Ακτή Ελεφαντοστού – Ομιλος Γ’

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Μπορεί στη Βραζιλία το 2014 η Ακτή Ελεφαντοστού να καταφέρει ό,τι δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια; Οι «Ελέφαντες», παρότι συγκαταλέγονταν στα φαβορί, δεν κατέκτησαν κανένα από τα πέντε τελευταία Κόπα Άφρικα. Επίσης απέτυχαν και να προχωρήσουν μετά τους ομίλους και στα δύο προηγούμενα παγκόσμια κύπελλα που έλαβαν μέρος, στη Νότια Αφρική και στην Ιαπωνία-Νότια Κορέα. Πολλοί από τους παίκτες της, που συγκροτούσαν τη χρυσή γενιά της, βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους, και φέτος είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Ντρογκμπά να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του και να κλείσει ένδοξα και με αξιοπρέπεια την καριέρα του. Οι «Ελέφαντες» διαθέτουν καλούς παίκτες σε όλες τις γραμμές. Ο Γιάγια Τουρέ είναι ο πιο ολοκληρωμένος Αφρικανός παίκτης. Κέρδισε το βραβείο του Αφρικανού Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς το 2011 και το 2012. Ο Ζερβίνιο και ο Καλού είναι πολύ αθλητικοί και προικισμένοι με επιθετικές αρετές. Η αμυντική γραμμή μπορεί να μην υστερεί σε ταχύτητα, αλλά απαρτίζεται από παίκτες όπως οι Οριέ, Μπαμπά, Τζακπά, Μποκά, Ζοκορά, Κόλο Τουρέ, Ανγκουά, που έχουν παίξει αρκετές φορές μαζί σε πολλά τουρνουά. Αν θεωρήσουμε ότι η Ιαπωνία και η Ελλάδα υστερούν σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα περίμενε κανείς η Ακτή Ελεφαντοστού μαζί με την Κολομβία να προχωρήσουν στη φάση των 16, αλλά με αυτήν την ομάδα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Ίσως οι «Ελέφαντες» δεν έχουν ακόμα συνηθίσει να κολυμπάνε στα βαθιά. Ο Λαμουσί επειγόντως πρέπει να τους μάθει καλό κολύμπι.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Η αλαζονεία είναι το σήμα κατατεθέν του αρχηγού της Ακτής Ελεφαντοστού, του Ντιντιέ Ντρογκμπά. Πλην όμως οι μέρες της δόξας ανήκουν στο παρελθόν, και το Μουντιάλ του 2014 είναι γι' αυτόν η τελευταία ευκαιρία να κλείσει την καριέρα του με μια τουλάχιστον αξιοπρεπή εμφάνιση. Και μόνο τα πλούσια σωματικά του προσόντα, παρότι έχει κατεβάσει ταχύτητα, αρκούν για να

τρομάξουν τους αντίπαλους αμυντικούς που θα κληθούν να τον αντιμετωπίσουν αυτό το καλοκαίρι.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Σαμπρί Λαμουσί, πρώην Γάλλος διεθνής, που φόρεσε 12 φορές τη φανέλα των «Τρικολόρ» και έπαιξε στα τελικά του Euro 1996, προσλήφθηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ακτής Ελεφαντοστού τον Μάιο του 2012. Είχε λίγη ή ελάχιστη εμπειρία, αλλά κατάφερε στα πρώτα 12 παιχνίδια του, ως ομοσπονδιακός τεχνικός της ομάδας των «Ελεφάντων», να μη γνωρίσει την ήττα. Πάντως, οι Ιβοριανοί φίλαθλοι δεν τον εμπιστεύονται. Τα αποτελέσματα της ομάδας του θα κρίνουν την παραμονή του στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Σαμπρί Λαμουσί

Ημερομηνία Γέννησης: 9/11/1971

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ο Μπουμπακάρ Μπαρί μπορεί να υπερασπίζεται τα δίχτυα της Λόκερεν, που αγωνίζεται στη βελγική Προ Λιγκ, αλλά είναι γνωστός στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Χρησιμοποιεί με άνεση και τα δύο πόδια του, κάτι που μπορεί να τον βοηθήσει σε δύσκολες συνθήκες, και είναι ο καθοδηγητής των έμπειρων αμυντικών της Ακτής Ελεφαντοστού, όπως ο Ντιντιέ Ζοκορά και ο Κόλο Τουρέ. Είναι δηλαδή ο τερματοφύλακας που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει στην ομάδα του.

Μπουμπακάρ Μπαρί

Ημερομηνία Γέννησης: 30/12/1979

Σύλλογος: Λόκερεν

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ακτή Ελεφαντοστού – Ομιλος Γ’-1

Και οι δύο αδελφοί Τουρέ –ο Γιάγια και ο Κόλο– αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο νεότερος, ο Γιάγια, είναι πλέον ένας ολοκληρωμένος μέσος, ο οποίος μεγαλουργεί στους «Σεΐχηδες» της Μάντσεστερ Σίτι. Ένας αθλητικός ποδοσφαιριστής που αλωνίζει απ' άκρη σε άκρη το γήπεδο και οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας του. Η Ακτή Ελεφαντοστού βασίζεται σε αυτόν για να προχωρήσει στη φάση των 16. Ευχή όλων των Ιβοριανών είναι μην είναι κουρασμένος από μια χρονιά γεμάτη αγωνιστικές υποχρεώσεις, και οι εμπνεύσεις του να αποδειχτούν αστείρευτες. Επί του παρόντος, είναι

ο καλύτερος παίκτης

της Ακτής Ελεφαντοστού, της Αφρικής και πολύ πιθανόν της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και γλυκιά ανάμνηση για τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Γιάγια Τουρέ

Ημερομηνία Γέννησης:13/5/1983

Σύλλογος: Μάντσεστερ Σίτι

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

15/6 Ιαπωνία

(Ρεσίφε 04:00)

19/6 Κολομβία

(Μπραζίλια 19:00)

24/6 Ελλάδα

(Φορταλέζα 23:00)

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Στα δύο μέχρι τώρα παγκόσμια κύπελλα που πήρε μέρος, η Ακτή Ελεφαντοστού αντιμετώπισε δύσκολους αντιπάλους. Το 2006, την Αργεντινή, την Ολλανδία και τη Σερβία-Μαυροβούνιο. Το 2010, τη Βραζιλία, την Πορτογαλία και τη Βόρεια Κορέα. Το 2014 έχει μάλλον πιο εύκολο έργο.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Φέτος η Ακτή Ελεφαντοστού μπορεί να φτάσει στη φάση των 16. Δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την Ιαπωνία, ενώ με τον Γιάγια Τουρέ σε καλή μέρα θα κάμψει την αντίσταση της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT