Ψάρι αχνιστό με τα ζουμάκια του, ή βραστό, πιο σουπέ δηλαδή, ή ψητό. Με λαχανικά στο βράσιμο ή στο ταψί, αναλόγως.
Eνα χορτόρυζο, πρασόρυζο, λαχανόρυζο, σπανακόρυζο, ένα οποιοδήποτε -όρυζο.
Μια οσπριάδα, φακές, ρεβίθια ή φασόλια, στην κατσαρόλα ή στον φούρνο.
Αλλά και μία κοτόσουπα, αυγοκομμένη ή σκέτη.
Σαλάτες, σαλάτες, ωραίες, περιποιημένες σαλάτες. Χορταστικές, με πρασινάδες ή τραγανά λαχανικά, με λίγη πρωτεΐνη, τυρί, λίγο κοτόπουλο ή ακόμα και περίσσευμα από ψητό κρέας. Με μυρωδικά και ξινούτσικα ντρέσινγκ, να ξυπνήσει το στόμα.
Απλά φαγητά με φιλέτο κοτόπουλου. Χορτομαγειρίες.
Ο στόχος μετά τις γιορτές είναι:
Ελαφριές μαγειρικές για να καθαρίσουμε από τα λιπαρά, τις ζύμες, τη ζάχαρη, το αλκοόλ, από τη γενικευμένη, άνευ ορίων ρυπαρροφαγία των ημερών.
Μαγειρικές με λίγα υλικά. Που έχουμε στο σπίτι ή βρίσκουμε εύκολα στα κοντινά μας μαγαζιά. Καιρός για οικονομία. Σε χρήμα και δυνάμεις.
Γρήγορες μαγειρικές. Δεν καθόμαστε πάνω από κατσαρόλες και ταψιά με τις ώρες.
Εύκολες μαγειρικές: χωρίς τεχνικές απαιτήσεις, πολλά σκεύη, χωρίς πολλά πέρα δώθε μέσα στην κουζίνα. Ιδεωδώς όλα μπλουμ στην κατσαρόλα ή στο ταψί. Oπως αυτό το χειμωνιάτικο μπριάμ της Νένας Ισμυρνόγλου. Χορταστικό, πλήρες, εύκολο, πρωτότυπο.
Χειμωνιάτικο μπριάμ, όλα μπλουμ στο ταψί
Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 30΄
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες)
Για τη σάλτσα
80 ml ελαιόλαδο
80 ml γλυκό κόκκινο κρασί (π.χ. Μαυροδάφνη)
30 ml χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι
1 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη, ή 8-9 στήμονες
4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
Για τα λαχανικά
3 μέτρια καρότα, κομμένα σε μπαστουνάκια πάχους 1,5 εκ.
300 γρ. μπρόκολο, σε μικρά μπουκετάκια
300 γρ. κουνουπίδι, σε μικρά μπουκετάκια
5 μέτρια παντζάρια, καθαρισμένα, κομμένα σε μικρά κυδωνάτα κομμάτια
3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σάλτσα: Βράζουμε σε ένα μικρό τηγάνι ή σε κατσαρόλι το ελαιόλαδο, το γλυκό κρασί και τον χυμό λεμονιού σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε το θυμάρι, τον κρόκο Κοζάνης και το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μπριάμ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα λαχανικά και περιχύνουμε με το μείγμα του τηγανιού. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου ή ένα μεγάλο ταψί που να χωράει τα λαχανικά ακριβώς σε μία στρώση.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Αν δούμε ότι παίρνουν χρώμα χωρίς να έχουν ψηθεί, σκεπάζουμε για λίγο με αλουμινόχαρτο. Εκτός από τις πατάτες, τα υπόλοιπα λαχανικά δεν χρειάζεται να γίνουν λιώμα. Εξαρτάται από το γούστο μας, αλλά καλό είναι να κρατάνε λίγο.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με ψωμί και γιαούρτι στραγγιστό ή φέτα βαρελίσια. Τρώγεται ωραία και την επόμενη μέρα.