Συμβουλές για pairing με τα κλασικά φαγητά του ντελίβερι και 5 κρασιά που ταιριάζουν
Οι ρυθμοί ζωής τα τελευταία χρόνια, μας έχουν κάνει να δουλεύουμε συνεχώς, να περνάμε αρκετές ώρες μέσα στο αμάξι μας και να μας περισσεύει λίγος χρόνος για τον εαυτό μας. Η κατανάλωση έτοιμου φαγητού ή η παραγγελία απέξω έχει γίνει συνθήκη. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν η πίτσα, το μπέργκερ και το σουβλάκι, με το sushi και τις thai κουζίνες να ακολουθούν.
Πίτσα
Συνήθως στη βάση της έχει μια σάλτσα ντομάτας και από πάνω τυριά, αλλαντικά, λαχανικά, μανιτάρια κ.λπ. Η πιο ασφαλής επιλογή με τις «ντοματένιες» πίτσες είναι η επιλογή ενός ροζέ κρασιού.
Apla Ροζέ, Λημνιώνα-Μαυρούδι-Ξινόμαυρο, Oenops Wines, Δράμα
Ο Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης και οινολόγος του οινοποιείου, δημιούργησε μια σειρά κρασιών που ονομάζεται Apla. Το ροζέ αυτής της σειράς είναι ένα κρασί από τις ποικιλίες Λημνιώνα, Μαυρούδι και Ξινόμαυρο. Εχει χρώμα μέτριο προς γεμάτο, διακρίνεται από αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, ανθέων, βοτάνων και ντομάτας, η οξύτητά του είναι τονισμένη και το σώμα του μέτριο. Το ιδανικό ταίρι για μια πίτσα μαργαρίτα.
Μπέργκερ
Ακόμα μια αμαρτία στην οποία ενδίδω αρκετά συχνά. Ζουμερά μπιφτέκια, με τυριά, μπέικον, καραμελωμένα κρεμμύδια και πυκνές σάλτσες είναι η χαρά της χοληστερίνης αλλά και της απόλαυσης.
Πλούτος, Cabernet Sauvignon-Syrah, Κτήμα Παλυβού, Νεμέα
Η οικογένεια Παλυβού με έδρα την περιοχή της Νεμέας, γνωστή για τα εξαιρετικά κρασιά από Αγιωργίτικο, παράγει τον Πλούτο, ένα κρασί από τις διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Syrah, ιδιαίτερα πληθωρικό με αρώματα μαύρων ώριμων και αποξηραμένων φρούτων, δρυός, καπνού και γλυκών μπαχαρικών. Είναι πληθωρικό και ζουμερό, ώστε να ταιριάξει με ένα λαχταριστό μπέργκερ.
Σουβλάκι
Το εθνικό μας πιάτο –μαζί με τον μουσακά– είναι το σουβλάκι (καλαμάκι, τυλιχτό, σάντουιτς ή όπως αλλιώς το αποκαλούν ανάλογα σε ποια πόλη της Ελλάδος βρισκόμαστε). Τα πιο κλασικά είναι με κοτόπουλο ή χοιρινό σε μορφή γύρου ή καλαμάκι, κι ανάλογα μετά βάζουμε τις απαραίτητες «αλοιφές» για να γλιστράνε. Με τι κρασί θα τολμούσα να το προτείνω;
Λευκοτσικνιάς, Ασύρτικο, Κτήμα Βογιατζή, Βελβεντό
Ο Γιάννης Βογιατζής στο ομώνυμο κτήμα στο Βελβεντό παράγει μια σειρά από φινετσάτα κρασιά, όπως ο Λευκοτσικνιάς, ένα Ασύρτικο με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, άγουρων τροπικών και πυρηνόκαρπων φρούτων, με τονισμένη οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.
Ταϊλανζέδικο
Η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, με αρκετά trendy μαγαζιά να ακολουθούν τις συνταγές της αλλά και πολλά delivery να εξοικειώνουν τους Ελληνες με τις γεύσεις της.
Μελισσόπετρα, Gewürztraminer, Κτήμα Τσέλεπου, Πελοπόννησος
Η γερμανικής καταγωγής ποικιλία Gewürztraminer είναι ιδανικός σύντροφος για τέτοιες κουζίνες που έχουν έντονες γεύσεις και εναλλαγές ξινών, γλυκών και καυτερών πιάτων. Τα κρασιά από Gewürztraminer έχουν συνήθως υπολειμματικά σάκχαρα, έντονα γλυκά αρώματα φρούτων όπως τροπικών, πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών που μπορούν να ισορροπήσουν τις γεύσεις αυτές.
Sushi
Αν και το sushi σαν κατηγορία είναι κάτι πολύ γενικό και περιλαμβάνει είδη όπως maki, nigiri και sashimi, έχουν πολλά κοινά στοιχεία όπως το ωμό ψάρι, η σόγια, το wasabi και η πίκλα τζίντζερ. Τι σύμπτωση! Ενα από τα χαρακτηριστικά αρώματα της ρετσίνας αλλά και άλλων λευκών κρασιών όταν παλαιώνουν είναι πολύ συχνά το τζίντζερ, σε συνδυασμό με την έντονη αίσθηση της ρητίνης.
Ρετσίνα, Σαββατιανό, Κτήμα Παπαγιαννάκου, Αττική
Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή ρετσίνας από την ποικιλία Σαββατιανό. Το οινοποιείο βρίσκεται στο Μαρκόπουλο, μόλις λίγη ώρα μακριά από την Αθήνα, με το κτίριο να έχει βραβευθεί για την αρχιτεκτονική του. Οι νέας γενιάς ποιοτικές εμφιαλωμένες ρετσίνες όπως αυτή του κτήματος έχουν ισορροπημένη ένταση ρητίνης, αρώματα ανθέων, εσπεριδοειδών, βοτάνων, πεύκου και τζίντζερ. Αξίζει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας να το δοκιμάσετε.