Η Κυριακή για τους Ελληνες είναι ιερή. Τη θεωρούμε ημέρα ξεκούρασης και ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας, γύρω από μεγάλα τραπέζια με πληθώρα μαμαδίστικων φαγητών και κρασιών. Με αυτό το σκεπτικό επέλεξα να σας προτείνω κρασιά που μπορούν εύκολα να καταναλωθούν και μόνα τους αλλά και συνοδεία φαγητού, ενώ ταυτόχρονα είναι για όλα τα βαλάντια.
Domaine Rosé, Merlot-Αγιωργίτικο-Grenache, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Δράμα
Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη έχει δύο οινοποιεία, ένα στη Δράμα και ένα στο Καπανδρίτι. Το Domaine Rosé προέρχεται από τον αμπελώνα της Δράμας και είναι ένα ελαφρύ σε χρώμα ροζέ, σε στυλ Προβηγκίας, με αρώματα φρέσκων, κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών και βοτάνων. Ενα καθημερινό ροζέ κρασί με ισορροπημένη οξύτητα, μέτριο σώμα και επίγευση, που θα μπορούσε να συνδυαστεί ιδανικά με ένα κλασικό κυριακάτικο πιάτο όπως το παστίτσιο.
Βασίλισσα, Makarounas Winery, Κύπρος
Η Βασίλισσα είναι μια ανερχόμενη κυπριακή ποικιλία που παράγεται από λίγα οινοποιεία του νησιού. Ενα από αυτά είναι το οικογενειακό οινοποιείο του Μακαρούνα. Η παραγωγή των κρασιών γίνεται από 100% ιδιόκτητους αμπελώνες, ενώ τα αμπέλια είναι προφυλλοξηρικά. Εντονα αρώματα ώριμων ανθέων, πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών, με μέτρια οξύτητα και λιπαρή υφή και με μέτριο προς γεμάτο σώμα. Απολαύστε το δίπλα σε ένα κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες.
Cuvée Larsinos, Viognier, Κτήμα Σκούρα, Πελοπόννησος
Ο Γιώργος Σκούρα είναι ο παραγωγός που έκανε τη διάσημη γαλλική ποικιλία Viognier, αγαπητή στη χώρα μας. Αν και ο περισσότερος κόσμος αναμένει κάθε χρόνο να βρει και να δοκιμάσει μία φιάλη από το Viognier Eclectique, ίσως να μη γνωρίζει το Cuvée Larsinos, μια άλλου στυλ εκδοχή της ποικιλίας με εμφανώς λιγότερο βαρέλι και πιο έντονα αρώματα φρέσκων πυρηνόκαρπων φρούτων. Φυσικά η λιπαρή υφή παραμένει, ενώ το σώμα είναι μέτριο προς γεμάτο. Ενα κρασί που μπορεί να παλαιώσει για πολλά χρόνια! Δοκιμάστε το με κοτόπουλο λεμονάτο.
Terre de Zeus, Ξινόμαυρο, Navitas Winery, Λιτόχωρο
Το Terre de Zeus (Η γη του Δία) είναι ένα Ξινόμαυρο από τους αμπελώνες του Λιτόχωρου στις παρυφές του Ολύμπου. Εκεί βρίσκεται το Navitas, ένα νέο σχετικά οινοποιείο της Μαρίας Δημητριάδη. Το Ξινόμαυρο είναι ένα κρασί με ελαφρύ χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων, γήινες νύξεις, βοτανικές νότες και μπαχαρένιο χαρακτήρα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα Ξινόμαυρα. Η οξύτητά του είναι υψηλή και οι τανίνες μέτριες προς υψηλές. Απολαύστε το με ένα γιουβετσάκι με αρνί.
Νεμέα, Αγιωργίτικο, Κτήμα Λαντίδη
Το Κτήμα Λαντίδη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση και στα ηνία βρίσκεται ο Σίμος και ο Ανδρέας, η νέα γενιά του οινοποιείου. Το χαρακτηριστικό του Κτήματος Λαντίδη είναι τα value for money κρασιά που παράγει σε όλες τις κατηγορίες. Η Νεμέα του είναι ένα Αγιωργίτικο με φρέσκο, ζουμερό κόκκινο φρούτο, αρώματα βοτάνων και μπαχαρικών, με μέτρια οξύτητα και τανίνες και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Συνδυάζεται τέλεια με σουτζουκάκια με πιλάφι.