Το Αγιωργίτικο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ερυθρές ελληνικές ποικιλίες. Καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Νεμέας όπου έχει λάβει και Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, αλλά θα το βρείτε και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και φυτεύσεις στη βόρεια Ελλάδα. Το όνομά του το έχει πάρει από τον Αγιο Γεώργιο, αλλά το αποκαλούν επίσης Μαύρο Νεμέας, Μαυροστάφυλο, Μαυρούδι Νεμέας και άλλα. Εκτός του κάμπου της Νεμέας, βρίσκουμε αμπελώνες και σε μεγαλύτερα υψόμετρα όπως το χωριό Κούτσι όπου φτάνουν στα 500-600 μέτρα ή την περιοχή του Ασπρόκαμπου όπου σκαρφαλώνουν στα 900 μέτρα. Το Αγιωργίτικο παράγει διαφορετικά στιλ κρασιών, από ροζέ κρασιά, αφρώδη ή μη, ελαφριά κόκκινα χωρίς βαρέλι έως γεμάτα πληθωρικά κρασιά με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
Optimus, Αγιωργίτικο-Βερτζαμί, Γαία Οινοποιητική, Πελοπόννησος
Η Γαία Οινοποιητική συμπλήρωσε 30 χρόνια ζωής και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, πριν αφήσει τα ηνία του οινοποιείου στη νέα γενιά, ήθελε να δημιουργήσει ένα Αγιωργίτικο που είναι η επιτομή της τελειότητας. Το Optimus είναι ένα χαρμάνι Αγιωργίτικου (από τον νέο κλώνο της ποικιλίας, χωρίς ιώσεις) με το «άγνωστο» Βερτζαμί, μια ποικιλία που κατάγεται από τη Λευκάδα, με έντονο χρώμα και πληθωρικές τανίνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα ερυθρό κρασί με σχεδόν αδιαπέραστο χρώμα, πληθωρικό με έντονο ζουμερό μαύρο φρούτο, αρώματα γλυκών μπαχαρικών, όπως γλυκόριζα, μαύρη σοκολάτα, δρυς και καπνός, με την οξύτητα να είναι ισορροπημένη και τις τανίνες να είναι μεν πολλές σε αριθμό αλλά βελούδινες σε υφή.
“4”, Αγιωργίτικο, Κτήμα Αϊβαλή, Νεμέα
Το Κτήμα Αϊβαλή είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που διαχειρίζεται ο Χρήστος Αϊβαλής με τον γιο του Χρήστο (έχει σπουδάσει οινολογία στην Βουργουνδία), βέροι Νεμεάτες με αγάπη για το Αγιωργίτικο. Αρκετά cult παραγωγός, το στιλ των κρασιών του είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένο προς την ένταση, την πληθωρικότητα και το υψηλό αλκοόλ. Το “4” είναι το κορυφαίο Αγιωργίτικο του οινοποιείου, έχει γεμάτο χρώμα, με μπλε ανταύγειες, αρώματα μαύρων και αποξηραμένων φρούτων, νύξεις καπνού, δρυός και μπαχαρικών, με γεμάτο σώμα και μεγάλη επίγευση.
Grand Cuvée, Αγιωργίτικο, Κτήμα Σκούρα, Νεμέα
Το Κτήμα Σκούρα είναι από τα πιο γνωστά οινοποιεία της χώρας, γνωστό για τα ποιοτικά κρασιά του, ανεξαρτήτως χρώματος και τιμής. Αρκετοί το αγαπάνε για τα Viognier του, άλλοι για το πληθωρικό Syrah του ή για το ροζέ στυλ Προβηγκίας. Μην ξεχνάμε όμως ότι βρίσκεται στην περιοχή της Νεμέας και το Grand Cuvée του είναι η επιλογή από τα καλύτερα σταφύλια Αγιωργίτικου του Κτήματος. Ενα κρασί ζωντανό, με αρώματα από κόκκινα και μαύρα φρούτα, αρώματα βοτάνων, δρυός και μπαχαρικών, με ισορροπημένη οξύτητα, πλούσιες τανίνες και γεμάτο σώμα.
Παλαιά Κλήματα, Αγιωργίτικο, Κτήμα Παπαϊωάννου, Νεμέα
Ο,τι και να πει κανείς για το Κτήμα Παπαϊωάννου είναι λίγο. Ο Θανάσης Παπαϊωάννου ήταν ένας κορυφαίος αμπελουργός με μεγάλη προσφορά στη ζώνη της Νεμέας. Από τους πρώτους παραγωγούς που έφτιαξαν υψηλής ποιότητας κρασιά από Αγιωργίτικο. Ακόμα και η απλή του Νεμέα είναι φοβερή, αλλά τα Παλαιά Κλήματα διεκδικούν βραβείο value for money Αγιωργίτικου! Ενα κρασί με ζουμερό μαύρο και κόκκινο φρούτο, αρώματα μπαχαρικών, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.
Αγιωργίτικο, Κτήμα Μητραβέλα, Νεμέα
Το οινοποιείο Μητραβέλα έχει μεγάλη ιστορία που ξεκινάει πίσω στο 1913, με την οικογένεια αυτή τη στιγμή να διαχειρίζεται 100 ιδιόκτητα αμπέλια σε διάφορες περιοχές της Νεμέας και να παράγει υψηλής ποιότητας κρασιά. Αν και το Κτήμα παράγει ένα κρασί από παλαιά αμπέλια, επέλεξα να σας γράψω για το Κτήμα του, γιατί είναι ένα value for money Αγιωργίτικο με έντονη αρωματική ένταση μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, δρυός και καπνού, με μέτρια οξύτητα, υψηλές αλλά μαλακές τανίνες και μακρά επίγευση.