Μπορεί ο Μέσι να εκτοξεύσει το αμερικανικό πρωτάθλημα;

Μπορεί ο Μέσι να εκτοξεύσει το αμερικανικό πρωτάθλημα;

Ο ενθουσιασμός που επικρατεί στις ΗΠΑ από την αναμενόμενη άφιξη του Μέσι αγγίζει τα όρια της παράνοιας

8' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η απόφαση του Λιονέλ Μέσι να συνεχίσει την καριέρα του στο MLS να ξυπνήσει τον «κοιμώμενο γίγαντα» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και να αλλάξει με ταχύτητα το μέλλον του πιο δημοφιλούς ομαδικού σπορ στον πλανήτη; Η απάντηση είναι «ΝΑΙ» και μοιάζει σοκαριστική εάν αναλογιστεί κανείς ότι η επίδραση ενός και μόνο ανθρώπου μπορεί να φέρει μέσα σε λίγες ώρες πολύ πιο θεαματικά αποτελέσματα σε σχέση με τις ατελείωτες προσπάθειες πολλών δεκαετιών, βασισμένες σε πλάνα ανάπτυξης που προόδευαν με ρυθμούς νυσταγμένης χελώνας.

Η είδηση και μόνο ότι ο Μέσι αποφάσισε να περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να υπογράψει συμβόλαιο με την Ίντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ, μια από τις χειρότερες (αγωνιστικά) ομάδες τους MLS, προκάλεσε ένα τσουνάμι ενδιαφέροντος και εκτίναξε τις τιμές στα ύψη. Και είναι κυριολεκτικό αυτό, όχι μεταφορικό. Μέσα σε λίγες ώρες, τα εισιτήρια των επόμενων αγώνων της νέας ομάδας του Μέσι έγιναν ανάρπαστα και η διάθεσή τους συνδυάστηκε αυτόματα με τη λογική της μαύρης αγοράς, με ένα ρυθμό που τρομάζει.

Εισιτήρια που έμεναν στα αζήτητα, έγιναν ανάρπαστα σε τιμές που σε πρώτη φάση, είναι μέχρι και 20 φορές μεγαλύτερες απ’ αυτές της προηγούμενης… ώρας! Κι αυτό σε επίσημο επίπεδο, γιατί εάν μπουν στη συζήτηση και όσα εισιτήρια πωλούνται από εταιρείες «δεύτερο χέρι» υπό συνθήκες νόμιμης «μαύρης αγοράς», το ταβάνι είναι απροσδιόριστο. Εισιτήρια για VIP που ήταν προς πώληση έναντι μερικών δεκάδων δολαρίων μέχρι πρότινος, θα ξεπεράσουν σύντομα τα 10 χιλ. δολάρια και ένας θεός ξέρει πού θα φτάσουν!

Στα όρια της παράνοιας

Ο ενθουσιασμός που επικρατεί στις ΗΠΑ από την αναμενόμενη άφιξη του Μέσι αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Η Ίντερ Μαϊάμι πωλούσε μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα κατά μέσο 12.637 εισιτήρια ανά παιχνίδι, με τιμές που ξεκινούσαν από 29 δολάρια. Το sold out στα επόμενα παιχνίδια της, ακόμα και σ’ αυτά που δεν είναι σίγουρο ότι θα προλάβει να αγωνιστεί ο Μέσι, θεωρείται δεδομένο και θέμα (το πολύ) ολίγων ημερών. Για παράδειγμα, τρεις ώρες πριν την ανακοίνωση της μεταγραφής του Μέσι, τα εισιτήρια του αγώνα της Σικάγο Φάιρ του Γιώργου Κούτσια με την Ίντερ Μαϊάμι κόστιζαν σε ένα «φτηνό» διάζωμα μόλις 37 δολάρια το καθένα. Με την ανακοίνωση της μεταγραφής, οι τιμές για τις πιο ψηλά θέσεις στο ίδιο διάζωμα εκτινάχθηκαν στα 500 δολάρια και για τις πιο χαμηλές στα 1.000!

Πιο συγκρατημένη είναι η εικόνα στο πρώτο παιχνίδι που θα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί ο Μέσι, αυτό κόντρα στην DC Γιουνάιτεντ του Ταξιάρχη Φούντα στις 8 Ιουλίου. Επειδή θεωρείται απίθανο να προλάβει να κάνει εκεί το ντεμπούτο του ο Αργεντινός σούπερ σταρ καθώς η δεύτερη μεταγραφική περίοδος στο MLS ανοίγει στις 5 Ιουλίου, μόλις τρεις μέρες νωρίτερα, η τιμή των εισιτηρίων ίσα που… εξαπλασιάστηκε. Αντί για 29 δολάρια, το φτηνότερο έφτασε να κοστίζει μέσα σε λίγες ώρες 186 δολάρια, τιμή που θα συνεχίσει να παίρνει την ανηφόρα όσο θα αυξάνεται η ζήτηση και θα λιγοστεύει η προσφορά! Εξυπακούεται ότι οι τιμές για τις πιο προνομιακές θέσεις, είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.

Ακόμα πιο θεαματική ήταν η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στο πρώτο παιχνίδι που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί ο Μέσι. Είναι αυτό της Ίντερ Μαϊάμι κόντρα στον μεξικανική Κρουζ Αζούλ στις 21 Ιουλίου, στο πλαίσιο του League Cup, ενός νεοσύστατου θεσμού με αγώνες ανάμεσα σε ομάδες του MLS και του Μεξικού, που δημιουργήθηκε για να τονώσει το ενδιαφέρον των Αμερικανών φιλάθλων για το ποδόσφαιρο. Προ Μέσι, οι τιμές γι’ αυτό το παιχνίδι ξεκινούσαν από τα 29 δολάρια και μέσα σε λίγες ώρες εκτινάχθηκαν στα 329 δολάρια τα πιο φτηνά, με αυξητικές, φυσικά, τάσεις.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πραγματική έκρηξη θα έλθει μέσα από τις πλατφόρμες μεταπώλησης εισιτηρίων που αποτελούν θεσμό στην αμερικάνικη αγορά. Οποιοσδήποτε έχει εξασφαλίσει εισιτήριο για ένα αθλητικό, καλλιτεχνικό ή σε οποιοδήποτε άλλο γεγονός που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση, έχει δικαίωμα να το μεταπωλήσει νόμιμα σε τιμές πολλαπλάσιες της αναγραφόμενης, με την πλατφόρμα να παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή και να εισπράττει τη σχετική προμήθεια. Και όλες οι ενδείξεις, πείθουν και τους πλέον δύσπιστους ότι ειδικά στα πρώτα παιχνίδια του Μέσι στο MLS, θα χαθεί η μπάλα εκεί που θα φτάσει ο πήχης!

Συμφωνίες με εταιρείες – κολοσσούς

Είναι ολοφάνερο ότι η απόφαση του Μέσι να φύγει για πρώτη φορά από την ασφάλεια της Ευρώπης και να συνεχίσει την καριέρα του στις ΗΠΑ, ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του δικού ποδοσφαιρικού μέλλοντος. Αν και το οικονομικό μέρος της συμφωνίας δεν αγγίζει καν τα δυσθεώρητα νούμερα που υποσχόταν η μετακίνησή του στην Αλ Χιλάλ της Σαουδικής Αραβίας, σε ύψη πολύ μεγαλύτερα απ’ αυτά της μεταγραφής του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Αλ Νασρ ή του Καρίμ Μπενζεμά στην Αλ Ιντιχάντ, ξεπερνούσε κατά πολύ το κοντό πάπλωμα του MLS. Χρειάστηκε να γίνουν ειδικές συμφωνίες με κολοσσούς εταιρείες – χορηγούς για να εξασφαλιστούν οι πόροι που θα επέτρεπαν να γίνει μια μετακίνηση έξω από τη σφικτή οικονομική πολιτική της διοργάνωσης, σε συνάρτηση πάντα με τα (πενιχρά για την αμερικανική αγορά) έσοδά της.

Οι ΗΠΑ είναι υπερδύναμη σε όλο το φάσμα του παγκόσμιου αθλητισμού, αλλά στο ποδόσφαιρο έχει μείνει πολύ πίσω, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς για να μπει το δημοφιλέστερο ομαδικό άθλημα του κόσμου στη ζωή του μέσου Αμερικάνου φιλάθλου. Η επιτυχία της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στο 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 όπου πήρε την 3η θέση, πέρασε εντελώς απαρατήρητη στη χώρα και δεν συγκίνησε κανέναν. Το ίδιο συνέβη και στο πρώτο μεταπολεμικό Π.Κ το 1950 στη Βραζιλία, παρά την ιστορική νίκη των ΗΠΑ επί της Αγγλίας με 1-0, που για πολλούς θεωρείται η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο.

Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να εισχωρήσει πιο βαθιά το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ έγινε σχεδόν 3 δεκαετίες αργότερα, όταν ο περίφημος Πελέ υπέγραψε στο τελείωμα της μεγάλης καριέρας του συμβόλαιο με τον Κόσμο της Νέας Υόρκης. Η είδηση προκάλεσε θόρυβο στην αρχή, αλλά δεν τάραξε τα νερά τελικά. Το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ ήταν ακόμα στα σπάργανα και το περιβάλλον δεν ευνοούσε τον ανταγωνισμό του με άλλα πολύ πιο δημοφιλή αθλήματα στη χώρα, όπως το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ ή το μπάσκετ, με παράδοση ολόκληρων δεκαετιών και πλήθη πιστών φιλάθλων.

Η επόμενη απόπειρα έγινε με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις ΗΠΑ το 1994, στην παρθενική εμφάνιση της Ελλάδας σε Μουντιάλ. Εκεί δημιουργήθηκε το εξής παράδοξο: είναι η διοργάνωση όπου έσπασε (και παραμένει μέχρι σήμερα) κάθε ρεκόρ εισιτηρίων, με πληρότητα που άγγιξε το 100%! Κι όμως, ενώ οι Αμερικάνοι είχαν μια εκπληκτική φίλαθλη νοοτροπία και γέμιζαν ασφυκτικά τα γήπεδα, δεν γοητεύτηκαν από το ποδόσφαιρο. Ο αστικός μύθος λέει ότι από την αρχή έως το τέλος της διοργάνωσης, υπήρχαν φίλαθλοι που πετάγονταν να πανηγυρίσουν κάθε φορά που η μπάλα πέρναγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, νομίζοντας ότι ισχύει κάτι παρόμοιο με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο!

Με την ευκαιρία του Π.Κ 1994, ένα χρόνο νωρίτερα, το 1993, συστάθηκε η Major League Soccer (MLS), ώστε να γίνει μια πιο οργανωμένη προσπάθεια για την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου μέσω ενός πιο οργανωμένου πρωταθλήματος, στα πρότυπα του ΝΒΑ. Το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα διεξήχθη το 1996, με τη συμμετοχή μόλις 10 ομάδων που πληρούσαν τα (αυστηρά) οικονομικά και οργανωτικά κριτήρια. Η πρώτη χρονιά ήταν ενθαρρυντική, αλλά η παταγώδης αποτυχία των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στη Γαλλία αποδείχθηκε γροθιά στο στομάχι. Οι Αμερικανοί φίλαθλοι απογοητεύτηκαν και τα γήπεδα του MLS έμεναν σχεδόν άδεια.

Η αντεπίθεση ήλθε με την απόφαση να φτιαχτούν γήπεδα αποκλειστικά για το ποδόσφαιρο. Βρέθηκαν οι χρηματοδότες και με τις αλλαγές που έγιναν στο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, άρχισε σιγά – σιγά να τονώνεται ξανά το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Πάντα με αυστηρά οικονομικά και οργανωτικά κριτήρια, ο αριθμός των ομάδων αυξήθηκε προοδευτικά σε 20, εκ των οποίων οι 17 είναι από τις ΗΠΑ και οι 3 από τον Καναδά. Το σύστημα διεξαγωγής του είναι στο πρότυπο του ΝΒΑ, δηλαδή με πλέι οφ και με κλειστή λίγκα, χωρίς να υποβιβάζονται ή να ανεβαίνουν ομάδες από παρακάτω κατηγορίες, σύστημα που είναι ξένο με τη λογική του ποδοσφαίρου παγκοσμίως.

Η μεταγραφή Μπέκαμ

Η επόμενη προσπάθεια για να μπει πιο βαθιά το άθλημα στο σπίτι του μέσου Αμερικανού φιλάθλου έγινε το 2007, με την μεταγραφή του Ντέιβιντ Μπέκαμ στους Λος Άντζελες Γκάλαξι. Ο Μπέκαμ δεν ήταν απλώς ένας διάσημος ποδοσφαιριστής, ήταν ένας super star που ξεπερνούσε με το life style του τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Βρέθηκε ο τρόπος για να παρακαμφθούν οι αυστηροί περιορισμοί του salary cap και η παρουσία του στο πρωτάθλημα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της εικόνας προς το καλύτερο.

Προοδευτικά, ο αριθμός των ομάδων αυξήθηκε στις 20 από το 2013 και παγιώθηκε έως σήμερα, με το σενάριο να είναι αισιόδοξο για ακόμα περισσότερες ομάδες τα επόμενα χρόνια, ειδικά εάν παραμείνει η αύρα που φέρνει ο Μέσι. Σημαντικό στοιχείο για την αναβάθμιση του πρωταθλήματος αποδείχθηκε η πετυχημένη προσπάθεια να αναδειχθούν ταλαντούχοι Αμερικανοί παίκτες και να μην στελεχώνονται ο ομάδες μόνο με ξένους ποδοσφαιριστές, ο αριθμός των οποίων είναι το πολύ οκτώ σε κάθε ομάδα, με πολύ αυστηρά κριτήρια επιλογής όπως οι συμμετοχές τους στην εθνική της χώρας τους ανάλογα με την ηλικία τους.

Σημαντικό ρόλο, επίσης, έπαιξε και η αλληλεπίδραση του MLS με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ενώ υπήρχε αρχικά η άποψη ότι οι ταλαντούχοι Αμερικάνοι ποδοσφαιριστές θα έπρεπε να παραμένουν στη χώρα για να τονώσουν με την παρουσία τους το πρωτάθλημα, κρίθηκε τελικά ότι θα ήταν προτιμότερο να διευκολυνθεί η μεταγραφή τους σε ομάδες της Ευρώπης γιατί μόνο έτσι θα έστρεφαν την προσοχή του κοινού  σε καλύτερα πρωταθλήματα, ώστε να γοητευτούν οι Αμερικάνοι φίλαθλοι από το ποδόσφαιρο.

Το ελληνικό χρώμα

Το MLS έχει πλέον και ελληνικό χρώμα, με τη συμμετοχή τεσσάρων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, συν φυσικά κάποιων ομογενών όπως παλαιότερα ο Αλέξι Λάλας, που έπαιξε στην εθνική των ΗΠΑ: ο «παλιός» Ταξιάρχης Φούντας αγωνίζεται στην DC Γιουνάιτεντ με έδρα την Ουάσινγκτον, ο Γιώργος Γιακουμάκης στην Ατλάντα Γιουνάιτεντ, ο Γιώργος Κούτσιας στους Σικάγο Φάιρ και ο Θεοχάρης Ηλιάδης στη Μόντρεαλ Ίμπακτ, μια από τις 3 ομάδες του Καναδά.

Η άφιξη του Λιονέλ Μέσι στον ίδιο ποδοσφαιρικό κόσμο τάραξε τα νερά και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί στην πιο καθοριστική κίνηση που έγινε ποτέ για να θεριέψει το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ. Αν στην πορεία αποδειχθεί ένα απλό προσάναμμα που φούντωσε πρόσκαιρα τη φλόγα, η λάμψη του θα σβήσει γρήγορα και η κατάσταση θα μείνει ως έχει. Αν όμως φέρει την έκρηξη που υπόσχεται η πρώτη αντίδραση των Αμερικάνων φιλάθλων, τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη.

Οι ΗΠΑ είναι μια αθλητική και οικονομική υπερδύναμη, μια τεράστια αγορά, μια χώρα υψηλής τεχνολογίας. Αν μπει δυναμικά στο παιχνίδι και αρχίσει να διεκδικεί επιτυχίες, δημιουργώντας μια νέα γενιά αθλητών και μια καινούργια δυναμική αγορά, θα υπάρξουν νέες ισορροπίες και άλλες προοπτικές σε ένα άθλημα που όλο μοιάζει να αγγίζει τα όρια του κορεσμού, αλλά πάντα βρίσκει τον τρόπο να αναγεννιέται και ποτέ να μην τα φτάνει…

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT