Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα

Ο Μεντί Αμπαλιμπά, που από ποδοσφαιριστής κατέληξε... απατεώνας, αλλά και ντοκιμαντέρ στο ITVX με τίτλο «The Football Fraudster»

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα του Μεντί Αμπαλιμπά σίγουρα δεν θυμίζει πολλά ακόμα και στους πιο φανατικούς ποδοσφαιρόφιλους. Εχοντας παίξει στην Ντέρμπι, την Ολνταμ, τη Σάουθεντ Γιουνάιτεντ και την Derby County, την Oldham Athletic και τη Southend United, η ποδοσφαιρική του καριέρα τον οδήγησε τελικά στη Φάρνμπορο Τάουν. Είναι δεδομένο ότι δεν έκανε ποτέ την καριέρα που ο ίδιος ονειρευόταν, η οποία και σταμάτησε το 2014 κάπου στις χαμηλές κατηγορίες της Γαλλίας. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να ζήσει μια τόσο πλουσιοπάροχη ζωή που θα την ζήλευαν ακόμα και πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες της Premier League.

Κάποια στιγμή ο Αμπαλιμπά αποφάσισε να αλλάξει… εαυτό και να προσποιηθεί ότι είναι ο Γκαέλ Κακουτά που τότε έπαιζε στην Τσέλσι. Πριν καν κλείσει τα 24 του χρόνια, ο Αμπαλιμπά κατάφερε να εξαπατήσει ακριβά ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα και μπαρ, αφήνοντας τεράστια χρέη, μέχρι που κάποια στιγμή το όνειρο τελείωσε και κατέληξε πίσω από τα σίδερα της φυλακής, με το πραγματικό του όνομα φυσικά.

Στα… κατορθώματά του ήταν να «φεσώσει» ένα μπαρ στο οποίο ζήτησε και ήπιε σαμπάνια αξίας 32.000 ευρώ, σχολιάζοντας: «Είναι σαμπάνια που αξίζει τα χρήματά της και ταιριάζει σε ποδοσφαιριστή της Premier League». Επίσης, τρία ξενοδοχεία στο Λονδίνο δεν πληρώθηκαν ποτέ (χρέωσε το καθένα από 10.000-12.000 ευρώ). Ενα βράδυ είχε πάρει τους φίλους του και είχαν πάει σε ένα μπαρ του Σόχο. Αφού ήπιαν και… ξαναήπιαν, φώναξε τον σερβιτόρο να πληρώσει. Του είπε πως έχει αφήσει την πιστωτική του κάρτα πάνω στο μπαρ. Οταν εκείνος δεν την βρήκε, ο Κονγκολέζος τού είπε πως θα χάθηκε και προσπάθησε να τον πείσει να πληρώσει άλλη φορά, δείχνοντάς του φωτογραφίες με τη φανέλα της Τσέλσι!

Ομως, τελικά, αφού αποδείχθηκε πως όντως δεν είχε να πληρώσει, ο ιδιοκτήτης του μπαρ φώναξε την αστυνομία που συνέλαβε τον παίκτη. Στο δικαστήριο, τον Φλεβάρη του 2013, ο δικηγόρος του τον υπερασπίστηκε λέγοντας πως απλά ήθελε να επιβεβαιώσει τις υψηλές προσδοκίες που είχαν οι φίλοι του για εκείνον! Τιμωρήθηκε με εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή, κάνοντας κοινωνική εργασία 150 ωρών. Παράλληλα, του απαγορεύτηκε η είσοδος στα μπαρ του Δυτικού Λονδίνου. Δεν πτοήθηκε όμως… Συνέχισε τις απάτες, αλλά ξανακίνησε υποψίες όταν πήγε σε ένα εμπορικό κέντρο κοντά στο Μάντσεστερ και, αφού ψώνισε ρούχα αξίας 25.000 ευρώ, έδωσε μια… ύποπτη πιστωτική κάρτα. Νωρίτερα πάντως είχε καταφέρει (άγνωστο πώς) να πάρει μια Range Rover, χρησιμοποιώντας το όνομα της Τσέλσι, ενώ «φέσωσε» μέχρι και το πρατήριο βενζίνης όπου δεν πλήρωσε τα 140 ευρώ για το πετρέλαιο!

Ο… υποτιθέμενος Γκαέλ Κακουτά παραδέχθηκε τις περισσότερες απάτες του, με τον δικαστή Ρόμπερτ Αθερτον να δίνει την αναβολή που ζήτησε ο συνήγορός του, αλλά να τονίζει σε πηγαδάκια πως: «Δεν ξέρω τι θα αλλάξει σε μια υπόθεση στην οποία αναπόφευκτα η ποινή θα είναι φυλάκιση»!

Η απίθανη ιστορία του έφτασε να γίνει μέχρι και σειρά στο ITVX με τίτλο «The Football Fraudster», όπου μιλούν αρκετά από τα θύματά του και η οποία άφησε πολλούς τηλεθεατές να αναρωτιούνται τι απέγινε ο Μεντί.

Οταν η ποδοσφαιρική του καριέρα έφτασε στο τέλος της, ο Μεντί Αμπαλιμπά, άφησε πίσω του τον… Κακουτά και επινόησε νέες ταυτότητες για να διαπράξει καινούργιες απάτες, φτάνοντας ακόμα και να εξαπατήσει τη νικήτρια του «Love island» Georgia Steele και την πρώην σύζυγο του Thierry Henry, Claire Henry.

Η ζωή του πάντως, στο σύνολό της αποτέλεσε ένα μυστήριο. Γεννήθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1992 και κατέφυγε στο Λονδίνο με την οικογένειά του εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων. Σύμφωνα με το The Athletic, ο ιατροδικαστής ψυχολόγος Dr Youngs έχει αναρωτηθεί αν αυτός ο ξεριζωμός και η διαταραγμένη παιδική ηλικία είχαν μόνιμες ψυχολογικές επιπτώσεις που οδήγησαν στην εγκληματική του έξαρση.

«Ολοι οι δεσμοί με οτιδήποτε σταθερό, οτιδήποτε που αναγνώριζε θα είχαν κοπεί. Πρόκειται για κάποιον που δεν έχει καμία σταθερή αίσθηση της ταυτότητάς του. Ακόμη και από αυτά τα πολύ πρώιμα ξεκινήματα, είναι κάποιος που βλέπει αυτό που είναι ως κάτι που μπορεί να εφεύρει», λέει χαρακτηριστικά κάποια στιγμή στο ντοκιμαντέρ προσπαθώντας να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα του.

Οταν, μετά το τέλος της μέτριας ποδοσφαιρικής του καριέρας, είδε ότι η μπογιά του περνούσε περισσότερο ως απατεώνας παρά ως παίκτης συνέχισε τις κομπίνες. Συνελήφθη ξανά το 2014, όπου παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες για απάτη και πληθώρα άλλων αδικημάτων που του είχαν αποφέρει περίπου 163.000 λίρες Αγγλίας με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή, προκειμένου να εκτίσει ποινή τεσσάρων ετών. Ακόμα και εκεί όμως βρήκε την άκρη του, καθώς σύναψε σχέση με μια νοσοκόμα. Την έπεισε να του περάσει λαθραία ένα τηλέφωνο, και κατέληξε να φυλακιστεί η ίδια για 20 μήνες για παράβαση καθήκοντος σε δημόσιο αξίωμα.

Αποφυλακίστηκε γύρω στο 2018 και επέστρεψε όμως αμέσως σε αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα, στις απάτες. Συνελήφθη ξανά το 2021, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατάφερε τελικά να αποφυλακιστεί μέσα στο 2023 με τα ίχνη του πάντως να έχουν χαθεί. Στο ντοκιμαντέρ του ITVX ο ίδιος αναφέρει ότι κάποιες από τις κατηγορίες που διατυπώνονται στο ντοκιμαντέρ είναι υπερβολικοί, αλλά παραδέχτηκε ότι το πρόωρο τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ήταν αυτό που τον ώθησε στην παρανομία. «Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισα το γεγονός ότι έμεινα πίσω από τα όνειρά μου δεν ήταν σωστός. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από όλους όσους είπα ψέματα και χρησιμοποίησα», δήλωσε.

Μέσα στις δύο μεγαλύτερες… επιτυχίες του ως απατεώνας συγκαταλέγονται η σταρ του Love Island, Georgia Steele και η πρώην σύζυγος του Thierry Henry, Claire Henry. Την πρώτη τη γνώρισε το 2019 και ενώ είχε αποφυλακιστεί πριν από λίγους μήνες. Ήταν μαζί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι που ο ατζέντης της ανακάλυψε ποιος ήταν και την ενημέρωσε. Εκείνος αρνήθηκε την πραγματική του ταυτότητα όταν ήρθε… τετ α τετ μαζί της, αλλά μετά τον έντονο τσακωμό τους στο διαμέρισμά της, δεν τον είδε ποτέ ξανά.

Οταν έλεγξε το επόμενο διάστημα τον τραπεζικό της λογαριασμό, η Georgia διαπίστωσε ότι είχαν ξοδευτεί περίπου 32.000 λίρες. Υποστηρίζεται ότι ο Αμπαλιμπά αντέγραψε τα στοιχεία της πιστωτικής της κάρτας – κάτι που είχε κάνει και σε προηγούμενα θύματά του. Η Georgia ενημέρωσε την αστυνομία, με τον Μεντί να έχει προχωρήσει ήδη στον επόμενο στόχο του.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Αμπαλιμπά συνελήφθη και πάλι για απάτη και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Στο διάστημα εκείνο γνωρίζει την Claire Henry, όμως για κακή του τύχη συλλαμβάνεται για παραβίαση των όρων της αποφυλάκισής του. Σε σύντομη επικοινωνία που είχε με την ίδια, της δικαιολογείται λέγοντας είχε πάει στο Κουβέιτ για στρατιωτική θητεία. Αποφυλακίστηκε το 2020 και κατάφερε να αποκαταστήσει τη σχέση του με την πρώην κυρία Ανρί, με την οποία ζει μέσα στη χλιδή. Ομως το όνειρο δεν κράτησε πολύ για ακόμα μία φορά, καθώς η Claire Henry ανακάλυψε να λείπει ένα σημαντικό ποσό από τους λογαριασμούς της και τον κατήγγειλε στην αστυνομία. Επέστρεψε στη φυλακή τον Μάρτιο του 2021, αφού παραδέχτηκε 15 κατηγορίες απάτης, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής αξίας 50.000 λιρών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της τελευταίας του συντρόφου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT