Αν μια παγωμένη φιάλη νερού, μια δροσερή μπίρα ή ένα αναψυκτικό είναι για εσάς το προτιμώμενο ποτό σε δύσκολες καταστάσεις όπως η συνεχόμενη ανυπόφορη φετινή ζέστη, υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν αλλάζει το κρασί και είναι η επιλογή του ανεξαρτήτως καιρού. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με τον υδράργυρο να φτάνει πάνω από τους 40 βαθμούς την ημέρα και πάνω από 30 το βράδυ, η επιλογή μερικών «δροσερών» ποικιλιών είναι μονόδρομος. Τι σημαίνει «δροσερή» ποικιλία; Είναι ποικιλίες με έντονα αρώματα φρέσκων φρούτων, ανθισμένων λουλουδιών, που συνήθως δεν έχουν κάποια επαφή με βαρέλι και είναι ευκολόπιοτες ακόμα και χωρίς φαγητό. Με αυτό το σκεπτικό επέλεξα πέντε κρασιά για κυριολεκτικά καυτές καταστάσεις.
Μαλαγουζιά, Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή
Δεν υπάρχει άλλο οινοποιείο που να έχει συνδέσει το όνομά του με τη Μαλαγουζιά περισσότερο από αυτό του Γεροβασιλείου. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ήταν αυτός που διέσωσε την ποικιλία και την έκανε γνωστή και αγαπητή στο ευρύ κοινό. Η Μαλαγουδιά του είναι σταθερά από τις κορυφαίες εκδοχές αυτής της ποικιλίας, με έντονα αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου, βερίκοκου, άγουρου ανανά, νότες πορτοκαλιού, λευκών ανθέων και βασιλικού. Η οξύτητα είναι ισορροπημένη, η υφή λιπαρή και το σώμα μέτριο. Ενα ιδανικό κρασί για όλες τις ώρες της ημέρας, χωρίς φαγητό, με δροσερές σαλάτες ή ωμά μαριναρισμένα πιάτα.
Τομή, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Τρουπή, Μαντίνεια
Η οικογένεια Τρουπή ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την αμπελοκαλλιέργεια τη δεκαετία του ’70, κάνοντας την πρώτη της εμφάνιση στον οινικό χάρτη το 2010 καταφέρνοντας άμεσα να δημιουργήσει κρασιά ποιότητας από την ποικιλία Μοσχοφίλερο. Η Τομή είναι ένα τυπικό παράδειγμα της ποικιλίας, με έντονο ανθικό στοιχείο, αρώματα τριαντάφυλλου, γιασεμιού, νυχτολούλουδου, αρώματα φρέσκων εσπεριδοειδών και πράσινων φρούτων, με δροσερή και τραγανή οξύτητα και μέτριο σώμα. Ιδανικό ταίρι δίπλα σε χορτόπιτες και φρέσκα τυριά.
Μοσχάτο Σπίνας, Κτήμα Πατεριαννάκη, Κρήτη
Η Εμμανουέλα και η Νίκη Πατεριαννάκη, η νέα γενιά του οινοποιείου, δημιουργούν κρασιά με ποιότητα και σεβασμό στη φύση. Το Μοσχάτο Σπίνας είναι μια ιδιαιτέρως ευκολόπιοτη ποικιλία, έχει το έντονο ανθικό στοιχείο του Μοσχάτου με τα λευκά άνθη, τα αρώματα λεμονιού, πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ και πράσινου μήλου να κυριαρχούν. Η οξύτητα είναι δροσερή και το σώμα μέτριο. Ιδανικό ταίρι για ντολμαδάκια με γιαούρτι και άνηθο ή για κολοκυθοκεφτέδες.
ΜέραΝύχτα, Κυδωνίτσα, Κτήμα Γκόφα, Πελοπόννησος
Ο Κωνσταντίνος Γκόφας, αν και γνωστός για τη Νεμέα του, έχει δημιουργήσει μια Κυδωνίτσα από δύο διαφορετικούς αμπελώνες που ο ένας με τον άλλον είναι τόσο διαφορετικοί όπως η ημέρα με τη νύχτα… Εξ ου και το όνομα του κρασιού. Μια δροσερή Κυδωνίτσα, ζυμωμένη σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με αρώματα ροδάκινου, κυδωνιού, άγουρου ανανά, πορτοκαλιού και ανθέων, με ισορροπημένη οξύτητα, λιπαρή υφή και μέτριο σώμα. Ενα κρασί ιδανικό για την αρχή ενός γεύματος. Μπορεί να συνδυαστεί με πράσινες σαλάτες με ψητά φρούτα και μαριναρισμένα λευκά ψάρια.
Κοτσιφάλι, Aori Winery, Κρήτη
Το νέο project του Αιμίλιου Αντρέι και του Δημήτρη Σκούρα από την Κρήτη ονομάζεται Aori. Το ερυθρό Aori είναι ένα καλοκαιρινό κρασί με απαλό ρουμπινί χρώμα, αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων και κόκκινων φρούτων του δάσους, αρώματα μπαχαρικών, βοτάνων και ελαφρώς γήινες νότες. Η οξύτητά του είναι ισορροπημένη, οι τανίνες και το σώμα του μέτρια. Απολαύστε το με κεφτέδες κοκκινιστούς, μακαρόνια με κιμά ή ακόμα και με ψάρι πλακί.