Βαθμολογία UEFA: Η «μάχη» Ελλάδας – Κροατίας για την 19η θέση και το «κυνήγι» της Τσεχίας

Βαθμολογία UEFA: Η «μάχη» Ελλάδας – Κροατίας για την 19η θέση και το «κυνήγι» της Τσεχίας

Οι αγώνες ΑΕΚ – Ντίναμο Ζάγκρεμπ και ΠΑΟΚ – Χάιντουκ θα κρίνουν πολλά αναφορικά με την πορεία της Ελλάδας στην κατάταξη της UEFA

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 3X3 που πέτυχαν κατά σειρά Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Aρης με προκρίσεις -με μία νίκη και μία ισοπαλία έκαστος-, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί καλός απολογισμός. Στην ουσία, όμως, δεν αποδείχθηκε αρκετός για να μας διατηρήσει στη θέση που κατείχαμε στο φινάλε της περυσινής σεζόν στο ranking της UEFA. Η Κροατία τα πήγε κάπως καλύτερα, κάλυψε τη διαφορά και πέρασε αυτή στην 19η θέση με ένα ισχνό προβάδισμα 175 βαθμών (25.400 έναντι 25.275) που μπορεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες είτε να εξαφανιστεί είτε να αυγατίσει.

Βαθμολογία UEFA: Η «μάχη» Ελλάδας – Κροατίας για την 19η θέση και το «κυνήγι» της Τσεχίας-1
ΙΝΤΙΜΕ

Καθοριστικό ρόλο ως προς αυτό θα παίξουν οι δύο μονομαχίες ελληνικών και κροατικών ομάδων στην επόμενη φάση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αρχής γενομένης την Τρίτη με τον αγώνα ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τα προκριματικά του Champions League και εν συνεχεία την Πέμπτη με το παιχνίδι Χάιντουκ Σπλιτ – ΠΑΟΚ για το Conference League. Αν προκριθούν οι δύο «δικέφαλοι», θα επιστρέψει η Ελλάδα στην περυσινή της θέση (19η), ειδάλλως θα συνεχίσει να κυνηγά και θα περιμένει καλύτερη συγκομιδή στη φάση των ομίλων.

Στην πραγματικότητα, αυτή η -σε πρώτο πλάνο- μονομαχία Ελλάδας και Κροατίας κρίνει μόνο την ψυχολογία. Και οι δύο χώρες είναι πολύ μακριά βαθμολογικά από τις θέσεις που δίνουν προνόμια σαν κι αυτά που απόλαυσε εφέτος η χώρα μας: δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League, μία στο Europa League, δύο στο Conference League, συνολικά πέντε συμμετοχές και στις τρεις διοργανώσεις αντί για τις τέσσερις σε δύο που της αναλογούν με τα τωρινά δεδομένα, δηλαδή μία στο Champions League και τρεις στο Conference League. Θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα εφέτος και τα επόμενα χρόνια για να καλύψει η Ελλάδα τη μεγάλη διαφορά της από την 15η θέση. Δεν αρκεί να προσπεράσει μόνο την Κροατία, πρέπει να βάλει πίσω της κι άλλες τέσσερις χώρες, συνθήκη εξαιρετικά δύσκολη καθώς την επόμενη περίοδο οι ομάδες μας περιορίζονται σε τέσσερις. Οι τρεις εκ των οποίων, μάλιστα, θα πρέπει να κάνουν από τρεις σερί προκρίσεις, χωρίς δεύτερη ευκαιρία, για να μπουν στους ομίλους του Conference League.

Στην προκριματική φάση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, το μπόνους από τις νίκες και τις προκρίσεις δεν το καρπώνονται άμεσα οι ομάδες, αλλά μπαίνει στη συνολική βαθμολογία της χώρας. Πόντοι στο σακούλι κάθε ομάδας ξεχωριστά θα αρχίσουν να μπαίνουν από τη φάση των πλέι οφ και των ομίλων. Τα προκριματικά δεν θεωρούνται κομμάτι των τριών διοργανώσεων, οι οποίες ξεκινούν από την φάση των πλέι οφ. Εκεί αρχίζουν να μοιράζονται και τα χρηματικά μπόνους που τόσο πολύ κυνηγούν οι ομάδες, ειδικά όσες δεν ανήκουν στα προβεβλημένα πρωταθλήματα που τους εξασφαλίζουν άλλου επιπέδου έσοδα.

Βαθμολογία UEFA: Η «μάχη» Ελλάδας – Κροατίας για την 19η θέση και το «κυνήγι» της Τσεχίας-2
ΙΝΤΙΜΕ

Καμία απώλεια για την Ελλάδα

Το σημαντικό είναι ότι μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν έχει μετρήσει καμία απώλεια. Με πέντε ομάδες ξεκίνησε, με πέντε συνεχίζει, στα πέντε μοιράζονται οι βαθμοί που κερδίζουν οι ομάδες της. Τα πράγματα φυσικά θα είναι πολύ πιο δύσκολα στη συνέχεια, με πολύ πιο ψηλά εμπόδια στον 3ο προκριματικό γύρο. Εκτός από τις δύο μονομαχίες ΑΕΚ και ΠΑΟΚ με Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Χάιντουκ αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός παίζει με τη Μαρσέιγ, μια ομάδα με πλούσιο μπάτζετ και πολύ βαριά ιστορία, ο Ολυμπιακός με τη Γκενκ και ο Αρης με την (αποδυναμωμένη αισθητά λόγω πολέμου) Ντιναμό Κιέβου. Το 5Χ5 θα είναι ένα όνειρο, με έξτρα πλεονέκτημα ότι οι 3 από τις 5 ομάδες μας θα έχουν κι άλλη ευκαιρία.

Σε περίπτωση αποκλεισμών, ο Παναθηναϊκός πηγαίνει (χωρίς πλέι οφ) κατ’ ευθείαν στη φάση των ομίλων του Europa League, η ΑΕΚ θα μετατεθεί στη φάση των πλέι οφ της ίδιας διοργάνωσης με εξασφαλισμένη (στο χειρότερο σενάριο ενός δεύτερου αποκλεισμού) μια θέση στους ομίλους του Conference League, ο δε Ολυμπιακός θα έχει κι αυτός μια ακόμη ευκαιρία σ’ αυτή τη διοργάνωση, αλλά θα πρέπει να προκριθεί στα πλέι οφ, ειδάλλως… Ευρώπη τέλος από πολύ νωρίς. Οι μόνοι που δεν έχουν κανένα «κανονάκι» να κάψουν είναι ο ΠΑΟΚ και ο Αρης. Πρέπει να κάνουν άλλες δύο προκρίσεις για να μπουν στους ομίλους του Conference League, αλλιώς αποχαιρετούν τα όπλα οριστικά, όπου κι αν αποκλειστούν.

Αν και οι προπονητές συνηθίζουν να λένε ότι κοιτούν τα παιχνίδια βήμα – βήμα, οι δύο εκπρόσωποί μας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ θα γνωρίζουν πριν τα πρώτα ματς τους στον 3ο γύρο ποιες ομάδες θα αντιμετωπίσουν στα πλέι οφ εάν προκριθούν! Η κλήρωση θα γίνει στην Ελβετία τη Δευτέρα 7 Αυγούστου και κατά τα φαινόμενα, όσο μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, τα επόμενα εμπόδια μοιάζουν λίγο χαμηλότερα από τα τωρινά. Εάν η ΑΕΚ αποκλείσει τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, θα παίξει με μια από τις νικήτριες των ζευγαριών Κλάσβικ (Ν. Φερόε)-Μόλντε (Νορβηγία), Ρακούφ (Πολωνία)-Άρης Λεμεσού (Κύπρος) και Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία)-Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ). Ο δε Παναθηναϊκός έχει μόνο δύο υποψήφιους έτσι και αποκλείσει τη Μαρσέιγ, τους νικητές των ζευγαριών Μπράγκα (Πορτογαλία)-Μπάτσκα Τόπολα (Σερβία) και Ρέιντζερς (Σκωτία)-Σερβέτ (Ελβετία). Όχι ότι θα είναι εύκολο το έργο τους με όποιον κι αν κληρωθούν στην πάντα διαίτερη και αγχωτική φάση των πλέι οφ όπου κρίνονται πολλά εκατομμύρια πέρα από τη διάκριση, αλλά σίγουρα μοιάζουν καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με τα τωρινά εμπόδια.

Η δεξαμενή των υποψήφιων αντιπάλων

Στην κληρωτίδα θα μπουν προκαταβολικά τη Δευτέρα και οι άλλες τρεις ελληνικές ομάδες. Εδώ οι πιθανοί αντίπαλοι είναι πολύ περισσότεροι. Εάν ο Ολυμπιακός περάσει το εμπόδιο της Γκενκ, θα κληρωθεί στα πλέι οφ του Europa League με μια ομάδα (από τις παραπάνω) που θα αποκλειστούν στον 3ο γύρο του Champions League. Αν όχι, θα μπει κι αυτός στο… μαγγανοπήγαδο των πλέι οφ του Conference League μαζί με τους ΠΑΟΚ και Αρη, με δεδομένη την τοποθέτησή του στο γκρουπ των ισχυρών που εξασφαλίζει (λογικά) ένα πιο βατό αντίπαλο. Επειδή μεσολαβούν πολλά παιχνίδια στον 3ο προκριματικό και πολλά θα κριθούν ως προς τη διαβάθμιση του ΠΑΟΚ (ισχυρός) και του Αρη (λογικά ανίσχυρος) από το ποιες ομάδες θα συνεχίσουν στα πλέι οφ, η τωρινή δεξαμενή είναι πολύ μεγάλη:

-Λεχ Πόζναν – Σπάρτακ Τρνάβα ή
-Οσασούνα ή
– Ραπίντ Βιέννης – Ντέμπρετσεν ή Αλασκερτ
– Χάποελ Μπερ-Σεβά – Λέφσκι Σόφιας
– Χιμπέρνιαν – Λουκέρνη
– Ντίλα Γκόρι – ΑΠΟΕΛ
-Μπεσίκτας – Νέφτσι Μπακού
-Τβέντε – Ρίγα
-Β36 Τόρσαβν – Ριέκα
-Αρούκα – Μπραν
-Γκιμαράες ή Τσέλιε – Νέμαν Γκρόντνο
-Στεάουα – Νόρτζελαντ
-Λέγκια Βαρσοβίας – Αούστρια Βιέννης
-Ρόζενμποργκ – Χαρτς
-Τομπόλ Κοστανάι – Ντέρι Σίτι
-Άδανα Ντεμίρσπορ – Όσιεκ
-Σέπσι – Ακτόμπε

Η συγκομιδή στα προκριματικά

Για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την κατάταξη των ομάδων στο ranking της UEFA, ο πίνακας που ακολουθεί είναι ενδεικτικός και περιλαμβάνει όλους τους βαθμούς που πήραν οι χώρες από τα αποτελέσματα των ομάδων τους στα εφετινά προκριματικά. Η απόσταση της Ελλάδα από την 15η Τσεχία είναι παρά πολύ μεγάλη και θα χρειαστούν παρατεταμένες υπερβάσεις για να καλυφθούν τα επόμενα χρόνια. Οταν βγει από τον λογαριασμό η περυσινή καταστροφική χρονιά 2022-23 με μόλις 2.125 βαθμούς θα καλυτερεύσουν τα πράγματα εάν δεν έχουμε… επανάληψη στο μέλλον, αλλά για να φύγει αυτό το βάρος, πρέπει να περάσουν 4 χρόνια.

Βαθμολογία UEFA: Η «μάχη» Ελλάδας – Κροατίας για την 19η θέση και το «κυνήγι» της Τσεχίας-3

Η κατάταξη των 5 ομάδων μας (5.045 ο εθνικός συντελεστής που προστίθεται σε όλες):

46 Ολυμπιακός 39.000

66 ΠΑΟΚ 25.000

134 ΑΕΚ 11.000

185 Αρης 7.000

251 Παναθηναϊκός 2.000

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT