EURO 2024: Στους «8» οι Ελβετοί με εμφατική πρόκριση κατά της Ιταλίας

EURO 2024: Στους «8» οι Ελβετοί με εμφατική πρόκριση κατά της Ιταλίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση η Ελβετία επικράτησε με 2-0 της Ιταλίας στο «Ολίμπιασταντιον» του Βερολίνου, εξασφαλίζοντας την πρόκρισή της στους «8» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2024.

Τα γκολ των Ρέμο Φρόιλερ (37′) και Ρούμπεν Βάργκας (46′) άφησαν εκτός διοργάνωσης την κάτοχο του τροπαίου που απογοήτευσε με την απόδοσή της κι ας είχε δύο δοκάρια – ένα είχαν κι οι νικητές.

Στα προημιτελικά, η Ελβετία περιμένει το νικητή του ζευγαριού Αγγλία – Σλοβακία (30/6, 19:00).

Το πρώτο 20λεπτο ανήκε στους Ελβετούς που, όμως, δεν κατέγραψαν κάποια σημαντική φάση μπροστά στην εστία του Τζίτζι Ντομαρούμα κι ενώ οι «ατζούρι» δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τους κενούς χώρους. Κλασική ευκαιρία για τους παίκτες του Μουράτ Γιακίν σημειώθηκε στο 24′, με τον Μπριλ Εμπολό να σπάει το τεχνητό οφσάιντ των Ιταλών, αλλά να μην μπορεί να νικήσει με φαλτσαριστό πλασέ τον Ντοναρούμα που απέκρουσε εντυπωσιακά.

 

Η πίεση και ανωτερότητα των Ελβετών καρποφόρησε εν τέλει στο 37ο λεπτό. Ο Φρόιλερ έκανε κάθετη κίνηση στην περιοχή, πήρε την πάσα από τον Βάργκας και με αριστερό σουτ νίκησε τον τερματοφύλακα της ΠΣΖ για το 1-0. Ο Φρόιλερ μπήκε, έτσι, στα βιβλία της ελβετικής ποδοσφαιρικής ιστορίας, καθώς σε ηλικία 32 ετών και 75 ημερών έγινε ο γηραιότερος σκόρερ τους σε νοκ άουτ ματς του EURO, παίρνοντας το σχετικό ρεκόρ από τον Μάριο Γκαβράνοβιτς (31 χρονών και 216 ημερών).

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με μια ακόμα ευκαιρία των τυπικά γηπεδούχων, όταν σε απρόσμενη εκτέλεση φάουλ του Φαμπιάν Ρίντερ, ο Ντοναρούμα χρειάστηκε και τη βοήθεια της αριστερής δοκού για να διώξει σε κόρνερ. Η Ελβετία έκοψε κάθε όρεξη των παικτών του Λουτσιάνο Σπαλέτι για αντίδραση, μόλις 29 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του β’ μέρους. Επίθεση από τα αριστερά, με τον Βάργκας με υπέροχο δεξί πλασέ να στέλνει την μπάλα να αναπαυτεί στο απέναντι παραθυράκι της εστίας του Ντοναρούμα για το 2-0.

Οι «ατζούρι» λίγο έλειψε να μπουν άμεσα ξανά στο ματς, όταν σε μια φαινομενικά ακίνδυνη σέντρα στο 52′, ο Φαμπιάν Σερ με το κεφάλι έστειλε την μπάλα στο δοκάρι της εστίας του απορημένου Γιαν Ζόμερ. Δεύτερο δοκάρι για τους Ιταλούς, που προσπάθησαν να πιέσουν, στο 74′, με τον Τζιανλούκα Σκαμάκα να σημαδεύει από κοντά με προβολή τη δεξιά δοκό έπειτα από κεφαλιά-πάσα του Ματίας Τζακάνι – πιθανότατα να ήταν εκτεθειμένοι αμφότεροι.

Η ατομική ενέργεια του Στίβεν Τσούμπερ στο 83′ κατέληξε σε σουτ του άσου της ΑΕΚ που πέρασε παράλληλα με την εστία του Ντοναρούμα και κάπως έτσι, η Ελβετία επικράτησε έπειτα από  31 ολόκληρα χρόνια της Ιταλίας και στα προημιτελικά του EURO 2024 θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Αγγλία – Σλοβενία, με την αναμέτρηση να διεξάγεται στο Ντίσελντορφ (6/7, 19:00). 
 
Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)
Κίτρινες: Μπαρέλα, Ελ Σαράουι, Μαντσίνι. 
 
Οι συνθέσεις:

ΕΛΒΕΤΙΑ (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Σερ, Ακάνζι, Ροντρίγκεζ, Έμπισερ (90’+2′ Στέφεν), Φρόιλερ, Τσάκα, Ρίντερ (72′ Στεργίου), Βάργκας (71′ Τσούμπερ), Εμπολό (77′ Ντούα), Εντόι (77′ Σιέρο).

ΙΤΑΛΙΑ (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μαντσίνι, Μπαστόνι, Νταρμιάν (75′ Καμπιάσο), Κριστάντε (75′ Πελεγκρίνι), Φατζιόλι (86′ Φρατέζι), Μπαρέλα (64′ Ρετέγκι), Κιέζα, Σκαμάκα, Ελ Σαράουι (46′ Τζακάνι).

ΑΠΕ ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT