Διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, την εβδομάδα της Κρεατινής, και αύριο ξημερώνει Τσικνοπέμπτη. Αν έχετε σχεδιάσει να τσικνίσετε στο σπίτι ή σε κάποιον φίλο ή αν προετοιμάζεστε για ένα αποκριάτικο φαγοπότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, αυτά είναι τα κρασιά που θα ταιριάξουν με τα κλασικά φαγητά και τους κρεάτινους μεζέδες των Αποκριών.
ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ
Ο καβουρμάς είναι ένα αλλαντικό με αρκετό λίπος, μπαχαρικά και είναι ιδιαίτερα έντονο. Μπορεί να παρασκευάζεται από διάφορα κρέατα. όπως βοδινό, χοιρινό, πρόβειο, κατσικίσιο, βουβαλίσιο ή ένα μείγμα αυτών. Σερβίρεται μόνο του αλλά παντρεύεται ωραία και με αυγά, όπως σε έναν καβουρμά σαγανάκι. Θα θέλαμε δίπλα του ένα κρασί με ένταση, σώμα-δομή και οξύτητα για να μπορέσει να αντέξει.
Alba Vissa, Ασύρτικο, Κτήμα Καραδήμου, Αταλάντη
Η Alba Vissa είναι ένα Ασύρτικο από το Κτήμα Καραδήμου στην Αταλάντη. Εχει ένταση, αρκετά mineral χαρακτήρα, αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων, υψηλή οξύτητα που θα ισορροπήσει τη λιπαρότητα του καβουρμά, μακριά επίγευση και μέτριο προς γεμάτο σώμα για να αντέξει δίπλα στην έντονη γεύση του καβουρμά.
ΣΥΓΛΙΝΟ ΜΕ ΑΥΓΑ
Ακόμα ένα αλλαντικό, παστό, με αρκετό λίπος και ρουστίκ χαρακτήρα που παραδοσιακά γίνεται από χοιρινό κρέας. Τις Αποκριές θα το βρούμε σε πολλά πληθωρικά πιάτα και μεζέδες. Είναι εξαιρετικό σε μακαρονάδες, μαγειρεμένο με πατάτες ή αυγά τηγανητά, αλλά και σε τηγανιές όπως αυτή η τηγανιά με χωριάτικο λουκάνικο, σύγλινο και γραβιέρα ή μια τηγανιά χοιρινή με σύγλινο, απάκι και θρούμπι. Δοκιμάστε και τις πατάτες dauphinoise με τρία ελληνικά τυριά και σύγλινο! Τι θα πιούμε με όλα αυτά;
Ηδυσμα Δρυός, Chardonnay, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Δράμα
Το Chardonnay της Τέχνης Οίνου είναι ένα πλούσιο και πληθωρικό κρασί που έχει παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια. Εχει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και άγουρων πυρηνόκαρπων φρούτων, ενώ ο δρυς έχει δώσει αρώματα ξύλου, δομή και σώμα, που σε συνδυασμό με την έντονη οξύτητα του κρασιού ισορροπούν τον λιπαρό και γεμάτο χαρακτήρα του εδέσματος.
ΚΡΕΑΣ
Το κόκκινο κρέας είναι μια πρωτεΐνη που αναζητάει διακαώς δίπλα της τανίνες από ένα ερυθρό κρασί. Κάποιες κοπές είναι περισσότερο λιπαρές, άλλες λιγότερο, αλλά όλες ανεξαρτήτως αναζητούν ένα τανικό κόκκινο κρασί.
Syrah, Κτήμα Κίκονες, Θράκη
Το Syrah είναι μια αγαπημένη ποικιλία με καταγωγή από τον Ροδανό της Γαλλίας. Κατά κανόνα δίνει νόστιμα κρασιά σαν αυτό από τους Κίκονες. Ενα κρασί με αρώματα μαύρων φρούτων, αρώματα πιπεριού, δέρματος, γλυκών μπαχαρικών και δρυός, με έντονες τανίνες που θα ενωθούν με τις πρωτεΐνες του κρέατος και θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο το κρασί.
ΧΟΙΡΙΝΟ
Το βάζω σε δική του κατηγορία γιατί είναι το κατεξοχήν κρέας των Αποκριών. Μάλιστα, την περίοδο αυτή γίνονταν σε πολλά μέρη τα δεύτερα χοιροσφάγια (τα πρώτα ήταν πριν από τα Χριστούγεννα).
Το χοιρινό είναι ένα κρέας με αρκετά λιπαρό στοιχείο που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους, π.χ. σε γάστρα στον φούρνο, ψητό στη σχάρα, φρικασέ κ.λπ. Είναι αρκετά νόστιμο κρέας (με τόσο λίπος λογικό), γι’ αυτό και οι φίλοι μας οι Σέρβοι έχουν μια παροιμία για να δείξουν πόσο νόστιμο είναι. Λένε: «Δεν έχω φάει λιοντάρι, αλλά για μένα ο βασιλιάς των ζώων είναι το γουρούνι».
Ξινόμαυρο, Κτήμα Καρυδά, Νάουσα
Το Ξινόμαυρο είναι μια γηγενής ποικιλία της Βορείου Ελλάδος, ενώ η Νάουσα ειδικότερα είναι μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής της. Αρκετά γαστρονομική ποικιλία, δηλαδή κομπλιμεντάρει ωραία το φαγητό. Αγαπημένο της ταίρι είναι το χοιρινό, μια και στην περιοχή υπάρχουν αρκετά αγριογούρουνα. Η υψηλή οξύτητα της ποικιλίας σπάει το λίπος του πιάτου. Η Νάουσα του Καρυδά είναι μία από τις κορυφαίες της περιοχής, αν είστε τυχεροί να τη βρείτε, γιατί παράγεται σε μικρή παραγωγή, δεν θα χάσετε… Πρόσφατα ήπια μία από τη χρονια του 2011 και ακόμα τη θυμάμαι!
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
Το λουκάνικο είναι ένας εξαίρετος μεζές που κατά 99% παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας. Συχνά αρωματίζεται με πράσο ή άλλα μπαχαρικά, αλλά πάντα έχει ένα λιπαρό, κρεάτινο και ρουστίκ χαρακτήρα.
Λιάτικο Indigenous Yeast, Αμπελώνες Καραβιτάκη, Κρήτη
Το Λιάτικο είναι μια γηγενής ποικιλία της Κρήτης που συνηθίζουν να αποστάζουν για ρακές ή παράγουν με αυτή γλυκά κρασιά. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παράγει εξαιρετικές ξηρές εκδοχές. Εχει χρώμα φωτεινό και έντονο ζωικό χαρακτήρα που σε συνδυασμό με τις τανίνες του θα το κάνουν ιδανικό ταίρι δίπλα σε λουκάνικα.