«Τι είναι αυτό;» αναρωτιέται ο (διοπτροφόρος πλέον) Λουίς Φίγκο, διαβάζοντας ένα σενάριο που δεν έχει κανένα νόημα, σύμφωνα με τον Τζανλουίτζι Μπουφόν, τον Ρόδρι και τον Ουσμάν Ντεμπελέ.
Ο Τζίτζι, απελπισμένος, καλεί στο τηλέφωνο τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και του ζητάει να σπεύσει άμεσα για να τον ηρεμήσει, γιατί «δεν καταλαβαίνει τίποτα». Αναφέρεται στον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος φωνάζει «ποιος έγραψε αυτό το σενάριο;».
Εκείνη την ώρα εμφανίζεται χαμογελαστός στο θέατρο ο Τσέφεριν, έτοιμος να του εξηγήσει το σενάριο που αφορά, βεβαίως, το νέο Champions League, το οποίο ανοίγει επίσημα τις πύλες του το απόγευμα της Πέμπτης (29/08) με την κλήρωση, μέσω κομπιούτερ επί της ουσίας, στο «Φόρουμ Γκριμάλντι» του Μονακό.
Η διαφήμιση-τρέιλερ της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας για το μεγάλο της στοίχημα αφήνει πολλές υποσχέσεις, οι οποίες όμως πρέπει να επιβεβαιωθούν εκεί όπου πραγματικά έχει σημασία: Στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.
29.8.24
The dawn of a new era ✨ #UCLdraw | #UCL pic.twitter.com/CkAL4ZyoNm
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) August 28, 2024
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UEFA, Τζόρτζιο Μαρκέτι, υποστηρίζει ότι το νέο Champions League δεν είναι απάντηση στη European Super League (ESL). «Δουλεύουμε σε νέες διοργανώσεις από το 2018. Είμαστε πολύ φιλόδοξοι», εξηγεί ο βετεράνος παράγοντας, για ένα φορμάτ που πλησιάζει περισσότερο σε αυτό που θέλουν οι μεγάλες ομάδες.
Περισσότερα δυνατά παιχνίδια, άρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και, βεβαίως, περισσότερα έσοδα. Μέχρι πέρυσι, η πρωταθλήτρια Ευρώπης μπορούσε να βάλει στα ταμεία της από την UEFA μέχρι και 80 εκατ. ευρώ.
Πλέον, τα έσοδα αυτά μπορούν να αγγίξουν μέχρι και τα 200 εκατ. ευρώ. Η αύξηση στα έσοδα για τους συλλόγους σε σχέση με την προηγούμενη ισχύουσα κατάσταση είναι της τάξεως του 21% και, συνολικά, φτάνουν τον χρόνο μέχρι τα 2,470 δισ. ευρώ!
Απλώς και μόνο για τη συμμετοχή, θα μοιραστούν 670 εκατ. ευρώ (170 περισσότερα σε σχέση με πέρυσι), 950 για αποτελέσματα (350 παραπάνω) και 850 με βάση τις συνολικές επιδόσεις (λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά κατά μόλις 50 εκατομμύρια).
Το νέο Champions League δεν φέρνει επανάσταση μόνο στο οικονομικό. Η κλήρωση θα γίνει μέσω ενός υβριδικού συστήματος, το οποίο θα καθορίσει τους οκτώ αντιπάλους για τα ισάριθμα παιχνίδια (τέσσερα εντός, τέσσερα εκτός) για καθεμία από τις 36 ομάδες (τέσσερις παραπάνω σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι πέρυσι).
Αυτή η τεχνολογική παρέμβαση δίνει τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας μεταξύ των φιλάθλων για τον «καθορισμό» αντιπάλων και προγράμματος, το οποίο στην πρώτη αγωνιστική θα ξετυλιχτεί σε τρεις ημέρες (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη), κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι τώρα στην Ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Ο φόβος μιας επίθεσης hacker πλανιέται εδώ και καιρό πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων της UEFA, οι οποίοι άφησαν για λίγες ημέρες τα γραφεία τους στη Νιόν της Ελβετίας και βρίσκονται στο κοσμοπολίτικο Μονακό, ελπίζοντας όλα να λειτουργήσουν στην εντέλεια.
Η αποψινή (19.00) κλήρωση, άλλωστε, είναι ένα πρώτο (και πολύ σημαντικό) crash test για την πιο σημαντική αθλητική διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων στον πλανήτη, η οποία μπαίνει σε μια νέα, κρίσιμη εποχή, πάντα υπό τη σκιά της European Super League, με Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα να επιμένουν στη δημιουργία της, παρότι παράλληλα συμμετέχουν στο Champions League και (χρυσο)πληρώνονται από την UEFA για την παρουσία τους σε αυτήν.
Το νέο σύστημα προβλέπει ένα πρωτάθλημα 36 ομάδων, όπου όμως όλοι δεν θα παίζουν με όλους, αλλά μόνο με οκτώ εξ αυτών. Στόχος αυτής της ριζικής αλλαγής, εκτός της αύξησης των αγώνων που δίνει κάθε ομάδα (οκτώ από έξι), να μην υπάρχουν αδιάφορα παιχνίδια.
Η τελευταία αγωνιστική, άλλωστε, για τη διαφύλαξη της διαφάνειας, θα διεξαχθεί όλη την ίδια ημέρα και ώρα, με τις ομάδες να παλεύουν για μία θέση στην πρώτη οκτάδα, η οποία δίνει απευθείας εισιτήριο στους «16» ή, στη χειρότερη περίπτωση, από την ένατη έως την 24η θέση της βαθμολογίας, ώστε να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να βρεθούν στα νοκ άουτ.
Μέχρι πέρυσι, οι αγώνες της φάσης ομίλων ολοκληρωνόταν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Πλέον, θα φτάνουν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και μόνο οι οκτώ πρώτες ομάδες θα αποφεύγουν επιπλέον ταλαιπωρία τον Φεβρουάριο, αναμένοντας τους αντιπάλους τους στη φάση των «16».
Ολοι αναμένουν με προσμονή και ενδιαφέρον το νέο σύστημα το οποίο, σύμφωνα με ένα Χιλιανό σύμβουλο ονόματι Λεάντρο Σάρα, το έχει πατεντάρει εδώ και δέκα χρόνια, απειλώντας να κινηθεί νομικά κατά της UEFA, επειδή όπως λέει «απέκτησε παράτυπα το νέο φορμάτ του Champions League, μέσα από μια αλυσίδα εξαπατήσεων και χειραγωγήσεων».
Πάντα σύμφωνα με τον Σάρα, ο ίδιος και ο συνέταιρός του Αλμπέρτο Ερερίας συναντήθηκαν το 2013 με τον Μαρκέτι για να του προτείνουν το νέο σύστημα, με τον Ιταλό να το απορρίπτει, λέγοντας ότι το ποδόσφαιρο είναι παραδοσιακό.
Εκτοτε, όμως, είχαν δεκάδες συναντήσεις και ανταλλαγή εγγράφων με ανθρώπους της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, ακόμα και τον Τσέφεριν. Και, όταν η UEFA αποφάσισε να «τρέξει» το συγκεκριμένο σύστημα, τους είπαν ότι θα τους ειδοποιήσουν, αλλά ακόμα περιμένουν.
Στη σκιά αυτών των (αβάσιμων;) κατηγοριών, ο Τσέφεριν ετοιμάζεται για μια ιστορική βραδιά και σεζόν, η οποία θα διανθιστεί με μια ξεχωριστή βράβευση: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα τιμηθεί ως πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο Champions League.
Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, βεβαίως, είναι ο αρχιγκολτζής της διοργάνωσης με τη μορφή που είχε μέχρι τώρα, αφού πλέον όλα αλλάζουν. Περισσότερα παιχνίδια, περισσότερα χρήματα, περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας, όλα προς τα πάνω.