Η δύσκολη σεζόν που έχει μπροστά του το Big 5

Η δύσκολη σεζόν που έχει μπροστά του το Big 5

Ξεκίνησε η προετοιμασία των πέντε ελληνικών ομάδων που μετέχουν στα Κύπελλα Ευρώπης, με τα κενά και τα ερωτήματα να είναι ακόμα πολλά

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς νέας αγωνιστικής σεζόν κινούνται πλέον οι ομάδες του Big 5, που θα μας εκπροσωπήσουν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Η τελευταία που μπήκε σε αγωνιστικούς ρυθμούς ήταν η ΑΕΚ που εδώ και μερικά 24ώρα βρίσκεται στην Ολλανδία όπου πραγματοποιεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, ενώ η αρχή είχε γίνει από τον Αρη και ακολούθησαν ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, με τους «πράσινους» να βρίσκονται και αυτοί εκτός συνόρων, ενώ οι υπόλοιποι τρεις αναμένεται να αναχωρήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Μάλιστα όλοι, εκτός από την Ενωση, γνωρίζουν και τους αντιπάλους τους στα προκριματικά των διοργανώσεων που μετέχουν και συνεπώς και τον βαθμό των δυσκολιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν στον δρόμο που οδηγεί μέχρι τους ομίλους.

Η χρονιά που έχουν μπροστά τους είναι αρκετά απαιτητική, αφού ο κάθε βαθμός μπορεί να αποδειχτεί υπερπολύτιμος όσον αφορά στο ranking της UEFA, ενώ παράλληλα σφίγγει και ο κλοιός στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφού την επόμενη σεζόν μειώνονται κατά ένα τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Εκτός από την προετοιμασία, τρέχουν βέβαια και οι μεταγραφές, με τον χρόνο να μην είναι πάντως σύμμαχος σε κάποιες από αυτές.

Η δύσκολη σεζόν που έχει μπροστά του το Big 5-1

Η ΑΕΚ είναι σαφώς πιο «άνετη» από τους υπόλοιπους τέσσερις, καθώς ξεκινά το ευρωπαϊκό της ταξίδι τον Αύγουστο, ενώ έχει και έτοιμη ομάδα από πέρυσι. Εχοντας κατακτήσει το νταμπλ, είναι δεδομένο ότι ο Ματίας Αλμέιδα δεν πρόκειται να κάνει βιαστικές κινήσεις όσον αφορά στην ενίσχυση του ρόστερ. Η Ενωση έχει αποκτήσει μέχρι στιγμής μόνο τον νεαρό Σταύρο Πήλιο από τον ΠΑΣ Γιάννινα, όμως έχει δύο μέτωπα ανοιχτά που την «καίνε». Το ένα είναι αυτό του Πινέδα με τον Μεξικανό MVP της περασμένης σεζόν να θέλει να παραμείνει, όμως δεν εξαρτάται ούτε από τον ίδιο, ούτε από την ΑΕΚ, αλλά από τις προθέσεις της Θέλτα. Οι Ισπανοί του έχουν βάλει πωλητήριο, αρχικά γύρω στα 8 εκατ. ευρώ, η Ενωση προσφέρει περίπου 5 εκατ. και οι επαφές των δύο πλευρών συνεχίζονται, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να υπάρχει οριστική συμφωνία, παρά τα σχετικά δημοσιεύματα στην Ισπανία πριν από μερικές μέρες. Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο είναι αυτό του Νορντίν Αμπραμπατ. Το συμβόλαιο του Μαροκινού έληξε, η ΠΑΕ του έχει κάνει μια πρώτη προσέγγιση παραμονής και περιμένει την απάντησή του από την οποία θα εξαρτηθούν και κάποιες από τις κινήσεις ενίσχυσης του ρόστερ. Από κει και πέρα πάντως ο Αλμέιδα έχει ζητήσει την απόκτηση ενός στόπερ, που πιθανώς ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.  

Ο Παναθηναϊκός έχει δείξει μέχρι στιγμής σαφώς πιο έτοιμα αντανακλαστικά σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Η παρουσία του Γιάννη Παπαδημητρίου στο πόστο του τεχνικού διευθυντή έτρεξε πολλές από τις μεταγραφικές υποθέσεις με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να έχουν ήδη στο ρόστερ τους Φίλιπ Τζούρισιτς και Φίλιπ Μπλαντένοβιτς που αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι κλείνοντας δύο πολύ σημαντικά κομμάτια του παζλ στην άμυνα και στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Στην ομάδα επέστρεψε και ο Ζέκα, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από μια «ανενεργή» εξαιτίας του σοβαρού του τραυματισμού σεζόν. Πάντως η επιστροφή του δεν έχει να κάνει μόνο με την αγωνιστική ενίσχυση της ομάδας, αλλά και με τον ηγετικό του ρόλο στα αποδυτήρια. Πάντως το «τριφύλλι» σαφώς χρειάζεται επιπλέον ποιοτική ενίσχυση, καθώς πέρυσι στο απαιτητικό φινάλε του πρωταθλήματος έδειξε να ξεμένει από λύσεις. Ο Παναθηναϊκός ξεκινά το ευρωπαϊκό του ταξίδι στα τέλη Ιουλίου με αντίπαλο την Ντνίπρο.

Η δύσκολη σεζόν που έχει μπροστά του το Big 5-2

Υπομονή σύστησε στους οπαδούς του Ολυμπιακού ο Αντόνιο Κορδόν. Ο νέος αθλητικός διευθυντής των «ερυθρόλευκων» κατά την παρουσίασή του το μεσημέρι της Τρίτης (27/6/23) τόνισε ότι σύμφωνα με τις μελέτες οι καλύτερες κινήσεις γίνονται τον Αύγουστο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν πρόκειται να κινηθούν βιαστικά όσον αφορά στην ενίσχυσή τους. Βέβαια αυτό δεν αποκλείεται να περιέχει και μια δόση ρίσκου, με δεδομένο ότι η ομάδα θα πρέπει να φτιαχτεί ουσιαστικά από την αρχή υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Μαρτίνεθ και ένα μέρος της να είναι έτοιμο στα παιχνίδια με την Σερβέτ ή την Γκενγκ στον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ρόστερ αυτή τη στιγμή υπάρχουν – μαζί με τις επιστροφές των δανεικών – περίπου 40 παίκτες, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί κάποια από τις υποθέσεις που φέρεται να συζητούν οι «ερυθρόλευκοι» με παίκτες κυρίως από την ισπανική αγορά.

Η δύσκολη σεζόν που έχει μπροστά του το Big 5-3

Ανάλογο είναι το κλίμα και στον ΠΑΟΚ. Επειτα από την κακή περσινή σεζόν που δεν κατακτήθηκε κάποιος τίτλος, ο Ραζβάν Λουτσέσκου γνωρίζει ότι πρέπει να δημιουργήσει πάνω σε νέες βάσεις. Ετσι έφυγε η παλιά φουρνιά των παικτών που είχαν οδηγήσει τον Δικέφαλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και των Κυπέλλων (Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί), όπως και οι Ολιβέιρα, Κούρτις, Καντζιόρα, χωρίς πάντως ακόμα να έχει γίνει κάποια κίνηση, εκτός από την επιστροφή του Κανίς που έπαιζε δανεικός στον Πανσερραϊκό. Ο ΠΑΟΚ σε λίγες μέρες φεύγει εκτός Ελλάδας για να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του και είναι πιθανό να μην έχει πραγματοποιήσει μέχρι τότε κάποια μεταγραφή, παρά το γεγονός ότι η απόκτηση ενός σέντερ φορ είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη ενόψει των αγώνων με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference (27/7 το πρώτο ματς), καθώς ο Λουτσέσκου έχει διαθέσιμο μόνο τον Μπράντον Τόμας.

Η δύσκολη σεζόν που έχει μπροστά του το Big 5-4

Αντίθετα έτοιμος παρουσιάστηκε σχεδόν με το τέλος του πρωταθλήματος ο Αρης. Οι «κίτρινοι» που επίσης μπαίνουν νωρίς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν αποκτήσει ήδη τους Αντώνη Αηδόνη, Λευτέρη Χουτεσιώτη, Βαλεντίνο Φατόρε, Ρόναλντ Ματαρίτα και Ντομαγκόι Πάβισιτς. Ο νέος τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Ρόμπερτ Παλίκουτσα, έδειξε διαβασμένος όσον αφορά στις ανάγκες του Αρη, που θέτει βέβαια ως πρώτο στόχο το να μπει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, κάτι που δεν είχε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT