«Υπόθεση Ντιαρά»: Σήμερα η πολυαναμενόμενη απόφαση – Πώς θα επηρεάσει τις ποδοσφαιρικές μεταγραφές

«Υπόθεση Ντιαρά»: Σήμερα η πολυαναμενόμενη απόφαση – Πώς θα επηρεάσει τις ποδοσφαιρικές μεταγραφές

Η απόφαση δεν αποκλείεται να έχει αντίκτυπο στη μεταγραφική αγορά και στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένας παίκτης μπορεί να λύσει το συμβόλαιό του με μια ομάδα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να εκδώσει σήμερα μια πολυαναμενόμενη απόφαση στον κόσμο του ποδοσφαίρου, που πιθανώς να ταράξει τη μεταγραφική αγορά και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένας παίκτης μπορεί να λύσει το συμβόλαιό του με μια ομάδα.

Η υπόθεση αφορά έναν πρώην Γάλλο διεθνή, τον Λασάνα Ντιαρά, ο οποίος αμφισβήτησε στο δικαστήριο πριν από δέκα χρόνια τους όρους της αποχώρησής του από τη Λοκομοτίβ Μόσχας, συνοδευόμενης από οικονομικές κυρώσεις.

Ο αμυντικός χαφ, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση, στράφηκε αρχικά στο βελγικό σύστημα Δικαιοσύνης, ενώ η υπόθεση εξετάστηκε από Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, για να αποφασίσει σχετικά με την «ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων» στην Ε.Ε.

Αρκετοί κανονισμοί της FIFA που διέπουν τις διαφωνίες μεταξύ ενός ποδοσφαιριστή και του πρώην εργοδότη του είναι στοχευμένοι και «έχουν πραγματικό στόχο να αποτρέψουν όλους τους παίκτες από το να αποχωρήσουν», επισημαίνει ο Βέλγος δικηγόρος, Ζαν Λουί Ντιπόν, ο οποίος υπερασπίζεται τον Ντιαρά.

«Κατά κάποιον τρόπο, η υπόθεση Λασανά Ντιαρά είναι η υπόθεση Μποσμάν 2.0», εκτιμά αυτό το συμβούλιο, το οποίο είχε ήδη εμπλακεί πριν από τριάντα χρόνια με τον Βέλγο Ζαν Μαρκ Μποσμάν, στην αρχή της απόφασης του 1995 που φέρει το όνομά του, σχετικά με τις ποσοστώσεις για ξένους παίκτες σε έναν σύλλογο.

Ο Ντιπόν, ειδικευμένος στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στα θέματα αθλητισμού, είναι η πηγή πολλών ηχηρών καταγγελιών κατά αθλητικών ομοσπονδιών.

Σε αυτή την υπόθεση, υποστηρίζει ότι η FIFA «πρέπει να σέβεται το δίκαιο της Ε.Ε. όπως κάθε άλλη εμπορική επιχείρηση».

Ο δικηγόρος υπογραμμίζει τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε στις 30 Απριλίου ο πρώτος γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου, ο Πολωνός Ματσιέι Σπούναρ, σύμφωνα με τον οποίο οι κανόνες της FIFA «περιορίζουν την ικανότητα των συλλόγων να αποκτούν παίκτες» και είναι αντίθετοι με την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αλλοι νομικοί, γνώστες της υπόθεσης, είναι πιο… μετρημένοι και δεν προβλέπουν μια απόφαση για σήμερα, που θα ήταν ορόσημο στην Ιστορία του ποδοσφαίρου όπως η απόφαση Μποσμάν στην εποχή της. Η περίπτωση του Βέλγου παίκτη, που αφορούσε ήδη την ελεύθερη κυκλοφορία, είχε καταρρίψει όλους τους κανόνες που περιορίζουν παίκτες διαφορετικών εθνικοτήτων στις ομάδες των συλλόγων, απελευθερώνοντας τη μεταγραφική αγορά στην Ευρώπη.

Το χρονικό 

Η υπόθεση Ντιαρά χρονολογείται από το 2014, όταν ο Γάλλος με 34 συμμετοχές στους «πετεινούς» εναντιώθηκε στη Λοκομοτίβ μετά από μια δραστική μείωση του μισθού του, την οποία θεώρησε αδικαιολόγητη.

Το συμβόλαιό του, που αρχικά κάλυπτε τρεις σεζόν, λύθηκε και ο σύλλογος της Μόσχας ζήτησε από αυτόν 20 εκατ. ευρώ –μειώνοντας αργότερα την απαίτηση στα 10,5 εκατ.– για τη ζημιά που υπέστη. Αυτό βασίζεται στους κανόνες της FIFA σχετικά με μια αποχώρηση που θεωρείται αδικαιολόγητη και καταχρηστική από τον σύλλογο.

Στη συνέχεια, η Σαρλερουά προσπάθησε να αποκτήσει τον Ντιαρά, αλλά η μεταγραφή δεν έγινε, με τον βελγικό σύλλογο να αρνείται την προοπτική να πληρώσει μέρος του ποσού ως συνοφειλέτης.

Υποστηριζόμενος από τα συνδικάτα παικτών, ο Ντιαρά κίνησε νομικές ενέργειες στο Βέλγιο και το Εφετείο της πόλης Μονς και απευθύνθηκε στο ΔΕΕ με την ακόλουθη ερώτηση επί της ουσίας: η ρύθμιση του καθεστώτος και της μεταγραφής των παικτών είναι συμβατή με τη νομοθεσία ανταγωνισμού της Ε.Ε. και τη δωρεάν μετακίνηση;

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Σπούναρ, οι διατάξεις που εφαρμόζει η FIFA «είναι πιθανό να αποθαρρύνουν τους συλλόγους από το να προσλάβουν τον παίκτη υπό τον φόβο οικονομικού κινδύνου».

«Ο περιορισμός της ικανότητας των συλλόγων να προσλαμβάνουν παίκτες επηρεάζει αναγκαστικά τον ανταγωνισμό μεταξύ των συλλόγων στην αγορά για την απόκτηση επαγγελματιών παικτών», υποστήριξε περαιτέρω ο Πολωνός δικηγόρος.

Εάν η άποψή του υιοθετηθεί σήμερα, η ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν παίκτη αποκλεισμένο από την ομάδα του να λύσει μονομερώς το συμβόλαιό του χωρίς η μελλοντική του ομάδα να είναι υπεύθυνη για τους νομικούς κινδύνους και το οικονομικό βάρος που ενδεχομένως να προκύψει.

Πηγή: ΑΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT