Το σινάφι των δημοσιογράφων φαγητού μιλάει και γράφει κατεβατά αυτές τις μέρες για το Manari. Η ταβέρνα που άνοιξε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στον αριθμό 3 της Πλατείας Αγίων Θεοδώρων έχει την υπογραφή του σεφ Αρη Βεζενέ. Πριν από λίγο καιρό, και όσο προετοιμαζόταν το εγχείρημα, ο ίδιος είχε υποσχεθεί πως το Manari θα ήταν ένα μέρος για ονειρεμένα παϊδάκια και πράγματι, αυτό είναι. Στο Manari, το φαγητό του οποίου προλάβαμε να δοκιμάσουμε, αλλά δεν βρίσκουμε τραπέζι για τις επόμενες μέρες, σερβίρονται ωραία παϊδάκια, μπιφτέκια μοσχαρίσια και πρόβεια, τυλιγμένα με μπόλια και περασμένα σε σουβλάκι. Μαζί σερβίρονται τα θεμελιώδη συμπαρομαρτούντα του εθνικού μας εστιατορίου, δηλαδή ψωμί με λαδορίγανη, κολοκυθάκια στο τηγάνι, μοσχαρίσιο συκώτι και άλλα. Αληθινό ταβερνίσιο φαγητό. Κάθε μέρα ετοιμάζουν έξτρα μια πίτα, ένα μαγειρευτό αλλά και μακαρόνια σύζουμα, δηλαδή βρασμένα σε ζωμό κρέατος. Προφανώς, πολύ νόστιμα, πώς αλλιώς; Ο Βεζενές έχει αποδείξει μέσα από διαφορετικά εστιατορικά πρότζεκτ πως είναι ένας μάγειρας ταγμένος στη νοστιμιά, ένας επαγγελματίας που υπερασπίζει την όρεξη, τη λιγούρα, τη λαχτάρα για πληθωρικές γεύσεις. Η λίστα κρασιού περιλαμβάνει περισσότερες από 25 φιάλες, ετικέτες-πρόταση που στρέφουν το ενδιαφέρον μας σε μικρούς παραγωγούς.
Στην κατηγορία κοψίδια, εκτός κέντρου, προτείνουμε τον Μπαρμπα-Χαράλαμπο (Πανός 18, Βάρη, Τ/ 210-89.52.044) που λειτουργεί από το 1966. Φημίζεται για τις σούβλες, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι. Τα κρέατα ψήνονται αργά πάνω από κάρβουνα. Το κρέας μαλακώνει και το λίπος ξεροψήνεται. Ετοιμάζουν σε γάστρα αρνάκι με πατάτες. Το γρήγορο σέρβις, το γιαούρτι και το γλυκό κουταλιού που φέρνουν σαν κέρασμα στο τέλος του φαγητού συμπληρώνουν την εμπειρία.
Στον λόφο Πανί στον Αλιμο βρίσκεται η οικογενειακή ταβέρνα «Στέλιος» (Λ. Ιωνίας 198, Αλιμος, Τ/ 210-98.19.014) σε μια γειτονιά που βλέπει τη θάλασσα από ψηλά. Η διακόσμηση θυμίζει χειμερινό καταφύγιο, με τζάκι, πέτρα και ξύλο στους τοίχους. Η ειδικότητά τους είναι τα ψητά σούβλας. Εδώ θα έρθετε για κοντοσούβλι, ψητό αρνί με τραγανή κρούστα και ζουμερό ψαχνό, αλλά και άλλα κρεατικά, όπως κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι ή παραδοσιακό κοκορέτσι. Μην παραλείψετε το χοιρινό κότσι, που έρχεται μαλακό και ζουμερό με τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι.
Σε ένα πιο απομονωμένο σημείο, στους πρόποδες του Υμηττού βρίσκεται το «Μαντρί» (Βαρδουσίων 29, Γλυφάδα, Τ/ 210-96.23.071) με πανοραμική θέα των νοτίων προαστίων και της θάλασσας. Το όνομα του μαγαζιού σχετίζεται με την ιστορία του: ο παππούς της οικογένειας είχε στο ίδιο σημείο, από τη δεκαετία του ’30, το δικό του μαντρί. Το 1977 έφτιαξε εκεί μια απλή ταβέρνα σερβίροντας ένα μόνο πιάτο (γίδα βραστή) και κρασί. Το εστιατόριο που τρέχει σήμερα η τρίτη γενιά εξειδικεύεται στο κρέας στα κάρβουνα. Τα παϊδάκια προβατίνας, όπως και τα αρνίσια, είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές αλλά αξίζει να δοκιμάσει κανείς και κάποια από τα μαγειρευτά τους, όπως η κοκκινιστή προβατίνα με πουρέ μελιτζάνας ή αρνάκι που σιγομαγειρεύεται με κληματόβεργες. Στα ευπώλητα, η αρνίσια συκωταριά με λαδορίγανη είναι ζουμερή και λεμονάτη. Τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα ψήνουν και σε σούβλες και σερβίρουν ξεχωριστές λιχουδιές όπως το κοκορέτσι μαγειρεμένο σύμφωνα με μια συνταγή της Ρούμελης. Θα τα συνοδεύσετε όλα με ενδιαφέρουσες επιλογές κρασιών, αποκλειστικά από ελληνικά οινοποιεία.