Το κρασί έχει δημιουργηθεί για να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας του φαγητού. Με τη λέξη γαστρονομία, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το φαγητό. Γαστρονομία όμως είναι και όλα αυτά που περικλείουν μια εμπειρία. Είναι φυσικά το κρασί, το νερό, ο καφές, η μπίρα, το τσάι, τα ποτά και όλα όσα συμπεριλαμβάνονται σε ένα εστιατόριο. Ομως, υπάρχουν και ωραίες εξαιρέσεις. Τα κρασιά που επέλεξα σήμερα μπορεί κανείς να τα απολαύσει και μόνα τους, χωρίς φαγητό αλλά με καλή παρέα.
![Κρασιά που πίνονται και χωρίς φαγητό-1](https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2024/06/a1-213.jpg?1718801738316)
Κυδωνίτσα Διάσελο, Κτήμα Παλυβού, Πελοπόννησος
Μια νέα σειρά κρασιών από το Κτήμα Παλυβού είναι το Διάσελο. Ξεχώρισα την ποικιλία Κυδωνίτσα, μια άκρως ανερχόμενη ποικιλία της Πελοποννήσου με έντονα αρώματα φρέσκων ζουμερών πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως κυδώνι και ροδάκινο, αρώματα άγουρων τροπικών όπως ανανάς και αρώματα εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι ξηρό με λιπαρή υφή, μέτρια οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Ιδανικό κρασί να το μοιραστείς με ένα φίλο σου για να τον εισαγάγεις στο τι σημαίνει Κυδωνίτσα.
Sauvignon Blanc, Κτήμα Αποστολίδη, Καβάλα
Το Κτήμα Αποστολίδη έχει ιστορία που πάει πίσω στο μακρινό 1958. Βρίσκεται στο Διαλεκτό Καβάλας, στους πρόποδες της οροσειράς Λεκάνη. Ο αμπελώνας έχει έκταση 130 στρέμματα και από το 2021 έχει και βιοδυναμική πιστοποίηση. Το Sauvignon τους είναι ένα κρασί με έντονα φρέσκα αρώματα πράσινων φρούτων όπως πράσινο μήλο και αχλάδι, αρώματα εσπεριδοειδών όπως λεμόνι και πορτοκάλι αλλά διακρίνεις και έναν ανθικό χαρακτήρα. Στο στόμα η οξύτητα είναι ιδιαίτερα τονισμένη, με το σώμα να είναι ελαφρύ και δροσερό. Ενα καλοκαιρινό κρασί, ιδανικό για απεριτίφ.
Apla Λευκό, Μαλαγουζιά-Βιδιανό-Ασύρτικο, Oenops Wines, Δράμα
Το Oenops Wines είναι το project του γνωστού οινολόγου Νίκου Καρατζά. Το οινοποιείο βρίσκεται στη Δράμα και η βασική σειρά των κρασιών του ονομάζεται Apla. Το λευκό κρασί της σειράς είναι ένα χαρμάνι από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Βιδιανό και Ασύρτικο – οι δύο πρώτες δίνουν έναν έντονα φρουτώδη χαρακτήρα με αρώματα πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών φρούτων, ενώ το Ασύρτικο δίνει φρεσκάδα, οξύτητα και δομή. Ενα κρασί με ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα, ιδανικό καθημερινό κρασί για κάθε περίσταση και ιδανικό ως απεριτίφ.
Pinot Noir, Juliet & Romeo, Πελοπόννησος
Αν και οι λέξεις Pinot Noir και Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατο να χωρέσουν στην ίδια πρόταση, το Juliet & Romeo τα έχει καταφέρει περίφημα. Ναι, αυτό είναι ένα ελληνικό Pinot Noir με χαρακτήρα Βουργουνδίας. Ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος, γνωστός από τις συνεργασίες του με μεγάλα οινοποιεία σε όλο τον κόσμο και με βάση του τη Βουργουνδία, είναι σύμβουλος οινολόγος του οινοποιείου. Ενα Pinot Noir με ελαφρύ χρώμα, αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών, με τονισμένη οξύτητα, μέτριες τανίνες και σώμα. Με άλλα λόγια, είναι ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί που θα σας κάνει καλή παρέα και χωρίς φαγητό.
Ξινόμαυρο, Κτήμα Αρβανιτίδη, Θεσσαλονίκη
Ο Θανάσης Αρβανιτίδης εδώ και πολλά χρόνια δημιουργεί με αγάπη κρασιά από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες στον Ασκό Θεσσαλονίκης. Το Ξινόμαυρο του Κτήματος είναι ένα ιδιαίτερα τυπικό δείγμα της ποικιλίας με ελαφρύ χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων όπως φράουλα, κεράσι και βατόμουρο, αρώματα γήινων, βοτανικών στοιχείων και μπαχαρένιο χαρακτήρα. Η οξύτητά του είναι υψηλή, οι τανίνες μαλακές και το σώμα μέτριο. Ενα κομψό κρασί που αγαπάς να το πίνεις και μόνο του ελαφρώς δροσερό.