Μια γειτονιά, δύο κόσμοι…

Ενα αβυσσαλέο χάσμα 300 μέτρων, που χωρίζει την Ράσινγκ με την Ιντεπεντιέντε

6' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια φτωχή γειτονιά νοτιοανατολικά του Μπουένος Άιρες, με ένα λιμάνι γεμάτο εργάτες και δύο γήπεδα δύο μεγάλων συλλόγων, όπου έμελλε να γραφτούν κάποιες από τις πιο ξεχωριστές ποδοσφαιρικές ιστορίες στην Αργεντινή. Αυτή είναι η Αβεγιανέδα. Χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης και απλά για να έχετε μια εικόνα, σα να λέμε Νίκαια, με Ιωνικό και Προοδευτική. Τις ομάδες, που μοιράζονται τον ίδιο δρόμο (Γρηγορίου Λαμπράκη), σε μια απόσταση τριών χιλιομέτρων.

Μόνο που την Ράσινγκ με την Ιντεπεντιέντε δεν τις χωρίζουν τρία χιλιόμετρα αλλά μόλις 300 μέτρα. Βγαίνοντας από το ένα γήπεδο, αντικρίζεις απέναντι το άλλο, και ο δρόμος δεν είναι ούτε καν ένα…τσιγάρο. Η μια πλευρά της γειτονιάς είναι η μπλε (Ράσινγκ) και η άλλη η κόκκινη (Ιντεπεντιέντε).  Και από τις δύο ξεχειλίζει το Αρεντίνικο πάθος για το ποδόσφαιρο.

Απο την μια μεριά το «Χουάν Ντομίνγκο Περόν» το γήπεδο της Ράσινγκ Κλουμπ και σε απόσταση αναπνοής το «Εστάδιο Λιμπερταδόρες ντε Αμέρικα», το γήπεδο της Κλουμπ Ατλέτικο Ιντεπεντιέντε.

Μια γειτονιά, δύο κόσμοι…-1
Screenshot/Youtube

Όλα αυτά στην πιο ποδοσφαιρική πρωτεύουσα του κόσμου. Εκεί όπου υπάρχουν οι περισσότερες ομάδες (24) από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Μπόκα Τζούνιορς, η Ρίβερ Πλέιτ, η Σαν Λορέντζο αλλά και το ζευγάρι που αποτελεί το «Clásico de Avellaneda».
Ελληνες που ζουν μόνιμα στην μεγαλούπολη των 13 εκατομμυρίων κατοίκων, υποκλίνονται στην ιδιαιτερότητα αυτού του ντέρμπι. Το θεωρούν ακόμα πιο ξεχωριστό ακόμη και από το Μπόκα – Ρίβερ. Είναι ένα παιχνίδι που χωρίζει στην μέση οικογένειες και γείτονες που μένουν στα ίδια στενά, στα ίδια λιθόστρωτα δρομάκια πέριξ των γηπέδων.  

Υπεραιωνόβιες και οι δύο (το 1903 ιδρύθηκε η Ράσινγκ, το 1905 η Ιντεπεντιέντε) με σχεδόν ίδια πρωταθλήματα (18 η Ράσινγκ, 16 η Ιντεπεντιέντε) αλλά με τους «κόκκινους» να καυχιούνται για τα επτά Λιμπερταδόρες που έχουν κατακτήσει έναντι μόλις ενός των μπλε. Ένας αριθμός που τον καθιστά τον ως τον σύλλογο στη Νότια Αμερική με τα περισσότερα Κόπα Λιμπερταδόρες.

Μια γειτονιά, δύο κόσμοι…-2
AP

Η μάνα των Μιλίτο

Πέρα από τους αριθμούς ωστόσο, υπάρχουν οι άνθρωποι και αυτοί είναι που μέσα σε αυτή την τόσο μικρή απόσταση έχουν δημιουργήσει δυο εντελώς διαφορετικούς κόσμους επιβεβαιώνοντας την μεγάλη δόξα της Λίβερπουλ Μπιλ Σάνκλι που είχε πει το περίφημο «το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, είναι κάτι απείρως πιο σοβαρό».

Τα αδέλφια Μιλίτο, ο Ντιέγκο και ο μικρότερος Γκάμπριελ με την σπουδαία καριέρα σε Ιντερ και Μπαρτσλόνα αντίστοιχα, ξεκίνησαν από τις ακαδημίες της Ρασίνγκ, αλλά ο δεύτερος αποφάσισε να φύγει για την ομάδα που υποστήριζε ο παππούς του, την Ιντεπεντιέντε. Η οικογένεια διασπάστηκε και ο «εμφύλιος» άρχισε.

Στο πρώτο ματς που τέθηκαν αντιμέτωποι στο γήπεδο, ο Ντιέγκο αποχώρησε τραυματίας πριν το δεκάλεπτο από χτύπημα του… αδερφού του και ο Γκάμπριελ αποβλήθηκε στο 20’.

Τα χειρότερα όμως ήρθαν, στο τελευταίο μεταξύ τους ντέρμπι, πριν πάρουν τον δρόμο για την Ευρώπη. Ο Γκάμπριελ ανέτρεψε  έναν παίκτη της Ράσινγκ στην αντεπίθεση, ο πρώτος που έσπευσε να διαμαρτυρηθεί για κόκκινη κάρτα ήταν ο αδερφός του με τον μικρότερο να ξεσπά βρίζοντας την μάνα του, ξεχνώντας ότι είναι και… δική του, δίνοντας ραντεβού για εξηγήσεις στο σπίτι. «Μέσα στο γήπεδο, περισσότερο από αδερφός μου είναι αντίπαλος κι εγώ ήθελα το καλύτερο για τη Ράσινγκ» είχε πει ο Ντιέγκο.

Μια γειτονιά, δύο κόσμοι…-3
ΑP

Το κορίτσι με τα μπλε

Το τι σημαίνουν για την γειτονιά αυτές οι δύο ομάδες, το μαρτυρά η ιστορία της Λουάνα Μουνιός. Η 24χρονη διεθνής σέντερ μπακ με την εθνική Αργεντινής, η οποία γεννήθηκε ακριβώς απέναντι από το ιστορικό «Ελ Σιλίντρο», την έδρα της Ράσινγκ. Στο στενό λιθόστρωτο δρομάκι που ακούει στο όνομα «Ορέστε Κορμπάτα», έναν ποδοσφαιριστή θρύλο της ομάδας της δεκαετίας του 1950.

Ποτέ της δεν ζήτησε κούκλες για δώρο, αλλά παπούτσια με τάπες και φανέλες της Ράσινγκ. Δυστυχώς όμως το όνειρό της, να μπει στο «Σιλίντρο» ως ποδοσφαιριστής της Ράσινγκ δεν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, καθώς ο συλλογος δεν διέθετε γυναικεία ομάδα. Ετσι αναγκάστηκε να πάει στην Ρίβερ Πλέιτ, όπου με τις εξαιρετικές της εμφανίσεις κλήθηκε στην εθνική της χώρας σε ηλικία μόλις 17 ετών.

Μετά τη Ρίβερ, ήρθε η μεταγραφή στην UAI, μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας με πέντε πρωταθλήματα. Ωστόσο σε αντίθεση με το ανδρικό ποδόσφαιρο, το επίπεδο του γυναικείου στην Αργεντινή είναι πολύ πίσω σε θέματα οργάνωσης και έτσι η Λουάνα αποφάσισε να συνδυάσει σπουδές και ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, αγωνιζομενη στους Texas Tech Red Raiders.

«Η μόνη περίπτωση να γυρίσω στην Αργεντινή για να παίξω μπάλα, είναι να με ζητήσει η Ράσινγκ» έλεγε η Λου γνωρίζοντας πως στο μεσοδιάστημα η ομάδα της καρδιάς της είχε δημιουργήσει γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου. Και όταν αυτό συνέβη, τα παράτησε όλα, καριέρα και σπουδές στις ΗΠΑ, για να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Πριν δύο χρόνια επέστρεψε κυριολεκτικά στο…σπίτι της, φόρεσε την γαλάζια φανέλα της λατρείας της και βγαίνοντας από την  εξώπορτα του πατρικού της, μπαίνει αμέσως στον λατρεμένο της ναό. Η τρέλα της για τη Ράσινγκ ξεπερνά τα συνηθισμένα. Το σώμα της είναι γεμάτο τατουάζ και ξεχωρίζει αυτό με το νούμερο 22 του αγαπημένου της Ντιέγκο Μιλίτο, νούμερο που φοράει και η ίδια στην εθνική.  Η γάτα της έχει το όνομα Λαουτάρο, παραπέμποντας στον άσο της Ιντερ Λαουτάρο Μαρτίνες που ξεκίνησε την καριέρα του στην Ράσινγκ και ο σκύλος της Λίτσα, που είναι το παρατσούκλι του πρωην άσου της Ρασινγκ αλλά και των Πόρτο και Λυών, Λισάντρο Λόπες.

Ο έρανος και η ειρωνεία…

Η λατρεία των οπαδών των δύο συλλόγων για τους μπλε και τους κόκκινους αντίστοιχα φαίνεται από την κινητοποίηση που υπάρχει τους τελευταίους μήνες, για να σωθεί από την οικονομική κατάρρευση η Ιντεπεντιέντε η οποία δίνει μάχη για να μην υποβιβαστεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην Β΄κατηγορία.

Οι οπαδοί της, αποφάσισαν να διεξάγουν έρανο προκειμένου να την βοηθήσουν ώστε να αποπληρωθεί μεγάλο μέρος των χρεών της.  Με πρωτοβουλία του διάσημου influencer και οπαδού της ομάδας, Σαντιάγκο Μαρατέα, έχει μπει ως στόχος η συγκέντρωση 20.000.000 δολαρίων που είναι σχεδόν το 90% του συνολικού χρέους από 2.000.000 οπαδούς της μια πρωτοβουλία που την στηρίζουν περισσότεροι από 60 παλιές ποδοσφαιρικές δόξες της ομάδας όπως οι Φεντερίκο Μανκουέζο, Ερνάν Πεζεράνο, Χερμάν Ντένις, Εντουάρντο Τούτσιο, Φράνκο Μπελόκ, Κάρλος Ματέου, Άντριαν, Νικολάς Ταγλιαφίκο, Όσκαρ Ουστάρι και Ντιέγκο Ροντρίγκες.

Μετά την κατάκτηση του Copa Sudamericana το 2017, η «Ρόχο» πήρε την κατηφορικό δρόμο. Ο Γκαμπριέλ Μιλίτο, κατηγόρησε τον προπονητή της επιτυχίας Αριέλ Όλαν, ότι υποχρέωσε την διοίκηση σε μεγάλες δαπάνες για μεταγραφές.

Η Ράσινγκ ευρισκόμενη σαφώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση είναι στην πρώτη θέση του ομίλου της στο Κόπα Λιμπερταδόρες και παρά το γεγονός πως στο πρωτάθλημα κάνει μέτρια πορεία, δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Μετα το πρόσφατο μεταξύ τους παιχνίδι που έληξε ισόπαλο 1-1 αλλά κυρίως μετά από αυτό με την Βραζιλιάνικη Φλαμένγκο που έγινε πριν μια εβδομάδα για το Λιμπερταδόρες, οι οπαδοί της θέλοντας να διακωμωδήσουν το δράμα του αντιπάλου, γέμισαν τους δρόμους της Αβεγιανέδα με ψεύτικα πλαστα δολάρια στα οποία ο  Τζορτζ Ουάσινγκτον φορούσε την κόκκινη φανέλα της Ιντεπεντιέντε.

Επιπλέον, στην οπίσθια όψη, όπου τα χαρτονομισματα  γράφουν «In God we trust – ONE», τα αντικατέστησαν  με τα «Maratea conducción – ONG».
Επίσης, σε ένα δρόμο πέριξ του σταδίου άλλαξαν το αρχικό όνομα του από Ricardo Bochini σε Santiago Maratea. Προς το παρόν, έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια ενώ η νίκη (δεύτερη στο πρωτάθλημα) με 2-0 επι της Μπελγκράνο το περασμένο Σάββατο, επέφερε αισιοδοξία και στον αγωνιστικό τομέα.   Ο Μαρατέα επιβεβαίωσε πριν λίγες μέρες πως σε περίπτωση που ο στόχος επιτευχθεί, θα κρατήσει το 5% του ποσού ως ανταμοιβή της προσπάθειάς του. Κάτι για το οποίο επικρίνεται από φίλους και εχθρούς.

Οπως και να χει, στον έναν αιώνα και παραπάνω, ζωής των δύο συλλόγων, ο ένας τρέφεται από την αποτυχία αλλά και την επιτυχία του άλλου. Είναι δύο διαφορετικά σύμπαντα που όμως αναγκάζονται να κινούνται παράλληλα, να διαβαίνουν τους ίδιους δρόμους, έχουν τον ίδιο ουρανό και κάθε μέρα να συναντιούνται θέλοντας και μη…

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT