Μπάσκετ: Συμπεράσματα από το ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και ο Ναν

Μπάσκετ: Συμπεράσματα από το ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και ο Ναν

Πώς «κλείδωσε» ο Αταμάν τους «ερυθρόλευκους», τι ψάχνει και γιατί πήρε ακόμη έναν παίκτη για την περιφέρεια

6' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναθηναϊκός έφυγε με το ροζ φύλλο αγώνα από το ΣΕΦ ύστερα από πολύ καιρό και έδειξε πως, παρότι δεν είναι ακόμη έτοιμος, έχει την ποιότητα να κοιτάξει στα μάτια τον μεγάλο αντίπαλό του, φέτος.

Σε ένα ντέρμπι, το οποίο δεν έθελξε από πλευράς θεάματος, τακτικά ήταν πολύ δουλεμένο και βασίστηκε στην… αλληλοεξόντωση.

«Το ντέρμπι κρίθηκε στο τακτικό κομμάτι», μας λέει ο έμπειρος προπονητής Αρης Λυκόγιαννης, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Απόλλωνα Πάτρας

«Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε κάποια πράγματα τα οποία δεν τα είχαμε δει στα προηγούμενα παιχνίδια και ο Ολυμπιακός δεν ήταν ενδεχομένως έτοιμος να ανταποκριθεί σ’ αυτά. Οπως στο σχήμα με τους τρεις ψηλούς και τον Χουάντσο στη θέση “3”, στο σχήμα με τον Μήτογλου στο “5”, ο οποίος αρκετές φορές, είτε με αντίπαλο τον Φαλ είτε με τον Μιλουτίνοφ, δημιούργησε καταστάσεις πικ εν ποπ, που δεν πήγαινε μέσα στη ρακέτα αλλά έμενε στο τρίποντο να σουτάρει και άνοιξε χώρους. Γενικά ο Ολυμπιακός δεν έχει τρίτο πεντάρι, που θα μπορέσει να κυνηγήσει και να βγει προς τα έξω, έχει δύο βαριά σέντερ. Το σχήμα του Παναθηναϊκού με τους τρεις ψηλούς έκλεισε πολύ τον χώρο αμυντικά και δεν έδωσε τη δυνατότητα στον Ολυμπιακό να τροφοδοτήσει τον Μιλουτίνοφ και τον Φαλ, ενώ περιόρισε σημαντικά τη δράση του Γκος με τον Χουάντσο».

Είναι γεγονός ότι ο Εργκίν Αταμάν κατάφερε να κρατήσει 100% συγκεντρωμένους τους παίκτες του και χειρίστηκε με… δεξιοτεχνία την «εξίσωση» Σλούκας-κερκίδα, στην πρώτη παρουσία του διεθνούς πλέι μέικερ στο ΣΕΦ ως παίκτη του Παναθηναϊκού.

«Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν τέσσερα γκαρντ επί της ουσίας (Σλούκας, Γκραντ, Γκάι και Γκριγκόνις), ο Αταμάν με συνεχείς αλλαγές κατάφερε να τους κρατήσει φρέσκους και να κρύψει λίγο την έλλειψη πέμπτου γκαρντ (Βιλντόζα). Φρέσκους και στο μυαλό και αγωνιστικά, όπως έκανε με τον Σλούκα που είχε ένα ιδιαίτερο βράδυ», τονίζει ο κόουτς Λυκογιάννης. 

Οι «πράσινοι» με την προσέγγιση που είχαν στο ματς της Δευτέρας, έβαλαν πίεση στους παίκτες του Ολυμπιακού. Ο Αταμάν προσπάθησε να κόψει τη δημιουργία και το passing game του αντιπάλου του και μέχρι ενός σημείου τα κατάφερε, στοχεύοντας στον μοναδικό χειριστή του, τον Γουόκαπ.

«Ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε μια κακή βραδιά. Ηταν από τις λίγες φορές που οι “ερυθρόλευκοι” είχαν περισσότερο ντρίπλα και λιγότερο πάσα, ήταν σε ένα κακό βράδυ δημιουργικά και για τον Γουόκαπ. Οι “πράσινοι” προσπάθησαν στα πικ εν ρολ, να παίξουν δύο εναντίον δύο με “ice”, στέλνοντας δηλαδή αρκετές φορές τον αντίπαλο παίκτη στο αδύνατο χέρι του. Αυτό στέρησε τη δημιουργία και την κυκλοφορία της μπάλας και ανάγκασε τόσο τον Γουόκαπ όσο και τον Γκος να πηγαίνουν σε προσωπικές ενέργειες. Ο Γκος έχει βέβαια τη δυνατότητα να πάει σε προσωπική ενέργεια, όχι όμως και ο Γουόκαπ. Ετσι ο Παναθηναϊκός έκοψε τη δημιουργία και κατ’ επέκταση το επιθετικό passing game του Ολυμπιακού. Κατ’ επέκταση, ανέβηκε η πίεση, χάθηκαν σουτ και βολές και κάπως έτσι κρίθηκε το ματς», υπογραμμίζει ο 54χρονος τεχνικός.

Τι έκρινε τη νίκη

Ο Παναθηναϊκός προσέγγισε το ντέρμπι καθαρά αμυντικά και παρότι επιθετικά δεν βρήκε υψηλό σκορ, κατάφερε να πάρει τη νίκη. Τι προσπάθησε όμως να κάνει στην αντίπαλη ρακέτα ο Τούρκος προπονητής;

«Το αμυντικό στήσιμο και κάποια μικρά τρικ στην επίθεση έκριναν τη νίκη. Πιο πολύ όμως κρίθηκαν όλα στο αμυντικό κομμάτι. Επιθετικά, είπαμε, τα πικ εν ποπ, με Μήτογλου. Ο Χουάντσο σαν “τριάρι” απελευθερώθηκε πιο πολύ, καθώς διαθέτει καλύτερο “σποτ απ” σουτ και βρήκε κάποιες φάσεις. Ο Γκάι έβαλε δύο τρίποντα πανομοιότυπα στις αρχές των δύο ημιχρόνων με αυτό το “χαντ οφ” παιχνίδι, ερχόμενος από σκριν στην αδύνατη πλευρά και με απευθείας εκτέλεση. Μικρά πραγματάκια που δημιούργησαν βάσεις, αλλά το ουσιαστικό σημείο είναι η άμυνα και η διαχείριση του Αταμάν στους παίκτες του. Ηταν ένα καλό παιχνίδι τακτικά από τον Αταμάν», τονίζει.

Ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού έχει ένα πολύ δύσκολο έργο, καθώς χτίζει μια νέα ομάδα σχεδόν από την αρχή. Ναι μεν υπάρχει ποιότητα, αλλά εγκυμονεί ο κίνδυνος να μη «βγουν» κάποιες επιλογές, ειδικά όταν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα οι «πράσινοι» έχουν αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, μια ομάδα φάιναλ 4 και με «κορμό» τα τελευταία τρία χρόνια.

Η στρατηγική Αταμάν

Δύσκολο για τον Αταμάν να δέσει μια νέα ομάδα και με ειδικό βάρος. Ηδη έχει παίξει τρεις φορές με τον Ολυμπιακό μέσα σ’ ένα μήνα.

«Είναι αρκετά δύσκολο να δεθεί μια ομάδα τόσο γρήγορα. Παρόλα αυτά το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα έως τώρα ήταν εύκολο σχετικά. Είχε αρκετά ματς χωρίς ταξίδια, είχε εντός Μακάμπι, Μπασκόνια, Μπαγερν, Ολυμπιακό, είχε ένα πρόγραμμα βατό και γλίτωσε μετακινήσεις. Από κει κι έπειτα, είναι δύσκολο μια ομάδα με 11 νέους παίκτες να τη βάλεις να παίξει το στυλ μπάσκετ που θέλεις εσύ, συν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιες επιλογές που έχεις κάνει να μη σου βγουν. Να μην μπορούν να αφομοιώσουν αυτό που έχει στο μυαλό του ο προπονητής. Βλέπουμε τον Μπαλτσερόφσκι να ψάχνει τα πατήματά του, ο Βιλντόζα το ίδιο, αν εξαιρέσουμε ένα ημίχρονο που έκανε κόντρα στη Μακάμπι. Είναι πολύ δύσκολο να δεθεί τόσο γρήγορα μια νέα ομάδα. Βέβαια, υπάρχει μεγάλη ποιότητα και είναι πιο εύκολο όταν οι παίκτες είναι υψηλού επιπέδου να αφομοιώνουν πράγματα, αλλά, όπως και να ‘χει θα χρειασθεί χρόνος», λέει ο κόουτς και προσθέτει: «Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή είναι να αποπροσανατολισθεί από αυτή τη νίκη στο ΣΕΦ. Σ’ αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να χτίσει, ψυχολογικά, πνευματικά και να γίνει καλύτερος, διότι είναι πίσω ακόμη σε τακτικό επίπεδο. Δεν θεωρώ ότι παίζει ακόμη το μπάσκετ που έχει στο μυαλό του ο Αταμάν και ακολουθούν δύσκολα παιχνίδια, όπως αυτό που έρχεται με Μπαρτσελόνα. Εχει δρόμο μπροστά του να διανύσει». 

Στο μπάσκετ δεν υπάρχει το «αν»

Σχετικά με το ντέρμπι, υπάρχει και η άποψη ότι αν ο Ολυμπιακός δεν είχε τόσες χαμένες βολές (12), ίσως κέρδιζε. Μήπως τελικά, ο Παναθηναϊκός με την πίεσή του φρόντισε να χαλάσει και το μυαλό των αντιπάλων του;

Η άποψη του κόουτς Λυκογιάννη έχει ενδιαφέρον: «Εκ του αποτελέσματος, ο Παναθηναϊκός δικαιώθηκε, κρατώντας το σκορ και το τέμπο πολύ χαμηλά. Αν θεωρήσουμε ότι πιάνει ψηλά σκορ ο Ολυμπιακός, έμεινε πολύ χαμηλά τη Δευτέρα. Αρα, δεν είναι μόνον οι βολές. Σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες οι “ερυθρόλευκοι” ήταν χαμηλά. Επίσης, το “αν” δεν υπάρχει στο μπάσκετ. Και στο ματς του ΟΑΚΑ, αν δεν πέταγε την μπάλα έξω ο Λεσόρ, αν έπαιζε τότε ο Μήτογλου, μπορεί να είχε πάρει το ματς ο Παναθηναϊκός. Λεπτό προς λεπτό και δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο αλλάζουν τα δεδομένα».

Η προσθήκη του Ναν

Ο Παναθηναϊκός το απόγευμα της Τρίτης ανακοίνωσε τον Κέντρικ Ναν. Σε μια ήδη… γεμάτη περιφερειακή γραμμή, προσθέτει ακόμη ένα όπλο. Τι είναι αυτό που λείπει από τον Αταμάν; Τι ψάχνει να βρει ο Τούρκος προπονητής μέσα από το παιχνίδι του 28χρονου ΝΒΑερ;

«Ο Ναν είναι ένας παίκτης του οποίου οι αποφάσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του στο ΝΒΑ έχουν να κάνουν με πικ εν ρολ. Είναι παίκτης που διαθέτει και το ένας εναντίον ενός, είναι κάθετος παίκτης, μπορεί να διεμβολίσει την άμυνα, αλλά μπορεί να απειλήσει και με το περιφερειακό σουτ», μας λέει ο Ελληνας τεχνικός.

«Δεν γνωρίζω τι ακριβώς επιζητεί ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Υποθέτω ότι η μέτρια πορεία μέχρι στιγμής του Βιλντόζα και το γεγονός ότι δεν φαίνεται να έχει μπει στο τακτικό κομμάτι, έκαναν επιτακτική την ανάγκη να έρθει ένα παίκτης που θα μπορεί να δημιουργήσει μέσα από καταστάσεις πικ εν ρολ, κάτι που αρέσκεται να παίζει ο Αταμάν. Από κει και πέρα στο “3” που διαφαίνεται ένα κενό λόγω Παπαπέτρου, φαίνεται να δίνει μια λύση ο Ερνανγκόμεθ, ο οποίος κατεβαίνει μια θέση, κάτι που ίσως να του ταιριάζει περισσότερο από το “4”, επειδή είναι λίγο πιο ελαφρύς παίκτης, σε συνδυασμό με την επιστροφή Μήτογλου στο “4”.

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει ακόμη πράγματα στο ρόστερ του. Είμαι λίγο επιφυλακτικός πάντα με τους παίκτες από το ΝΒΑ. Θέλουν χρόνο προσαρμογής, λόγω των διαφορών που έχει το μπάσκετ σε σχέση με την Ευρώπη. Είναι, βέβαια, παίκτης έμπειρος και με πολλά ματς. Αμυντικά δεν είναι αυτό που λέμε… στόπερ, αλλά έχει το κορμί να σταθεί χωρίς να χρειασθεί να τον “κρύψει” ο προπονητής του. Υπάρχουν αρκετοί παίκτες στις θέσεις 1 και 2 πλέον και θα φανεί πώς θα χωρέσουν όλοι. Λογικά, θα ανεβεί ο Γκριγκόνις προς το “3”, χωρίς να είναι κι αυτός βέβαια καθαρό “τριάρι”. Ενδεχομένως να υπάρξει κάποια έκπληξη, κάποιος να κοπεί, θα δούμε. Η κίνηση με τον Ναν θεωρώ ότι έχει να κάνει περισσότερο με την Ευρωλίγκα παρά με το πρωτάθλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT