Στην παρουσίασή του από την Παρί Σεν Ζερμέν, στις 6 Σεπτεμβρίου του 2017 στο «Παρκ ντε Πρενς», ο 19χρονος τότε Κιλιάν Μπαπέ Λοτέν είχε στο πλευρό του όλη την οικογένειά του. Τον πατέρα του Βίλφριντ, τη μητέρα του Φαϊζά, τον θείο του Πιερ με τον γιο του και, βεβαίως, τον κατά οκτώ χρόνια μικρότερό του αδελφό Ιθαν.
Το χθεσινό βράδυ Τετάρτης, στο ίδιο σκηνικό, η οικογενειακή σύνθεση ήταν η ίδια. Η μαμά Φαϊζά είναι αυτή που «τρέχει» πλέον την καριέρα του γιου της, ο μπαμπάς Βίλφριντ προτιμά να βρίσκεται σε ένα δεύτερο πλάνο, ενώ ο 16χρονος πλέον Ιθαν έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Παρί, αφού το ταλέντο φαίνεται πως κυλάει άφθονο στις φλέβες της οικογένειας Μπαπέ Λοτέν.
Η περίσταση δεν ήταν τυχαία. Ο προπονητής της Παρί, Λουίς Ενρίκε, επέλεξε να δώσει την ευκαιρία στον Ιθαν να κάνει ντεμπούτο την ημέρα που ο μεγάλος του αδελφός γιόρταζε τα 25α γενέθλιά του. Τα, πιθανότατα, πιο σημαντικά γενέθλια της καριέρας του, η οποία μπορεί να αλλάξει για πάντα τις επόμενες εβδομάδες.
Από την Πρωτοχρονιά του 2024, ο κορυφαίος κατά πολλούς ποδοσφαιριστής στον κόσμο αυτή τη στιγμή, άξιος διάδοχος των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, θα είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί με όποια ομάδα επιθυμεί, ώστε να κλείσει συμφωνία για το καλοκαίρι, όταν και λήγει το πιο πρόσφατο, «χρυσό» συμβόλαιό του με την Παρί.
Τον Μάιο του 2022 ο Μπαπέ, ο οποίος γιόρτασε τα 25α γενέθλιά του με δύο γκολ (το ένα καταπληκτικό) στη νίκη επί της Μετς, υπέγραψε συμβόλαιο για 2+1 χρόνια με την ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας, το οποίο του αποφέρει πάνω από 50 εκατ. ευρώ, αλλά και ένα μπόνους υπογραφής άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Αυτή η συμφωνία τον απέτρεψε από το να δώσει τα χέρια με τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, στον οποίο έστειλε μήνυμα στο WhatsApp για να του ζητήσει συγγνώμη για την… ντρίμπλα που του έκανε, αλλά και για να τον ευχαριστήσει γιατί του έδειξε, επανειλημμένως μάλιστα, πόσο πολύ τον ήθελε στη «βασίλισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Η παραμονή του Μπαπέ ήταν εθνική υπόθεση για το κράτος του Κατάρ, στο οποίο ουσιαστικά ανήκει η Παρί, και δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επικοινώνησε προσωπικά με τον Μπαπέ και του ζήτησε να παραμείνει στο Παρίσι και να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα των Σειρήνων από τη Μαδρίτη.
Αυτή τη φορά, όμως, ο Μπαπέ φέρεται αποφασισμένος να κάνει, επιτέλους, το μεγάλο βήμα. Η Ρεάλ, επειδή δεν θέλει να την πατήσει όπως συνέβη ήδη τρεις φορές στο παρελθόν, έχει ξεκαθαρίσει στην πλευρά του ότι έχει περιθώριο έως τις 15 Ιανουαρίου για να βάλει την υπογραφή του σε συμβόλαιο που επίσης θα του αποφέρει περί τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως, εκτός από ένα παχυλό μπόνους υπογραφής.
Τον Μάιο, η Ρεάλ θέλει να έχει ολοκληρώσει πλήρως την αποπεράτωση του νέου, υπερσύγχρονου γηπέδου «Σαντιάγο Μπερναμπέου», το συνολικό κόστος της οποίας αγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ. Και ιδανικά θα ήθελε να το κάνει με την ανακοίνωση της απόκτησης του πιο «καυτού» ποδοσφαιριστή της γενιάς του, μαζί με τον Ερλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι.
Ο πανέξυπνος Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος στο παρελθόν έκανε μεταγραφές για να συνδυάσει την ποδοσφαιρική αξία των παικτών με το άνοιγμα αγορών που θα του επέτρεπαν να κάνει «χρυσές» δουλειές με την κατασκευαστική του εταιρεία, την ACS, πρόκειται να αποχωρήσει από την προεδρία της Ρεάλ το καλοκαίρι του 2025, αφού πλέον βρίσκεται σε ηλικία (76 έτη) που δεν του επιτρέπει να έχει τη δύναμη που απαιτεί μια τέτοια θέση.
Θέλει, όμως, να φύγει έχοντας αφήσει μια νέα, υπερταλαντούχα ομάδα που θα έχει ως σημείο αναφοράς τον πλέον επιδραστικό ποδοσφαιριστή της εποχής του. Τον πρώτο σκόρερ στην Ιστορία της Παρί (παρά το νεαρό της ηλικίας του), τον μοναδικό παίκτη μετά τον Πελέ που σκόραρε σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου όντας ανήλικος, έναν σούπερ σταρ που, σύμφωνα με το διεθνές ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο (CIES), έχει εμπορική αξία που ξεπερνάει τα 260 εκατ. ευρώ.
Σαράντα εκατ. ευρώ, δηλαδή, περισσότερα απ’ όσα στοίχισε ο Νεϊμάρ το καλοκαίρι του 2017 στην Παρί, όταν ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Μπαρτσελόνα έγινε (και παραμένει μέχρι σήμερα) με 222 εκατ. ευρώ η πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών.
Από το 2011, όταν το Κατάρ μπήκε στην Παρί, έχουν ξοδευτεί-σπαταληθεί πάνω από δύο δισ. ευρώ σε μεταγραφές, με δύο βασικές προτεραιότητες: Να γίνει η Παρί πρώτη δύναμη στη Ligue 1 και να καταφέρει να γίνει η δεύτερη γαλλική ομάδα, μετά τη Μαρσέιγ του Μπερνάρ Ταπί το 1993, που κατακτά το Champions League.
Ο πρώτος στόχος επετεύχθη και με το παραπάνω, αφού η Παρί έχει κατακτήσει τα εννέα από τα έντεκα πρωταθλήματα που έχει διεκδικήσει, ούσα πλέον πρώτη στη σχετική λίστα των πολυνικών ομάδων της Λίγκας, παρότι ιδρύθηκε μόλις το 1970.
Ο δεύτερος, όμως, παραμένει το μεγάλο αγκάθι, μια πληγή που δεν έκλεισε ακόμα και όταν προσγειώθηκε στο Παρίσι ο εκ των απόλυτων σούπερ σταρ της τελευταίας 15ετίας, Λιονέλ Μέσι, για να συνθέσει μια μαγική τριάδα με Μπαπέ και Νεϊμάρ.
Τα ονόματα, όμως, δεν αρκούν και ο Μπαπέ, με εξαίρεση το 2020, όταν η Παρί έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου τη χρονιά της πανδημίας, δεν πέρασε ούτε καν δίπλα από το «άγιο δισκοπότηρο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.
Στα 25 του χρόνια γνωρίζει ότι πλέον ισχύει το «τώρα ή ποτέ». Εκτός από τη Ρεάλ, βεβαίως, την πόρτα του έχουν χτυπήσει ομάδες-κολοσσοί, όπως η Λίβερπουλ ή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και οι Σαουδάραβες, οι οποίοι του πρόσφεραν ακόμα και ένα δισ. ευρώ για συμβόλαιο… μίας σεζόν!
Πιτσιρικάς στο δωμάτιό του στο Μποντί, ένα φτωχό προάστιο του Παρισιού, ο Μπαπέ είχε μόνο αφίσες του Κριστιάνο Ρονάλντο με τη φανέλα της Ρεάλ. Και θέλει να βαδίσει στα χνάρια του ειδώλου του, εφόσον το πάρει οριστικά απόφαση να αποχαιρετήσει την πόλη και τη χώρα του.
Γνωρίζει, άλλωστε, ότι μια τέτοια συμφωνία θα του άνοιγε διάπλατα τις πόρτες για νέες, «χρυσές» εμπορικές συμφωνίες. Αυτή τη στιγμή ο Μπαπέ, με πάνω από 110 εκατ. followers στα social media, βγάζει τον χρόνο περί τα 15 εκατ. ευρώ από συμβόλαια με τη Nike και τη Hublot, μεταξύ άλλων, ενώ φροντίζει να δίνει τα χέρια με φίρμες που προάγουν την υγιεινή διατροφή μεταξύ των νέων, για τους οποίους άλλωστε αποτελεί πρότυπο.
Εξαιτίας αυτών των συμφωνιών, άλλωστε, αρνήθηκε πριν από λίγους μήνες να φωτογραφηθεί με τα υπόλοιπα μέλη της εθνικής Γαλλίας, επειδή η ομοσπονδία έχει συμβόλαιο με στοιχηματική εταιρεία και αλυσίδα γρήγορου φαγητού, συνήθειες που θεωρεί (όχι άδικα) ότι βλάπτουν τη νεολαία της Γαλλίας (και όχι μόνο).
Μια νεολαία που δεν θα έλεγε «όχι» να δει το ίνδαλμά της να φοράει την πιο βαριά φανέλα της Ιστορίας, έστω και αν αυτό θα σημάνει ότι πλέον θα διαμένει στο Παρίσι…