Οι «αιώνιοι» γέμισαν το οπλοστάσιό τους και ρίχνονται στη μάχη

Οι «αιώνιοι» γέμισαν το οπλοστάσιό τους και ρίχνονται στη μάχη

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παραμένουν πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό και οι τίτλοι αναμένεται να αποδειχθούν ξανά μόνο δική τους υπόθεση…

6' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακοίνωση της απόκτησης του Ομάρ Γιουρτσεβέν από τον Παναθηναϊκό έγινε στις 30 Αυγούστου και δεν τάραξε τα νερά, υπό την έννοια ότι ήταν μια προβλέψιμη και αναμενόμενη κίνηση.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης είχαν ένα φανερό κενό να καλύψουν στην πλάτη του Ματιάς Λεσόρ και σκάναραν μεθοδικά την αγορά για έναν ψηλό καλύτερο του Κώστα Αντετοκούνμπο και του Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι, πρόθυμο να αποδεχθεί τον ρόλο του δεύτερου σέντερ στην ιεραρχία των ψηλών της ομάδας, πίσω από τον «γίγαντα τσέπης» από τη μακρινή Γουαδελούπη που έκανε θραύση τα τελευταία δύο χρόνια στην Ευρωλίγκα.

Η απόκτηση του Γιουρτσεβέν ήταν μια κίνηση αναμενόμενη αγωνιστικά κι ας δίσταζε να την αποφασίσει νωρίτερα ο Εργκίν Αταμάν, υπό τον φόβο μη χαλάσει τη χημεία του πρωταθλητή. Το ίδιο αναμενόμενη κίνηση ήταν και επικοινωνιακά, καθώς θα προξενούσε μεγάλη έκπληξη εάν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος άφηνε χωρίς απάντηση τη βόμβα που είχε πυροδοτήσει έναν μήνα νωρίτερα ο Ολυμπιακός, με την ανακοίνωση της επιστροφής του Σάσα Βεζένκοφ, MVP της Ευρωλίγκας 2022-23. Ο Τούρκος σέντερ δεν υπήρξε μεγάλος πρωταγωνιστής στις ομάδες του όπως ο Βούλγαρος φόργουορντ στα χρόνια της ακμής του στον Ολυμπιακό, έχει όμως μια γεμάτη οκταετία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο NCAA και το ΝΒΑ, με κορωνίδα της καριέρας του τη σειρά των τελικών με τους Μαϊάμι Χιτ πριν από δύο χρόνια. Δεν έχει μεν το βαρύ όνομα του Βεζένκοφ στην Ευρωλίγκα, υπήρξε όμως πιο σημαντικός απ’ αυτόν στο ΝΒΑ, με σαφώς πιο πλούσιες παραστάσεις και εμπειρίες στη χώρα που γέννησε το μπάσκετ.

Η υπογραφή των Βεζένκοφ και Γιουρτσεβέν φάνηκε να είναι το τελευταίο κομμάτι στο μεταγραφικό παζλ των δύο «αιωνίων» αντιπάλων του ελληνικού αθλητισμού, οι οποίοι είχαν φτιάξει πολύ δυνατά ρόστερ, σαφώς πιο ενισχυμένα σε σχέση με εκείνα της περασμένης περιόδου που τους πήγαν χέρι χέρι μέχρι το φάιναλ φορ του Βερολίνου. Με τους Μπράουν, Γιουρτσεβέν ο Παναθηναϊκός και τους Βεζένκοφ, Ντόρσεϊ, Βιλντόζα (συν τον Εβανς προσεχώς) ο Ολυμπιακός, έμοιαζαν υπερπλήρεις και στα μάτια των «ειδικών» ξεκινούσαν αμφότεροι ως μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας.

Η σκόνη είχε καθίσει, ο συναγερμός είχε λήξει και άπαντες περίμεναν να ξεκινήσει η προετοιμασία για να φτάσουμε μέχρι την εκκίνηση της περιόδου, τέλος Σεπτεμβρίου με το Σούπερ Καπ και αρχές Οκτωβρίου σε Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα. Μέσα σε ένα κλίμα εφησυχασμού και αγρανάπαυσης, με τη σιγουριά ότι τα ρόστερ των δύο «μεγάλων» είχαν κλείσει, ο Ολυμπιακός εμφάνισε ξαφνικά στην κεντρική σκηνή τον Εβάν Φουρνιέ και προκάλεσε έναν μικρό σεισμό, όχι μόνο από πλευράς εντυπώσεων. Ο Γάλλος διεθνής με τη 12ετή πετυχημένη παρουσία στο ΝΒΑ ήταν μια απρόσμενη «βόμβα» και με την ανακοίνωση της απόκτησής του, οι στοιχηματικές εταιρείες έσπευσαν να χαρακτηρίσουν φαβορί τους «ερυθρόλευκους» τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και στην Ευρωλίγκα. Κι αυτό ήταν έκπληξη γιατί το σύνηθες είναι να ξεκινά, οριακά έστω, με πλεονέκτημα ο κάτοχος των τροπαίων, ειδικά όταν πρόκειται για μια πλήρη ομάδα που ενισχύθηκε σημαντικά, όπως ο φετινός Παναθηναϊκός.

Και επειδή το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη, οι «πράσινοι» σήκωσαν το γάντι και απάντησαν με τον ίδιο εμφατικό τρόπο στη «βόμβα» του Ολυμπιακού, ανακοινώνοντας με συνοπτικές διαδικασίες την απόκτηση του Τσέντι Οσμάν, του Τούρκου διεθνή φόργουορντ με τη σημαντική παρουσία του ΝΒΑ. Το «παιδί» του Αταμάν ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του από την συνύπαρξή τους στην εθνική Τουρκίας. Στην Αναντολού Εφές δεν βρέθηκαν ποτέ. Τη χρονιά που έφυγε ο ένας για το ΝΒΑ και τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, ανέλαβε προπονητής ο άλλος, εκτοξεύοντας την Εφές από την τελευταία θέση στην κορυφή της Ευρωλίγκας.

Η ανακοίνωση του Οσμάν ήλθε μόλις δύο ημέρες ύστερα απ’ αυτήν του Φουρνιέ κι αυτό σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός δούλευε αθόρυβα την περίπτωσή του αρκετά νωρίτερα, χωρίς να σηκώσει σκόνη. Οσο κι αν υπάρχει ισχυρό δέσιμο με έναν προπονητή ή μια ομάδα, δεν είναι εύκολη υπόθεση τόσο γρήγορες συμφωνίες με αθλητές από το «πάνω ράφι», με πολλές επιλογές μπροστά τους. Το πιο λογικό σενάριο είναι να είχε ο Παναθηναϊκός μέσω Αταμάν μια επαφή μαζί του, η οποία πιθανώς να έμενε στο επίπεδο του φλερτ εάν ο Ολυμπιακός δεν έκανε τη μεγάλη κίνηση με τον Φουρνιέ. Ο Παναθηναϊκός ήθελε να απαντήσει και το έκανε κι αυτός με έναν ηχηρό τρόπο, που ενδεχομένως να διαμορφώσει υπέρ του τις ισορροπίες.

Κοινό σημείο στις περιπτώσεις του Φουρνιέ και του Οσμάν είναι η μεγάλη διάθεση, στα όρια του… έρωτα, που είχαν και οι δύο για τις νέες ομάδες τους! Προφανώς τις παρακολουθούσαν εδώ και καιρό με ένα ενδιαφέρον που ξεφεύγει από τα όρια του επαγγελματισμού, γι’ αυτό και έδειξαν από την αρχή μια ξεκάθαρη προτίμηση να έλθουν στην Ελλάδα «συστημένοι», χωρίς να στρέψουν το βλέμμα τους δεξιά και αριστερά. Ο Γάλλος ήθελε μόνο Ολυμπιακό, ο Τούρκος μόνο Παναθηναϊκό, οπότε το νερό μπήκε στ’ αυλάκι πολύ πιο εύκολα απ’ όσο συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Αν κάποια μέρα έπρεπε να επιστρέψω στην Ευρώπη και είχα την επιλογή να πάω όπου θέλω, νομίζω ότι θα πήγαινα στον Ολυμπιακό. Εξακολουθεί να είναι ένα φοβερό κλαμπ» είχε γράψει σε ανύποπτο χρόνο δύο χρόνια νωρίτερα ο Εβάν Φουρνιέ, εντυπωσιασμένος από τη θερμή συμπαράσταση που είχαν από τους οπαδούς τους οι «ερυθρόλευκοι» στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου. Και ήταν μια ανάρτηση που δεν είχε καμία ανάγκη να την κάνει για να… χαϊδέψει αυτιά ένας παίκτης με 12 χρόνια παρουσίας και συνολικά 9.829 πόντους ΝΒΑ, δεύτερη καλύτερη επίδοση (τον περνά μόνο ο Σερζ Ιμπάκα) από τους εν ενεργεία αστέρες της Ευρωλίγκας, Ευρωπαίους και Αμερικάνους, που αγωνίστηκαν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Σε 12 χρόνια στο ΝΒΑ, όχι όμως σε ομάδες πρωταθλητισμού γι’ αυτό και έχει παίξει σε ελάχιστα ματς πλέι οφ, ο Φουρνιέ μέτρησε 13,6 πόντους, 2,7 ριμπάουντ και 2,5 ασίστ κατά μέσο όρο στα 704 παιχνίδια της κανονικής περιόδου που αγωνίστηκε.

Ο Οσμάν έχει αγωνιστεί 7 χρόνια στο ΝΒΑ, τα 6 εκ των οποίων στους Κλίβελαντ Καβαλίερς όπου υπήρξε συμπαίκτης του ΛεΜπρόν Τζέιμς και το ένα πέρυσι στους Ιντιάνα Πέισερς, δίπλα στον Γουεμπανιαμά. Μετρά 476 ματς όπου έχει σκοράρει σχεδόν 4.500 πόντους που τον φέρνουν στην πρώτη πεντάδα της σχετικής λίστας των παικτών της Ευρωλίγκας, με μέσο όρο 9,3 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Εν ολίγοις, ο Φουρνιέ έχει 4,3 πόντους κατά μέσο όρο παραπάνω στο σκοράρισμα, έχει όμως δύο πολύ κακές (για τα μέτρα του) χρονιές τα τελευταία δύο χρόνια, πιθανώς λόγω του κορεσμού του από τη συνεχή παρουσία του σε ένα πρωτάθλημα που δεν του έδινε πια κίνητρο.

Προφανώς είναι δύο κινήσεις που έγιναν εκτός αρχικού προγραμματισμού, οι οποίες όμως δίνουν μεγάλο βάθος στο ρόστερ των δύο μονομάχων και τους προσφέρουν μεγάλο πλεονέκτημα στον (εξωτερικό) ανταγωνισμό, αρκεί οι Αταμάν και Μπαρτζώκας να βρουν τρόπο να κρατήσουν τις ισορροπίες, χωρίς να χαλάσουν τη «χημεία» των ομάδων τους. Το σημαντικό είναι ότι και χωρίς αυτούς, οι οπαδοί τόσο του Παναθηναϊκού όσο και του Ολυμπιακού εξάντλησαν όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια διαρκείας και έδειξαν με τον τρόπο τους ότι πιστεύουν πολύ στις ομάδες τους. Οσο όμως κι αν εμφανίζονται αυτές ενισχυμένες, προφανώς δεν παίζουν… μόνες τους.

Υπάρχουν κι άλλες ομάδες που έχουν αναβαθμίσει το ρόστερ τους (Ρεάλ, Μπαρτσελονα, Φενέρ, Μονακό, Εφές), ενώ όλο και κάποια άλλη θα ξεπεταχθεί μέσα στη χρονιά εκεί που κανείς δεν θα την περιμένει. Αυτά ισχύουν, βέβαια, μόνο σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Σε επίπεδο ελληνικού πρωταθλήματος και λοιπών εγχώριων διοργανώσεων, οι δύο «αιώνιοι» παραμένουν πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό και οι τίτλοι εδώ αναμένεται να αποδειχθούν ξανά μόνο δική τους υπόθεση…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT