Περίπου δέκα ημέρες πριν από τη σέντρα του Europa League στις 25 Σεπτεμβρίου (το Conference League ξεκινάει δύο εβδομάδες αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου) η… περίοδος χάριτος για τους τρεις «Ευρωπαίους» έχει τελειώσει, καθώς μπαίνουν στο πρωτάθλημα στην εποχή των ντέρμπι, αρχής γενομένης με το αποψινό ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού στην Τούμπα.
Είναι μια μονομαχία ανάμεσα στον πρωταθλητή και τον κυπελλούχο, που θα ήταν και ο τελικός του Σούπερ Καπ εάν δεν είχε καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια αυτός ο θεσμός στη χώρα μας, αλλά ακόμη και τώρα που δεν κρίνει κάποιον τίτλο, είναι το πρώτο ντέρμπι στο πρωτάθλημα και έχει ιδιαίτερη σημασία.
Μέχρι τώρα και με κοινή συμφωνία όλων των ομάδων, οι πρώτες αγωνιστικές της Super League 1 δεν είχαν στο πρόγραμμά τους ντέρμπι, ώστε οι εκπρόσωποί μας στην Ευρώπη να επικεντρωθούν στην προσπάθειά τους να μπουν στη League Phase, χωρίς μεγάλους αντιπερισπασμούς στο πρωτάθλημα.
Με το πρόγραμμα να είναι ιδιαίτερα πιεσμένο χρονικά και πολύ απαιτητικό, τουλάχιστον μέχρι τέλη Ιανουαρίου που ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του Europa League (στο Conference ολοκληρώνεται έναν μήνα νωρίτερα), ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένοι να χωρέσουν από νωρίς και ένα δεύτερο καρπούζι κάτω από την ίδια μασχάλη.
Το πρόγραμμά τους στην Ευρώπη περιλαμβάνει κατά μέσον όρο ένα παιχνίδι ανά δύο εβδομάδες, δηλαδή δύο μέσα στον ίδιο μήνα, με έξτρα επιβάρυνση για τους διεθνείς παίκτες τούς άλλους τέσσερις εμβόλιμους αγώνες με τις εθνικές τους ομάδες, δύο μέσα στον Οκτώβριο και άλλους δύο τον Νοέμβριο.
Κι αν θεωρήσουμε ότι οι διεκδικητές του τίτλου θα είναι… παραδοσιακά οι ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, σύμφωνα με τη σειρά που τερμάτισαν στο περασμένο πρωτάθλημα, σχεδόν κάθε αγωνιστική από εδώ και πέρα θα περιλαμβάνει και ένα ντέρμπι, ειδικά εάν προσθέσουμε στο ίδιο γκρουπ και τον Aρη. Ακόμη κι αν δεν θεωρείται διεκδικητής του τίτλου, είναι μέλος του ελληνικού big 5 και οι αναμετρήσεις μαζί του, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, πάντα έχουν ένα άρωμα ντέρμπι με πολύ δύσκολη αποστολή για τον φιλοξενούμενο.
Με τον απρόσμενο αποκλεισμό της στο Conference League, η ΑΕΚ δεν έχει το «αγκάθι» της Ευρώπης στα πλευρά της και θεωρητικά μπορεί να εκμεταλλευθεί την κούραση και την πίεση που γεννούν τα συνεχόμενα παιχνίδια στους άλλους διεκδικητές, ώστε να έχει ένα σχετικό πλεονέκτημα στο πρωτάθλημα.
Στην πραγματικότητα, όμως, οι ομάδες κερδίζουν πολλά από την ευρωπαϊκή εμπειρία τους σε βάθος χρόνου κι ας καταπονούνται περισσότερο από τις άλλες σ’ αυτό το πρώτο κομμάτι της περιόδου, με τα 8 επιπλέον παιχνίδια οι ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός στο Europa League και τα δικά του 6 ο Παναθηναϊκός στο Conference League.
Με το πρόγραμμα να είναι ιδιαίτερα πιεσμένο χρονικά και πολύ απαιτητικό, οι τρεις «Ευρωπαίοι» είναι υποχρεωμένοι να χωρέσουν ένα δεύτερο καρπούζι κάτω από την ίδια μασχάλη.
«Πράσινος» πυρετός
Την πίεση του προγράμματος και των διαδοχικών ντέρμπι θα τη νιώσουν περισσότερο από τους άλλους δύο διεκδικητές οι «πράσινοι». Θεωρητικά έχουν «αέρα» δύο παραπάνω εβδομάδων γιατί ξεκινούν τα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια στις 3 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες αργότερα σε σχέση με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, αλλά θα δώσουν τους ίδιους αγώνες (από 6 και οι τρεις τους) μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου που σταματά το ευρωπαϊκό καλεντάρι του 2024, πριν ξεκινήσει εορταστικό διάλειμμα τριών εβδομάδων.
Οι δύο τελευταίες από τις 8 αγωνιστικές του Europa League γίνονται τον Ιανουάριο (23.1 και 30.1), οπότε οι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα δώσουν 6 ευρωπαϊκούς αγώνες μέσα σε 12 εβδομάδες από τις 25.9 μέχρι τις 19.12, ενώ ο Παναθηναϊκός θα παίξει τα ίδια (6) παιχνίδια μέσα σε 10 εβδομάδες, από τις 3 Οκτωβρίου μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.
Ο κυπελλούχος έχει να διαχειριστεί άμεσα πολύ πιο δύσκολο πρόγραμμα και στο πρωτάθλημα. Ξεκινάει απόψε με ντέρμπι στην Τούμπα, υποδέχεται μετά στο (άδειο λόγω τιμωρίας) ΟΑΚΑ τον Πανσερραϊκό, παίζει εν συνεχεία με την ΑΕΚ στην OPAP Arena και με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, πηγαίνει Ηράκλειο και κλείνει αυτή την απαιτητική εξάδα στο πρωτάθλημα με τον Αρη στις 27.10 στην Αθήνα.
Στο ενδιάμεσο θα πάει στην Μπάνια Λούκα για το ματς με την Μπόρατς και θα φιλοξενήσει την Τσέλσι στο ΟΑΚΑ, δηλαδή θα παίξει 8 παιχνίδια μέσα σε 40 ημέρες, εκ των οποίων τα 7 είναι απαιτητικά. Εχει και την απώλεια 5 βαθμών στο πρωτάθλημα, άρα και μια έξτρα πίεση να κερδίσει τα ντέρμπι για να μην εκτροχιαστεί.
Αρκετά δύσκολο πρόγραμμα έχει στο ξεκίνημα και ο ΠΑΟΚ. Μετά τον Παναθηναϊκό πηγαίνει σε Βόλο και Πόλη για την πρεμιέρα του με τη Γαλατασαράι, υποδέχεται στην Τούμπα τον Αρη και τη Στεάουα, παίρνει ανάσα στη Λιβαδειά, παίζει μετά με την ΑΕΚ στην Αθήνα και κλείνει τη δική του 8άδα στην Τσεχία με τη Βικτόρια Πλζεν.
Ο Ολυμπιακός ξεκινάει τα δύσκολα με δύο απανωτά εκτός έδρας ματς κόντρα σε Αρη και Λυών, υποδέχεται Ατρόμητο, Μπράγκα και κλείνει την ανηφόρα του με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ανάσα γι’ αυτόν ότι τα ντέρμπι του με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ τα έχει αραιά μέσα στον Νοέμβριο, πριν και μετά τη διακοπή λόγω της Εθνικής.
Χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, η Ενωση έχει σαφώς πιο «ελαφρύ» πρόγραμμα, με έξι ματς λιγότερα σε σχέση με τους άλλους διεκδικητές μέχρι το τέλος του 2024. Το πρώτο ντέρμπι το δίνει εντός με τον Παναθηναϊκό στις 29.9, το επόμενο ξανά εντός με τον ΠΑΟΚ στις 20.10, ενώ αυτό με τον Ολυμπιακό στις 24 Νοεμβρίου στο Φάληρο – σπαστά, δηλαδή, ένα κάθε μήνα.
Εχει έτσι ένα θεωρητικό πλεονέκτημα, αλλά όποιος από τους τρεις «Ευρωπαίους» κρατηθεί σε έναν καλό ρυθμό μέσα από τα συνεχόμενα παιχνίδια, πολύ πιθανόν να αποκτήσει αυτός το πάνω χέρι στην κούρσα.