Γ΄ Εθνική: Εκεί που θα βρεις τα… πάντα

Γ΄ Εθνική: Εκεί που θα βρεις τα… πάντα

Σύλλογοι με τεράστια ιστορία που κάποτε κέρδιζαν τρόπαια, αγωνίζονται πιο κάτω από το... χάος της Σούπερ Λιγκ 2

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από τη «βιτρίνα» της Σούπερ Λιγκ 1 και το ««χάος» της Σούπερ Λιγκ 2, υπάρχει μια ακόμη κατηγορία. Στα χαρτιά ερασιτεχνική, στην ουσία ίσως πιο επαγγελματική από τη Σούπερ Λιγκ 2 και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα αν ασχοληθεί κανείς. Στη Γ΄ Εθνική των 4 ομίλων και των 72 ομάδων, που εκπροσωπεί γεωγραφικά όλη τη χώρα, θα βρει κανείς κυριολεκτικά τα… πάντα.

Συλλόγους με τεράστια ιστορία που έχουν κερδίσει τρόπαια, ποδοσφαιριστές που κάποτε οι μεταγραφές τους έβγαζαν τίτλους στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων, χωριά λίγων κατοίκων και ταλέντα που ζουν το ποδοσφαιρικό τους όνειρο αλλά και παράγοντες που οι φίλαθλοι αναρωτιούνται πώς γίνεται να μην ασχολούνται με το αντικείμενο.

Ξεκινώντας να σας βάζουμε στο πνεύμα, να αναφέρουμε πως από τις 18 ομάδες κάθε ομίλου, ανεβαίνει στη Σούπερ Λιγκ 2 μόνο ο πρώτος. Δηλαδή 4 ομάδες από τις συνολικά 72! Το τεράστιο ενδιαφέρον όμως φαίνεται να είναι για το ποιες δεν θα… πέσουν αφού θα υποβιβαστούν στα τοπικά πρωταθλήματα συνολικά τριάντα ομάδες (περίπου το 40%), οι επτά τελευταίες κάθε ομίλου και επιπλέον άλλες δύο μέσω μπαράζ!

Ο… Ελληνας Μέσι και οι «μαυραετοί»

Ξεψαχνίζοντας τους ομίλους, ο 1ος απαρτίζεται από ομάδες της Μακεδονίας και της Θράκης. Εκεί θα συναντήσει κανείς τους «μαυραετούς», την ιστορική Δόξα Δράμας, την πάλαι ποτέ «βασίλισσα του Βορρά» Βέροια, τον Πανθρακικό και την Καβάλα που θεωρείται και το φαβορί για την άνοδο. Στους «αργοναύτες» αγωνίζεται στα 35 του πλέον, ο Βασίλης Κουτσιανικούλης, που φορώντας τη φανέλα του Εργοτέλη του είχε αποδοθεί το προσωνύμιο ο «Ελληνας Μέσι». Συμπαίκτη έχει και τον 33χρονο Σάββα Γκέντσογλου που μετά την εξαετή θητεία του στην ΑΕΚ, συνέχισε μεταξύ άλλων την καριέρα του σε Ιταλία (Σαμπντόρια, Λιβόρνο, Σπέτσια, Μπάρι), Κροατία (Χάιντουκ), Κύπρο (ΑΠΟΕΛ), Σαουδική Αραβία (Αλ Ανταλάχ). Μαζί τους και ο Απόλλων Παραλιμνίου, ο οποίος πέρυσι είχε κάνει την έκπληξη στο Κύπελλο Ελλάδας φτάνοντας στους «8» του θεσμού.

***Οι ομάδες του 1ου ομίλου: Καβάλα, Βέροια, Δόξα Δράμας, Πανθρακικός, Απόλλων Παραλιμνίου, Νέστος Χρυσούπολης, Ποσειδώνας Μηχανιώνας, ΑΟ Χανιώτης, Θερμαϊκός Θέρμης, Ορέστης Ορεστιάδας, Αρης Αβάτου, Αρης Πετεινού, ΠΑΟΚ Κρηστώνης, Νίκη Ευκαρπίας, Αναγέννηση Επανομής, Αετός Βαρβάρας, Κεραυνός Αγγελοχωρίου, Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας.

Αύρα Serie A στο Νέο Κεραμίδι…

Ο 2ος όμιλος περιλαμβάνει ομάδες της κεντρικής Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου. Τις πιο «βαριές» φανέλες κουβαλάνε η Καστοριά που το 1980 είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, ο Πιερικός που τη σεζόν 1964-65 είχε αναδειχθεί πέμπτος στην Α΄ Εθνική, τα Τρίκαλα και η Αναγέννηση Αρτας.

Σε αυτές τις ομάδες μπορεί κανείς να συναντήσει παίκτες σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία που έχουν αγωνιστεί για χρόνια στη ΣΛ1 (Στέλιος Μαραγκός, Βασίλης Φασίδης, Μιχάλης Μπουκουβάλας, Γιάννης Σκόνδρας, Χρήστος Λισγάρας) αλλά και τον πρώην διεθνή άσο Βαγγέλη Μόρα που ξεκινάει την προπονητική του σταδιοδρομία στον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου. Μια ομάδα που εκπροσωπεί ένα χωριό της Πιερίας, 465 κατοίκων!

 ***Οι ομάδες του 2ου ομίλου: Καστοριά, Πιερικός, Τρίκαλα, Αναγέννηση Αρτας, Ζάκυνθος, Εθνικός Νέου Κεραμιδίου, Θεσπρωτός, Νέα Αρτάκη, Εορδαϊκός, ΓΑΣ Σβορώνου, Βατανιακός, Αστέρας Πετριτή, ΑΕ Λευκίμμης, ΠΟ Φήκης, Αστέρας Σταυρού, ΑΕ Κιλελέρ, Μαγνησιακός, Θύελλα Κατσικάς.

Με όπλο το διοικητικό… know-how

Ο 3ος όμιλος έχει… απ΄ όλα, λόγω αλχημειών της ΕΠΟ. Συλλόγους από την Αττική, την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία αλλά και από τα νησιά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα οι περισσότερες διοικήσεις τους δικαιολογημένα να φωνάζουν για τα αυξημένα έξοδα μετακινήσεων.
Δύο είναι τα φαβορί: Η Κόρινθος στην οποία δραστηριοποιείται πλέον διοικητικά ο Αλέξης Κούγιας και η Ρόδος. Και οι δύο έχουν έμπειρους ποδοσφαιριστές στις τάξεις τους ενώ οι διοικήσεις τους διαθέτουν το απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις… know-how. Ο ιστορικός Παναιγιάλειος αλλά και ο Παναργειακός θεωρούνται τα αουτσάιντερ.  

***Οι ομάδες του 3ου ομίλου: Κόρινθος, Ρόδος, Παναιγιάλειος, Παναργειακός, Βύζας Μεγάρων, Μαρκό, Μύκονος, Ιάλυσος, Πανελευσινιακός, Θύελλα Ραφήνας, Ενωση Ερμιονίδας, Ελλάς Σύρου, ΑΟ Πυλίου Κω, ΑΕΡ Αφάντου, ΠΑΟ Βάρδας, Εράνη Φιλιατρών, ΑΕ Μεσολογγίου, Αστέρας Βάρης.

Ολα τα «φώτα» πάνω του

Ο 4ος όμιλος διαθέτει πέντε ομάδες που αν στο ελληνικό ποδόσφαιρο όλα λειτουργούσαν κανονικά θα έπρεπε να αγωνίζονται στη Σούπερ Λιγκ 1. Μια πεντάδα (Πανιώνιος, Απόλλων Σμ. Εθνικός, Προοδευτική, Φωστήρας) που έχει γράψει «χρυσές σελίδες» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από τα ονόματα είναι σαφές πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στον συγκεκριμένο όμιλο «φωτιά» που κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Ο Πανιώνιος για τέταρτη συνεχόμενη αγωνιστική χρονιά θα αγωνιστεί στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και ευελπιστεί πως η φετινή θα είναι και η τελευταία. Είναι το φαβορί αλλά και μήπως τις προηγούμενες δεν ήταν;  Με νέο διοικητικό σχήμα, τον εξελίξιμο προπονητή Κώστα Γεωργιάδη στον πάγκο και ποδοσφαιριστές όπως οι Ποτουρίδης, Μπουρλάκης, Γροντής, Ιγνατίδης (πρώτος σκόρερ πέρσι στη Γ’ εθνική), θέλει να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει.

Ο Εθνικός είναι το ισχυρό αουτσάιντερ ενώ Προοδευτική και Φωστήρας οι ρυθμιστές. Ο Απόλλων που μετά την απόσυρση της οικογένειας Μονεμβασιώτη πέρασε στα χέρια του ερασιτέχνη, θα παλέψει για την αποφυγή του υποβιβασμού ενώ ιδιαίτερα ισχυρός εμφανίζεται και ο Αρης Πετρούπολης.

***Οι ομάδες του 4ου ομίλου: Πανιώνιος, Απόλλων Σμ., Εθνικός, Προοδευτική, Φωστήρας, Αρης Πετρούπολης, Ηλυσιακός, Αλμυρός Γαζίου, Αγιος Νικόλαος Λασιθίου, ΑΟ Υπάτου, Ατρόμητος Πειραιά, Περαμαϊκός, Αγία Παρασκευή, Χαϊδάρι, Επισκοπή, Ερμής Ζωνιανών, ΠΟ Ατσαλένιος, Ελλοπιακός.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT