Οι μεγάλες ευκαιρίες και οι προκλήσεις για την ελληνική βιομηχανία
Εκπρόσωποι κορυφαίων βιομηχανιών που έδωσαν το «παρών» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τόνισαν ότι έχει ενισχυθεί η εξωστρέφεια, υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.
Εκπρόσωποι κορυφαίων βιομηχανιών του τόπου μας έκαναν αισθητή την παρουσία τους χθες στους ηλιόλουστους Δελφούς. Σε γενικές γραμμές παραδέχτηκαν ότι η ελληνική βιομηχανία έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά και έχει ενισχύσει σημαντικά την εξωστρέφειά της τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπογράμμισαν ότι πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα για να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική. Και όχι μόνο η ελληνική, αλλά η ευρωπαϊκή βιομηχανία ευρύτερα.
Κίνδυνος αποβιομηχάνισης πριν ολοκληρωθεί η πράσινη μετάβαση
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική έναντι της αναδυόμενης Ασίας και των ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια – καθώς μεταξύ άλλων δεν διαθέτει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ούτε κάνει πρόοδο σε τεχνολογικούς τομείς. Σημείωσε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυθούμε. Ο κόσμος κινείται με ταχύτατους ρυθμούς. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα επόμενα χρόνια για να επιταχύνουμε την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση, την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να έχουμε μια πιο παραγωγική βιομηχανία. Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν θα γίνει τίποτε αν δεν ξεβολευτούμε και δεν δούμε τα πράγματα με πιο ενεργητικό τρόπο». Μιλώντας για την πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Τιτάνα τόνισε πως «έχουμε υποτιμήσει τις δυσκολίες, το κόστος της μετάβασης και τη διάρκειά της». Υποστήριξε πως χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «να μην οδηγηθούμε στην αποβιομηχάνιση της χώρας, πριν πρασινίσει η βιομηχανία». Ο επικεφαλής του ΣΕΒ σημείωσε, πώς χρειάζεται μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στο ενεργειακό κόστος στη μετάβαση, σύνδεση των πανεπιστημίων και επιχειρήσεων στον τομέα της έρευνας καθώς και του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων με τις παραδοσιακές εταιρείες όπως και εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Ο κ. Παπαλεξόπουλος εστίασε στο ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού τονίζοντας πως αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα στις λύσεις στο ζήτημα αυτό, ανέφερε την είσοδο περισσότερων γυναικών και νέων στην αγορά εργασίας, στην επαναδραστηριοποίηση των νέων συνταξιούχων και στην προώθηση μίας σοβαρής συζήτησης αναφορικά με τη μετανάστευση. «Σε ότι αφορά στις δεξιότητες κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου» υπογράμμισε τονίζοντας πως χρειάζονται περισσότεροι νέοι από τομείς της εκπαίδευσης στο πλαίσιο STEM. Οπως είπε, οι 7.000 – 9.000 απόφοιτοι στον τομέα αυτόν ετησίως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς, αφού χρειαζόμαστε τα διπλάσια άτομα. Επιπρόσθετα ανέφερε πως θα χρειαστεί να εστιάσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη soft skills και στην επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη. «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να την αγκαλιάσουμε νωρίς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν αδρανήσουμε ενώ το να μείνουμε αδρανείς δεν είναι επιλογή» τόνισε.
Τα νέα πρόσωπα στην Κωτσόβολος
Πρόεδρος (και) της «Κωτσόβολος» είναι πλέον ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μετά την ολοκλήρωση πριν από λίγες ημέρες της εξαγοράς της πρώτης από τη δεύτερη. Ο κ. Στάσσης δεν είναι το μοναδικό νέο πρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της «Κωτσόβολος». Καινούργια πρόσωπα είναι επίσης ο Γ. Καρακούσης, ο οποίος μάλιστα ανέλαβε και το αξίωμα του αντιπροέδρου, ο Χρ. Καραγιαννάκης, ο Αλ. Πατεράκης, η Γεωργία Χριστοδουλοπούλου και η Χριστίνα Μπουσελέγκα. Στο διοικητικό συμβούλιο παραμένει βεβαίως και ο Γιάννης Βασιλάκος, εξακολουθώντας να κατέχει το αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου της «Κωτσόβολος». Από την παλιά φρουρά παραμένουν επίσης στο ΔΣ οι κ.κ. Ρούσσος και Μάρρας. Εξάλλου, ποσό 2,35 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί σε εργαζόμενους της «Κωτσόβολος» που συνέβαλαν στην κερδοφορία της επιχείρησης. Το παραπάνω ποσό αποτελεί μέρος των κερδών της προηγούμενης χρήσης (1/5/2022-30/4-2023). Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα κατά την τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.
Ορθή η απόφαση για απόσχιση των κλάδων
Την αισιοδοξία του, ότι η απόφαση του Ομίλου Μυτιληναίου για απόσχιση των κλάδων κατασκευών και παραχωρήσεων πριν από έναn περίπου χρόνο, θα αποδειχθεί ορθή, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος και CEO της METKA, Ντίνος Μπενρουμπή. «Υπήρχε μία κατασκευαστική εμπειρία σε συγκοινωνιακές υποδομές και έπρεπε να πάρουμε μία απόφαση. Ή να σταματήσουμε αυτό το κομμάτι ή να το αναπτύξουμε. Δεν ήταν απόσχιση, ήταν ίδρυση μιας τεχνικής εταιρείας. Διαγνώσαμε μία αλλαγή στο τοπίο, ότι ο κλάδος είναι σε φάση επανίδρυσης και θα χωρούσε μία ακόμη εταιρεία σαν τη δική μας», εξήγησε. Για τα ΣΔΙΤ τόνισε, ότι θέλουν τεχνική, αλλά και κεφαλαιακή επάρκεια, αναφέροντας την εκτίμηση του ΙΟΒΕ, ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα κινητοποιήσουν πόρους άνω των 52 δισ. ευρώ μέχρι το 2026. Επεσήμανε επίσης ότι η ΜΕΤΚΑ έχει 1 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο έργο υποδομών, ενώ μίλησε για «γολγοθά», προκειμένου να εκτελεστούν ορισμένα έργα, κάνοντας αναφορά στη χρηματοδότηση, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις απαλλοτριώσεις. «Οι καλές μας σχέσεις με τον τραπεζικό τομέα είναι ένα πλεονέκτημα», σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε πως «είναι ένας συμπαραστάτης επαρκέστατος, που βελτιώνει την ποιότητα του έργου». Αναφερόμενος στην πορεία του Ομίλου, τόνισε, ότι το 2005 μπήκε στη μεταλλουργία και «πήρε ένα asset κλινικά νεκρό, χωρίς ενεργειακό μέλλον και σήμερα όχι μόνο δεν εξαρτάται όπως παλιά από τη ΔΕΗ αλλά είναι η μεγαλύτερη μεταλλουργία στην Ευρώπη», ενώ το 2009 δημιουργήθηκε η ανάγκη ο Ομιλος να εισέλθει στον ενεργειακό κλάδο λόγω της απελευθέρωσης του ενεργειακού κλάδου και των ΑΠΕ.
Αλλαγή μηχανής αεροπλάνου στη μέση της πτήσης
Ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής του Ομίλου, Motor Oil, Γιώργος Τριανταφύλλου σημείωσε πως πλέον δεν υπάρχει κανείς πολιτικός ή επενδυτής που δεν κατανοεί τα ζητήματα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση. «Η ενεργειακή μετάβαση είναι σαν να αλλάζουμε μηχανή αεροπλάνου στη μέση της πτήσης. Πρέπει να συνεχίσει να μας βοηθάει να πετάμε αλλά την ίδια ώρα πρέπει να την αντικαταστήσουμε» σχολίασε, σημειώνοντας πως προκειμένου να υλοποιηθεί η μετάβαση αυτή πρέπει να καταστεί σαφές το κόστος, ο χρόνος και η κλίμακα των παρεμβάσεων που απαιτούνται. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις οικονομίες μας προκειμένου να καταστούμε επιτυχείς στην προσπάθεια αυτή ενώ σημείωσε την ανάγκη ισχυρών αλυσίδων προμηθειών. Αναφερόμενος στις κινήσεις του ομίλου για την ενεργειακή του μετάβαση, τόνισε πως έχει επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή με γνώμονα την ανθεκτικότητα και τη συνεισφορά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Τέλος, ειδική μνεία έκανε στην πυρηνική ενέργεια 4ης γενιάς ως μέσο αλλαγής που μπορεί στο μέλλον να προσφέρει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια όπως και στην κυκλική οικονομία και ειδικότερα στην επεξεργασία και αξιοποίηση των αποβλήτων για την παραγωγή φθηνότερης ενέργειας.
Η εξομολόγηση Τσαμάζ
Ιδιαίτερα ευδιάθετος ήταν, χθες, στο φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ που παραδίδει τη σκυτάλη στον Κώστα Νεμπή τον Ιούνιο. «Από πλευράς χρηματοοικονομικών δεικτών, η εταιρεία είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη». Αφήνω τη σκυτάλη, έχοντας λύσει πολλά από τα προβλήματα που ήταν τεράστια όταν παρέλαβα. Ετσι, αντί να διαπραγματευτώ με τους βασικούς μετόχους άλλη μία τριετία, διαπραγματεύτηκα να πάρω ένα καλό «πακέτο» είπε ευφυολογώντας. Πάντως, κατά τη διάρκεια της πορείας του στο τιμόνι του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της χώρας, έπρεπε να υπερπηδήσει πολλά εμπόδια. Η ανάληψη των καθηκόντων του, το 2010, συνέπεσε, όπως είπε, με τη διακοπή του δανεισμού του ΟΤΕ από τις διεθνείς τράπεζες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ο ΟΤΕ ήταν υποχρεωμένος-βάσει ενός ιδιότυπου ρυθμιστικού πλαισίου- να προσφέρει κατά 100% υψηλότερες τιμές, έναντι των ανταγωνιστών του, είχαν φέρει προ αδιεξόδου τον όμιλο. Μία ακόμη από τις παθογένειες του ΟΤΕ σχετιζόταν με το υψηλότατο κόστος μισθοδοσίας που ανερχόταν σε 1 δισ. ευρώ και έπρεπε να μειωθεί στα 500 εκατ. ευρώ, κάτι που επετεύχθη «μέσω πρωτοποριακών για την εποχή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου». Ερωτηθείς για τα συστατικά επιτυχίας ενός επιτυχημένου μάνατζερ, είπε ότι απαιτούνται όραμα, στόχοι, επιμονή, ενσυναίσθηση, ειλικρίνεια, ακεραιότητα, «να χτίζεις εμπιστοσύνη με το περιβάλλον σου και ως μάνατζερ να αναδεικνύεις και να προβάλεις τη συνεισφορά των συνεργατών σου». «Πρέπει να μπαίνεις στη θέση του άλλου. Είναι πολύ σημαντικό να φέρεσαι στους συνεργάτες σου όπως θα ήθελες να σου φερθούν. Το μάνατζμεντ και το μάρκετινγκ είναι κοινή λογική» ανέφερε.
Να επενδύσει το κράτος στις βιομηχανίες
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Viohalco και πρόεδρος της ElvalHalcor, Μιχάλης Στασινόπουλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει βιομηχανία με πολύ καλές και εξωστρεφείς εταιρείες. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη ενός αναπτυσσόμενου βιομηχανικού συστήματος με όραμα που να μπορεί να στηρίξει την οικονομία. Επισήμανε πως, για να αλλάξει η κατάσταση αυτή πρέπει να επενδύει το κράτος στις βιομηχανίες όπως και οι επιχειρηματίες ρισκάρουν και επενδύουν στη χώρα μας. Πρόσθεσε δε, ότι αν αυξηθεί η παραγωγή, η εξέλιξη αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο για την εθνική οικονομία, καθώς αν επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανάπτυξης τότε θα συνεισφέρει ετησίως 45 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ με 15 δισ. ευρώ δημοσιονομικό κέρδος. Τόνισε πως η χώρα μας πρέπει να ασχοληθεί με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και είναι επιτακτική ανάγκη να εξάγει, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό και το ενεργειακό κόστος, να περιοριστούν οι κρατήσεις και να επανέλθει το καθεστώς των επιταχυνόμενων αποσβέσεων.
Τι σημαίνει ελληνική βιομηχανία
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι άμεσα συνυφασμένη με την πρόοδο της βιομηχανίας. «Εγχώρια βιομηχανία σημαίνει εγχώρια παραγωγή, ποιοτικές θέσεις εργασίας και αυτάρκεια. Σημαίνει εξωστρέφεια, εξαγωγές, διαφήμιση της χώρας μέσα από τα προϊόντα της και γεωπολιτική ισχύ. Και κυρίως, ανάπτυξη της κοινωνίας», επισήμανε. Ο κ. Μαργώνης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Παπαστράτος ως υπόδειγμα άμεσης ξένης επένδυσης στη χώρα. «Εμείς πιστέψαμε στη δυναμική της ελληνικής βιομηχανίας και το αποδεικνύουμε συνεχώς με πράξεις. Εχουμε επενδύσει 700 εκατ. ευρώ για το μεγάλο μας work-in-progress: τον ριζικό μετασχηματισμό μας. Αξιοποιούμε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία για να πολλαπλασιάσουμε την παραγωγικότητά μας. Υλοποιούμε παράλληλα τη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην ιστορία μας, ύψους 10 εκατ. ευρώ, με στόχο να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου μας κατά 30% ως το 2025».
Και πάλι ελκυστικός προορισμός η Ελλάδα
Ο Δημήτρης Χανής, CEO του ομίλου Ηρακλής, ανέφερε ότι «η χώρα μας πέρασε αλλεπάλληλες κρίσεις, πλέον, όμως, παρουσιάζονται ευκαιρίες, τις οποίες οι επιχειρήσεις καλούνται να κεφαλοποιήσουν. Η Ελλάδα έχει γίνει πάλι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός». Αναλύοντας το αναπτυξιακό πλάνο του ομίλου Ηρακλής, τόνισε πως βασικός άξονας είναι η απανθρακοποίηση της τσιμεντοβιομηχανίας μέσα από την αναβάθμιση των εργοστασίων της, ενώ σημαντικό παράγοντα αποτελεί η είσοδος σε νέες αγορές. Σημείωσε ότι ο όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει €600 εκατ. την περίοδο 2024-2028, με τα €350 εκατ. εξ’ αυτών να αφορούν την επένδυση για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιο στο Αλιβέρι έως το 2028.
Στρατηγικός σχεδιασμός και επενδύσεις
Η General Manager Coca-Cola HBC Greece & Cyprus, Μαρία Αναργύρου Nikolic αναφέρθηκε στις κύριες προκλήσεις για τη βιομηχανία, οι οποίες είναι η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ανάγκη για ευελιξία, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η έλλειψη εργατικού δυναμικού τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς τις ικανότητές του. Πρόσθεσε ότι για να πετύχει η βιομηχανία χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός και επενδύσεις μαζί με την Πολιτεία, ενώ αναφέρθηκε και στους βασικούς πυλώνες της βιομηχανίας, οι οποίοι όπως διαμορφώνονται σήμερα είναι η ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα, η ενέργεια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Το νέο επενδυτικό fund, τα ΕΛΤΑ και τα ακίνητα της ΕΤΑΔ
Στο κομμάτι των επενδύσεων εκφράστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, δίνοντας «υποσχέσεις» για συνέχιση της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Ο ΓρηγόρηςΔημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις, αφού αυτό θα φέρει επενδύσεις και βιωσιμότητα στην οικονομία» ενώ πρόσθεσε ότι το Υπερταμείο και γίνεται αναπτυξιακό σε δύο κομμάτια. Στο επενδυτικό, τόνισε ότι τον Ιούνιο θα νομοθετηθεί και μέχρι τέλος του έτους θα δημιουργηθεί το νέο εθνικό επενδυτικό ταμείο που θα προσελκύει μακροπρόθεσμα επενδυτικά ταμεία, όπως είναι π.χ. συνταξιοδοτικά ταμεία του Καναδά, της Νορβηγίας, της Σιγκαπούρης κ.ά. που έχουν επενδυτική βαθμίδα. Αυτό βέβαια θα γίνει συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες δομές πχ ΕΑΤΕ και στόχος είναι να βοηθηθεί το οικοσύστημα και να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας, «για να πάμε μπροστά». Στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, «στις εταιρείες που έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας, πραγμαοποιούμε μηνιαίο reporting και βλέπουμε πως πάνε», ενώ αναφέρθηκε στα παραδείγματα των ΕΛΤΑ και της ΕΤΑΔ. Για τα ΕΛΤΑ αναφέρθηκε σε μία μεταρρύθμιση όπως έγινε με τη ΔΕΗ – κάτι άλλωστε, που όπως είπε, έκαναν και άλλα ταχυδρομεία στην Ευρώπη που αντιμετώπιζαν προβλήματα όπως π.χ. σε Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία κ.ά. Πρόσθεσε ότι «τους πρώτους μήνες έχουμε ήδη δει αποτελέσματα στα ΕΛΤΑ όπως στα κέντρα διανομής και από του χρόνου αναμένεται να έχουμε θετικά αποτελέσματα και να προσελκύσουμε στρατηγικούς επενδυτές». Για την ΕΤΑΔ σημείωσε ότι στο χαρτοφυλάκιο των περίπου 36.000 ακινήτων «θα κάνουμε άσκηση για να δούμε την αξία τους. Θα βλέπουμε τι είναι καλό και θα αξιοποιείται νωρίς».
Τα commitments του 1 δισ., τα MOU με funds του Ντουμπάι και η εμφάνιση του KKR
Ο ΧάρηςΛαμπρόπουλος, Πρόεδρος της ΕΑΤΕ, επισήμανε ότι «μετά από 4 χρόνια έχουμε εξελιχθεί σε επιταχυντή και καταλύτη για την αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων στη χώρα μας και πλέον είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το δικό μας scale up διπλασιάζοντας μέχρι τέλος του έτους τα commitments μας». Πρόσθεσε ότι «σήμερα η ΕΑΤΕ διαχειρίζεται κεφάλαια 2,1 δισ. τα οποία επενδύουμε σε 24 σχήματα που λειτουργούν σήμερα. Εμείς έχουμε επενδύσει 560 εκατ. ευρώ και τα σχήματα έχουν αντλήσει για να λειτουργήσουν αλλά περίπου 800 εκατ., οπότε διαχειρίζονται περίπου 1,3 δισ. Στόχος μας για το 2024 είναι να διπλασιάσουμε το 1 δισ. ευρώ σε commitments και να καταλήξουμε σε περίπου 35 σχήματα». Υπογράμμισε τέλος ότι έχει ήδη υπογράψει MOU με δύο sovereign funds του Ντουμπάϊ που ήδη λειτουργούν, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΕΤΑΕ με στελέχη του μεγάλου fund, KKR, που ενδιαφέρεται να επενδύσει στο ελληνικό οικοσύστημα.
Μεγαλύτερο πρόβλημα από τη γραφειοκρατία το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς
Ο ΝίκοςΣταθόπουλος, επικεφαλής της BC Partners, επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες σε κλάδους που έχουν εξαγωγικές δυνατότητες, όπως είναι τα φάρμακα, τα τρόφιμα, η τεχνολογία, ενώ διαπιστώνονται και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και στον κλάδο της διατροφής και περιποίησης κατοικίδιων ζώων και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, κατηγορίες στις οποίες έχει επενδύσει η BC Partners στη χώρα μας. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθόπουλος: «Κανείς δεν θα το πίστευε πριν από λίγα χρόνια, ότι η Ελλάδα θα ήταν case study με αυτά που έχει καταφέρει σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι ο τουρισμός και η εστίαση είναι κλάδοι που πάντα θα έχουν δυναμική στη χώρα μας. Ανέφερε ότι παθογένειες της χώρας μας όπως είναι η γραφειοκρατία και η έλλειψη ψηφιοποίησης έχουν αρχίσει σταδιακά να αντιμετωπίζονται, ενώ πρόβλημα παραμένει η αργή απονομή της δικαιοσύνης. Πάντως υποστήριξε ότι οι επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα, όχι κυρίως της γραφειοκρατίας, αλλά λόγω του μικρού μεγέθους της οικονομίας και των σχετικά χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης της σε σχέση με τα κριτήρια που θέτουν αρκετά funds. Σχετικά με τις εταιρείες της στην Ελλάδα όπως η Νοva, δήλωσε ότι υπάρχει διάθεση αποεπένδυσης, διαψεύδοντας, όμως, ότι στην παρούσα φάση υπάρχει κάποιο NDA ή κάποια προσφορά από κάποια εταιρεία όπως πχ η CVC, για την οποία έχουν γραφτεί τελευταία σχετικά δημοσιεύματα. Πρόσθεσε, δε, ότι έχει σταλεί NDA για τη Nova σε πάνω από 30 επενδυτές και funds και έχει εκφραστεί ενδιαφέρον.
Νέο παραγωγικό μοντέλο χρειάζεται η Ελλάδα
H Ελλάδα πρέπει να περάσει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εμπλουτίζοντας και διευρύνοντας τις πλουτοπαραγωγικές της δυνατότητες, ώστε να προσαρμοστεί στην περίοδο που θα ξεκινήσει μετά τη λήξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης δήλωσε ο αντιπρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου. Ο κ. Εξάρχου επισήμανε ότι, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, η Ελλάδα κατάφερε να διασωθεί από τη χρεοκοπία, κάτι που αποτέλεσε θαύμα. Ωστόσο, τόνισε ότι εκκρεμούν πολλά ακόμη να γίνουν προτού η χώρα μετασχηματιστεί σε μία πιο ανεπτυγμένη οικονομία. Για παράδειγμα, όπως σημείωσε, το παραγωγικό μοντέλο στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και την κατανάλωση. Και σχολίασε ότι η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει σε μία οικονομία που θα εξάγει, παράγοντας πλούτο και αξία. Ο επικεφαλής της Intrakat χαρακτήρισε τις ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις μεγάλη ευκαιρία και τόνισε ότι η εταιρεία επενδύει δυναμικά στον τομέα αυτόν, διότι υπόσχεται σταθερές ροές εσόδων στο μέλλον, προσφέροντας χρηματοοικονομική ασφάλεια και σταθερότητα. Ο άλλος βασικός πυλώνας της Intrakat, σημείωσε ο κ. Εξάρχου, θα είναι η ισχυροποίηση της παρουσίας της εταιρείας στη Ρουμανία, μία χώρα με τεράστιες ανάγκες σε υποδομές, αλλά και διασφαλισμένους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εκεί ο Ομιλος θα στοχεύσει στην ανάληψη έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι ένα άλλο χαρακτηριστικό της Ρουμανίας είναι ότι θα αποτελέσει «γέφυρα» και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όταν ο πόλεμος τελειώσει. Παράλληλα, η Intrakat ισχυροποιεί τη θέση της στις ΑΠΕ και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με τον Ομιλο της ΔΕΗ, για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος έως 2,7 GW, με δυνητική επένδυση αξίας 1 δισ. ευρώ.
Ευκαιρίες σε logistics και ξενοδοχείο – Το… τρένο που χάθηκε
Ο ΚωνσταντίνοςΜπήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Streem Global, επισήμανε ότι το 2017 η εταιρεία του είδε δύο τομείς με μεγάλες ευκαιρίες, τα logistics και τον ξενοδοχειακό κλάδο. Πλέον έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο εξαγορών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξετάζει νέες επενδύσεις. «Η ενέργεια αποτελεί έναν σημαντικό τομέα κι αν μας δοθεί η ευκαιρία θα το εξετάσουμε» ανέφερε ο κ. Μπήτρος, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα δίκτυα διασύνδεσης. «Όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, είναι εύκολο να κοπούν οι αγωγοί και να καταρρεύσουν τα πάντα» συμπλήρωσε. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Streem Global είπε επίσης ότι θα καθυστερήσει τέσσερα χρόνια η χρήση του τρένου για τις εξαγωγές της εταιρείας στην Ευρώπη, λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών και των καταστροφών στη Θεσσαλία από τον Daniel.
Ελλείψεις φαρμάκων: «H κατάσταση έχει βελτιωθεί»
Ο Μιχάλης Τσατσαρώνης, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, σημείωσε πως ο κλάδος των φαρμακαποθηκών αποτελεί τον πιο σημαντικό πυλώνα στον εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου. Για το θέμα των ελλείψεων ανέφερε πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και ότι η αγορά έχει ομαλοποιηθεί πλήρως. Οι ελλείψεις εντοπίζονται σε λιγότερα από 100 σκευάσματα και κυρίως σε φθηνά σκευάσματα.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει.Για να σχολιάσετε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας (όνομα, επώνυμο) στο λογαριασμό σας.Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ». Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.