικό και στο ασημένιο μετάλλιο. Μαζί του στη διαδικασία της κλήρωσης ήταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι.

Οι οκτώ όμιλοι

1ος Όμιλος (Mανίλα, Araneta Colisium)
Ανγκόλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Φιλιππίνες, Ιταλία

2ος Όμιλος (Mανίλα, Araneta Colisium)
Νότιο Σουδάν, Κίνα, Σερβία, Πουέρτο Ρίκο

3ος Όμιλος (Μανίλα, Mall of Asia Arena)
ΗΠΑ, Ιορδανία, ΕΛΛΑΔΑ, Νέα Ζηλανδία

4ος Όμιλος (Μανίλα, Mall of Asia Arena)
Αίγυπτος, Μεξικό, Λιθουανία, Μαυροβούνιο

5ος Όμιλος (Οκινάουα, Οkinawa Arena)
Γερμανία, Φινλανδία, Αυστραλία, Ιαπωνία

6ος Όμιλος (Οκινάουα, Οkinawa Arena)
Σλοβενία, Γεωργία, Βενεζουέλα, Πράσινο Ακρωτήρι

7ος Όμιλος (Τζακάρτα, Indonesia Arena)
Iράν, Ισπανία, Ακτή Ελεφαντοστού, Βραζιλία

8ος Όμιλος (Τζακάρτα, Indonesia Arena)
Καναδάς, Λετονία, Λίβανος, Γαλλία

Το πρόγραμμα των αγώνων:

Σάββατο 26/8

ΗΠΑ-Νέα Ζηλανδία

Ιορδανία-Ελλάδα

Δευτέρα 28/8

Ελλάδα-ΗΠΑ

Νέα Ζηλανδία-Ιορδανία

Τετάρτη 30/8

ΗΠΑ-Ιορδανία

Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT