Το σουηδικό μοντέλο στο ποδόσφαιρο αποδίδει καρπούς

Το σουηδικό μοντέλο στο ποδόσφαιρο αποδίδει καρπούς

Οταν τον περασμένο Μάρτιο η εκτελεστική επιτροπή της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σουηδίας έκανε γνωστό ότι απορρίπτεται η χρήση του VAR, με το αιτιολογικό πως προκαλεί μεγαλύτερη αμφισβήτηση των αποφάσεων από τους φιλάθλους, ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως το μοντέλο του σουηδικού σοσιαλισμού

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τον περασμένο Μάρτιο η εκτελεστική επιτροπή της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σουηδίας έκανε γνωστό ότι απορρίπτεται η χρήση του VAR, με το αιτιολογικό πως προκαλεί μεγαλύτερη αμφισβήτηση των αποφάσεων από τους φιλάθλους, ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως το μοντέλο του σουηδικού σοσιαλισμού, τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο της χώρας, ακμάζει.

Η λαϊκή συμμετοχή δεν είναι απλά ένα σύνθημα βγαλμένο από τη δεκαετία του ’80, αλλά μια ρεαλιστική πραγματικότητα. Την ώρα που το παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι πλήρως εξαρτημένο από τα τηλεοπτικά και διαφημιστικά έσοδα, τις χορηγίες και τους «Μίδες» επενδυτές, το σουηδικό, στην πιο ανορθόδοξη εκδοχή, δίνει προτεραιότητα στους οπαδούς έναντι των οικονομικών. Και το πρωτάθλημα έχει τη δική του ξεχωριστή δυναμική, προερχόμενη από την εξέδρα.

Στις έξι τελευταίες σεζόν, ο τίτλος κρίθηκε στο φινάλε, όπως φέτος στο παιχνίδι της Μάλμε με την Ελφσμποργκ, όπου η πρωτη νίκησε 1-0 και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην ισοβαθμία. Στην Αγγλία, αυτό έχει να συμβεί από το 1989 και στην Ιταλία πάνω από μισόν αιώνα.

Τα άγρια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο ματς ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων έμοιαζαν μέρος μιας κανονικότητας που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 1999, όταν κατοχυρώθηκε νόμος, σύμφωνα με τον οποίο το 51% των ομάδων έπρεπε να ανήκει στα μέλη τους.

Ο άνθρωπος που έβαλε τη Σουηδία σε αυτόν τον αιρετικό δρόμο ήταν ο επί 11 χρόνια πρόεδρος της Λίγκας, Ματς Ενκουιστ, ο οποίος, μη μπορώντας να στραφεί σε πλούσιους επενδυτές, σχεδίασε ένα πρωτάθλημα από οπαδούς, για οπαδούς.

Τα γήπεδα άρχισαν να γεμίζουν, η Λίγκα μέσα σε λίγα χρόνια πέτυχε τριπλασιασμό εσόδων από τα εισιτήρια, με τους οπαδούς χαράχτηκαν κάποιες κόκκινες γραμμές συμπεριφοράς αλλά σιωπηρά επιτράπηκαν τα καπνογόνα, που εξυπηρετούν το θέαμα, ενώ η αστυνομία πείστηκε να υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική μεταχείριση. Και αν στις εξέδρες, οπαδοί και αρχές τηρούσαν εύθραυστες ισορροπίες, η μεταμόρφωση της «Allsvenskan» ήταν συγκλονιστική: Είχε 11 διαφορετικούς πρωταθλητές σε 20 χρόνια, οι συμμετοχές ομάδων διπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, ενώ 40% των Σουηδών θεωρούν προτεραιότητα το δικό τους πρωτάθλημα και όχι το Τσάμπιονς Λιγκ ή την Πρέμιερ Λιγκ, όπως στο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT