Το μπάρμπεκιου έχει εξελιχθεί σε μια αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό. Πάω να βάλω καύσιμα στο αμάξι και δίνουν δώρο ψησταριά αν συμπληρώσω έναν αριθμό πόντων. Περπατάω τα Σαββατοκύριακα στον δρόμο και βλέπω καπνούς από μπαλκόνια και ταράτσες λες και είναι Τσικνοπέμπτη. Σίγουρα η παραδοσιακή ψησταριά με τα κάρβουνα και τις σούβλες έχει παροπλιστεί, τουλάχιστον στην πόλη, και έχουμε περάσει στην εποχή του αερίου και των ψησταριών που καθαρίζουν πιο εύκολα και δεν μας δυσκολεύουν τη ζωή.
Τι τρώμε όμως σε ένα μπάρμπεκιου; Φυσικά το κρέας έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με τα λουκάνικα, τις πανσέτες, τα παϊδάκια, τα καλαμάκια, φυσικά τα μπιφτέκια (για να κάνουμε μπέργκερ στα παιδιά και όχι μόνο), αλλά και τις πιο ιδιαίτερες κοπές μοσχαρίσιων κρεάτων όπως η picanha, το rib-eye και πολλά άλλα. Εκτός από αυτά όμως υπάρχουν και αυτοί που θα προτιμήσουν να ψήσουν μανιτάρια, πιπεριές και άλλα λαχανικά όπως η μελιτζάνα και οι καρδιές μαρουλιού, είτε ως κύριο πιάτο, αν δεν είναι λάτρεις του κρέατος είτε ως συνοδευτικό, αντί σαλάτας.
Και τι θα πιούμε; Πολλοί θα επιλέξουν μπίρα, αλλά εγώ έχω να προτείνω 5 ερυθρά κρασιά που είναι ιδανικά για ψητό κρέας και ταιριάζουν στο παρεϊστικο κλίμα του μπάρμπεκιου.
Syrah, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Δράμα
Το Syrah είναι μια αγαπημένη ερυθρή ποικιλία με καταγωγή από τον Ροδανό της Γαλλίας, η οποία έχει εγκλιματιστεί εξαιρετικά στη χώρα μας και δίνει πολύ ωραία δείγματα. Το οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη παράγει ένα Syrah με βαθύ χρώμα, αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, δρυός και φυτικών στοιχείων. Η οξύτητά του είναι ισορροπημένη, οι τανίνες υψηλές και το σώμα γεμάτο. Πιείτε το με ένα ζουμερό μοσχαρίσιο μπέργκερ.
Seiradi Cuvée Topos, Μανδηλαριά, Paros Farming Community, Πάρος
Ο συνεταιρισμός της Πάρου, που άλλαξε όνομα και πλέον θα τον δείτε ως Paros Farming Community, έχει βάλει ξανά στον οινικό χάρτη την Πάρο. Στο τιμόνι βρίσκεται η οινολογική ομάδα Hetero Wines, κατά κόσμον Δημήτρης Μανσόλας και Μαρία Ταμιωλάκη, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αυτό το πολύπλοκο ερυθρό κρασί από την ποικιλία Μανδηλαριά, μια δύσκολη ποικιλία στην οινοποίησή της. Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, αρώματα γήινα και βοτανικές νότες, με έντονη οξύτητα, υψηλές τανίνες και γεμάτο σώμα.
Limited Edition Wild Ferment, Μαυροδάφνη-Cabernet Sauvignon-Merlot-Cabernet Franc, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, Καλάβρυτα
Ενα μεγάλο κρασί από το Μέγα Σπήλαιο και το terroir των Καλαβρύτων. Ενα χαρμάνι από τη γηγενή ερυθρή ποικιλία Μαυροδάφνη και διεθνείς ποικιλίες της περιοχής του Bordeaux. Ενα ερυθρό κρασί limited edition, όπως λέει και το όνομά του, ζυμωμένο με αυτόχθονες ζύμες, πληθωρικό και με έντονα αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, αποξηραμένων φρούτων, σταφίδας, γλυκών μπαχαρικών και δρυός. Στο στόμα είναι ξηρό με ισορροπημένη οξύτητα, πλούσιες τανίνες και γεμάτο σώμα. Ιδανικό δίπλα σε μια λιπαρή μοσχαρίσια κοπή όπως η picanha.
Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα, Κτήμα Αλφα, Αμύνταιο
Το απόλυτο Ξινόμαυρο από το terroir του Αμυνταίου και το Κτήμα Αλφα. Μια από τις πιο ψυχρές περιοχές της Ελλάδας παράγει κρασιά με φινέτσα και αναζωογονητική οξύτητα. Ενα κρασί με ελαφρύ χρώμα, αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, βιολέτας, φύλλων τσαγιού και μπαχαρικών. Στόμα ξηρό, έντονη οξύτητα, καλοδουλεμένες τανίνες και μέτριο σώμα. Ταμάμ για παϊδάκια!
Le Roi des Montagnes Cuvée Cabernet Sauvignon – Μαυροδάφνη – Touriga Nacional, Κτήμα Παπαργυρίου, Κόρινθος
Ο Γιάννης Παπαργυρίου φημίζεται για τα πληθωρικά ερυθρά κρασιά που παράγει. Η αρχή έγινε με το Le Roi des Montagnes Syrah και στη συνέχεια με το cuvée, ένα χαρμάνι από τη γαλλική ποικιλία Cabernet Sauvignon, την πορτογαλική Touriga Nacional και τη δική μας Μαυροδάφνη. Ενα κρασί με έντονο χρώμα, αρώματα αποξηραμένων μαύρων φρούτων, αρώματα γλυκόριζας, καπνού, δρυός και βοτάνων. Μέτρια οξύτητα, υψηλές τανίνες και πλούσιο σώμα. Ιδανικό ταίρι για όλες τις μοσχαρίσιες κοπές.