Το ευρωπαϊκό χρήμα περιμένει τις ελληνικές ομάδες

Το ευρωπαϊκό χρήμα περιμένει τις ελληνικές ομάδες

Το ποδόσφαιρο είναι μια πολύ βαριά βιομηχανία και κάθε χρόνο, ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, το χρήμα που κινείται γύρω του αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέγας ατακαδόρος ο Νίκος Βαμβακούλας, συνήθιζε να απευθύνει μια ερώτηση σε οποιονδήποτε μιλούσε με ύφος γενικού παντογνώστη για τα περί του ποδοσφαίρου: «Ρε φίλε, ξέρεις τι έχει μέσα η μπάλα;». Η μόνιμη απάντηση που έπαιρνε ήταν η λέξη «αέρα» και αμέσως ερχόταν από την πλευρά του η διόρθωση: «Λάθος φιλαράκο, δεν έχει αέρα. Δόξα και χρήμα έχει»!

Αυτά ακριβώς κυνηγούν τώρα στο τέλος της περιόδου όλες οι ομάδες που βρίσκονται λίγο πιο κοντά – λίγο πιο μακριά σε μια επιτυχία: τη δόξα που δίνει η κατάκτηση ενός τίτλου ή ενός στόχου και το χρήμα που φέρνει στα ταμεία τους η εξαργύρωση της επιτυχίας τους, κυρίως μέσα από τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης χρονιάς.

Η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο πριν κάμποσα χρόνια όπου όλα ήταν απλά και ξεκάθαρα, αλλά το χρήμα πολύ λιγότερο. Ομάδες που δεν ανήκουν σε elite πρωταθλήματα τα οποία εξασφαλίζουν απ’ ευθείας θέση στους ομίλους των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων, είναι υποχρεωμένες να περάσουν από μια σειρά σκληρών δοκιμασιών στην καρδιά του καλοκαιριού για να βρουν μια θέση στον ήλιο, με την πρόκρισή τους στη φάση των ομίλων.

Ακόμα και οι ομάδες που βρίσκονται σε θέση ισχυρού στις διάφορες φάσεις της προκριματικής διαδικασίας, συχνά πέφτουν θύματα εκπλήξεων και αποχαιρετούν από νωρίς τα όπλα. Με το ισχύον σύστημα, υπάρχει πλέον για αρκετές απ’ αυτές μια δεύτερη ή και τρίτη ευκαιρία, κάθε φορά και ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα μετά από κάθε αποκλεισμό. Όσοι, για παράδειγμα, αποκλείονται από τον 2ο γύρο του Champions League, συνεχίζουν στον 3ο γύρο του Europa League κι αν αποτύχουν και εκεί, παίζουν τα ρέστα τους στα πλέι οφ του Conference League. Μερικές φορές, χρειάζεται και προσπάθεια για να… αποτύχεις!

Ο πρωταθλητής της ελληνικής Σούπερ Λίγκας θα έχει εφέτος ακόμα καλύτερες προοπτικές, που του εξασφαλίζουν στη χειρότερη περίπτωση (δύο αποκλεισμούς) τη συμμετοχή του στους ομίλους του Conference League. Στην καλύτερη, μπορεί με δύο προκρίσεις να μπει στους ομίλους του Champions League ή με μία πρόκριση, να συνεχίσει σ’ αυτούς του Europa League. Σε κάθε περίπτωση, έχει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας που του εξασφαλίζει σίγουρα έσοδα ανάλογα με τη διοργάνωση που θα ξεχειμωνιάσει, άρα μεγαλύτερη ευχέρεια μεταγραφικής ενίσχυσης χωρίς αστερίσκους και ερωτηματικά.

Αν αναδειχθεί πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, οι διαφορές που θα δει στο ταμείο του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι τεράστιες και θα του δώσουν την ευκαιρία να ανεβάσει τον πήχη, με πιο ποιοτική μεταγραφική ενίσχυση. Με δεδομένο ότι έχει έξι ολόκληρα χρόνια να εγγράψει κέρδη από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στον προϋπολογισμό του, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακόμα και στον ταπεινό Conference League να συνεχίσει, τα έσοδά του θα είναι περίπου όσο όλο το εφετινό μπάτζετ του! Αν μάλιστα κάνει δύο προκρίσεις και περάσει στους ομίλους του Champions League, τα χρήματα ζαλίζουν. Με περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ έσοδα, μπορεί να αλλάξει την τύχη του και να περάσει σε μια άλλη, πολύ πιο ανέφελη, εποχή.

Πολύ σύντομα η UEFA θα ανακοινώσει την πριμοδότηση των ομάδων από τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το ποδόσφαιρο είναι μια πολύ βαριά βιομηχανία και κάθε χρόνο, ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, το χρήμα που κινείται γύρω του αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Κάθε χρονιά τα έσοδα αυγατίζουν και το μερίδιο που αναλογεί στις ομάδες, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, με σημαντικό στοιχείο ότι πέρα από κάποια εξασφαλισμένα ποσά ανάλογα με τη χώρα και το market pool, η πριμοδότηση αυξάνεται ανάλογα με την πορεία τους στη διοργάνωση, τις νίκες, τις ισοπαλίες και τις προκρίσεις τους.

Πολύ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΠΑΟΚ, ο οποίος έκανε μια εξαιρετική πορεία στην περίοδο 2021-22 στο «ταπεινό» Conference League. Έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση όπου αποκλείστηκε από τη Μαρσέιγ, με τα έσοδά του να φτάνουν στα 9.529.000 ευρώ, παίρνοντας την 5η θέση στη σχετική λίστα. Το ποσό αυτό μεγάλωσε ακόμα περισσότερο από τα μπόνους των διάφορων χορηγών και τις καλύτερες συμφωνίες που έκανε, συν τα έσοδα από τα εισιτήρια. Δεν ήταν τόσο πολλά αυτά λόγω της πανδημίας, αλλά σε φυσιολογικές συνθήκες και αντίστοιχες πορείες, ανεβάζουν κατά πολύ τον τελικό λογαριασμό.

Οι μόνες ομάδες που εισέπραξαν πολλά περισσότερα εκείνη τη χρονιά, είναι η Ρόμα που κέρδισε το τρόπαιο (19.168.000 ευρώ) και η φιναλίστ της διοργάνωσης, Φέγενορτ (14.264.000 ευρώ). Η Τότεναμ (9.536.000 ευρώ) και η εκπληκτική Μπόντο Γκλιμτ (9.535.000 ευρώ) ήταν πολύ κοντά σε έσοδα με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Στην κάτω πλευρά της λίστας, τα λιγότερα έσοδα τα είχαν η ΤΣΣΚΑ Σόφιας (3.733.000), η Μούρα (3.673.000), η Καϊράτ Αλμάτι (3.424.000), Αλασκέρτ (3.204.000) και η Λίνκολν (3.075.000).

Σχεδόν διπλάσια και στις δύο πλευρές της λίστας, ήταν τα έσοδα των ομάδων που πήραν μέρος στη φάση των ομίλων του Europa League. Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης κέρδισε εκτός από το τρόπαιο 38.019.000 εκατ. ευρώ, με δεύτερη την Γουέστ Χαμ (32.093.000), 3η την Μπάγερ Λεβερκούζεν (22.380.000), 4η την φιναλίστ Ρέιντζερς (20.704.000) και 5η την Μαρσέιγ (17.970.000), η οποία συνέχισε στο Conference League μετά τον αποκλεισμό της από το Europa. Στην ουρά της λίστας βρέθηκαν η Λουντογκόρετς (7.091.000), Στουρμ Γκρατς (5.780.000), Μπρόντμπι (5.725.000), Αντβέρπ (5.707.000) και Φερεντσβάρος (5.435.000).

Στο Champions League, τα νούμερα ζαλίζουν πολύ περισσότερο. Η Ρεάλ Μαδρίτης που κατέκτησε εκείνη τη χρονιά τον τίτλο, εισέπραξε 133.709.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται μπόνους χορηγών και εισιτήρια! Η Λίβερπουλ πήρε 119.957.000 ευρώ και ακολούθησαν οι Μπάγερν (109.743.000), Μάντσεστερ Σίτι (108.743.000) και Παρί (92.153.000). Πολύ μεγάλα ήταν τα έσοδα και των ομάδων που εισέπραξαν τα λιγότερα: Ντιναμό Κιέβου (31.817.000), Μπριζ (30.356.000), Γιούνγκ Μπόις (29.821.000), Μπεσίκτας (26.920.000), Σέριφ (23.673.000)!

«Πολλά τα λεφτά, Άρη», όπως απάντησε ο Σπύρος Καλογήρου όταν τον ρώτησε ο Νίκος Κούρκουλος στην ταινία «Λόλα» αν είναι ανάγκη να κτυπηθούνε. Πολλά τα λεφτά και τώρα στο ποδόσφαιρο, γιατί η κατάκτηση των τίτλων πέρα από τη δόξα που τρέφει τα όνειρα των οπαδών, φέρνει και πάρα πολύ χρήμα που μπορεί όχι απλά να συντηρήσει οικονομικά τις ομάδες, αλλά να τις βοηθήσει να ανέβουν σε πολύ ψηλότερο επίπεδο και να φτιάξουν ένα πολύ καλύτερο μέλλον…

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT