ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ
Μια Σαντορινιά μάς μαγειρεύει τις παλιές συνταγές του νησιού όπως τις έμαθε από τη μαμά και τη γιαγιά της
H Φολέγανδρος μέσα από τις αφηγήσεις τριών γυναικών που παίζουν την κουζίνα της στα δάχτυλα
Ο μεζές στη Λέσβο είναι ταυτισμένος με το ούζο: 8 συνταγές από το νησί
Κολοκυθοκορφάδες δεν είναι οι κολοκυθοανθοί: 5 συνταγές για τα πεντανόστιμα βλαστάρια της κολοκυθιάς
Πολλοί τις συγχέουν με τους κολοκυθοανθούς αλλά δεν είναι το ίδιο. Λαδερές ή τσιγαριαστές, με ψάρι ή με κρέας, οι κολοκυθοκορφάδες, τα γευστικότατα βλαστάρια της κολοκυθιάς, είναι λιχουδιά από τις λίγες.
Κολοκυθοανθοί: τα πάντα για το νόστιμο λουλούδι της κολοκυθιάς και 16 συνταγές
Στην κατσαρόλα, στον φούρνο, στο τηγάνι, το πιο βρώσιμο βρώσιμο λουλούδι, γίνεται ένα από τα ωραιότερα γεμιστά της εθνικής κουζίνας μας. Γίνεται όμως πολλά ακόμη.
Η «Σάντα Μαρία» της παριανής γαστρονομίας μάς έβαλε στην κουζίνα της
Στην άκρη της Πάρου, στη Σάντα Μαρία, το ανατολικότερο σημείο της, βρίσκεται η Μαρία Αναγνωστοπούλου-Κατσουνά, η «μαγείρισσα της καρδιάς», όπως την αποκαλούν οι πελάτες της ταβέρνας της.
ΤΑΞΙΔΙΑ
Τα καφενεία-ουζερί της Λέσβου που αξίζει να επισκεφθείτε
Τα παραδοσιακά καφενεία-ουζερί της Λέσβου αποτελούν εστίες γαστρονομικού πολιτισμού και κοινωνικότητας.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»
Fata Morgana: Σύγχρονη κουζίνα στην Αμοργό
Στο εστιατόριο Fata Morgana στο Ξυλοκερατίδι της Αμοργού θα απολαύσετε ετερόκλητους γευστικούς συνδυασμούς με βαθιά και σύνθετη νοστιμιά.
Η αληθινή ζωή των Κυκλάδων: Γυναίκα τυροκόμος ετών 40, στη Μάρπησσα της Πάρου
Ένα φωτορεπορτάζ με στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της Κατερίνας Μόσχου από την Πάρο, στα βοσκοτόπια, στον στάβλο και στο τυροκομείο, όπου φτιάχνει γραβιέρα, τουλουμοτύρι και άλλα πολλά.
Βαγγελίτσα-Ραφαέλα Ρούσσου από την Αμοργό: Οι κατσαρόλες της δεν ξέρουν τι θα πει ξένο υλικό
Ό,τι μαγειρεύει στην ταβέρνα της, το ‘χουν φτιάξει οι ίδιοι – το κρέας, τα λαχανικά, τη φάβα, τα αμπελόφυλλα… Γι’ αυτό τα φαγητά της έχουν τη γεύση της παλιάς Αμοργού.
Γεύση από Κυκλάδες: Η cucina povera του Αιγαίου
Η τρικυμιώδης τουριστική ανάπτυξη αλλοτριώνει τη γαστρονομική ταυτότητα των νησιών, η οποία από ωδή στην απλότητα μετατρέπεται λόγω κόστους σε εμπειρία για λίγους.
Η κυκλαδίτικη γαστρονομία θα έπρεπε να είναι ήδη brand name
Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας, ταξιδεύουμε στα κυκλαδονήσια και συναντάμε ανθρώπους που μας δείχνουν τον δρόμο.
Ανάφη: 10 στάσεις για φαγητό και νόστιμα σουβενίρ στην ακριτική Κυκλάδα
Ξάπλες και ηλιοθεραπεία όλη μέρα, κι ύστερα ξέγνοιαστες μικρές λιχουδιές που έχουν τη γεύση του τόπου. Η Ανάφη είναι το όνειρο του καλοκαιριού.
ΚΡΑΣΙ
Τι τρώμε και τι πίνουμε στην ντάλα του μεσημεριού
Η νοστιμιά της θερινής καθημερινότητας.
Η Μαργαρίτα της Ανάφης, λίγο μαγείρισσα, λίγο οικοδέσποινα, λίγο μαμά μας
Η μαγείρισσα που την ξέρουν και οι πέτρες στην Ανάφη μάς μίλησε για τη ζωή στο πιο απομακρυσμένο νησί των Κυκλάδων.