Πάντα αισιόδοξη στις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία η UBS. Πέρσι δεν επιβεβαιώθηκε λόγω καθυστερήσεων στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων αλλά και των συνεπειών των πλημμυρών στη Θεσσαλία. Τώρα, όμως, ο οίκος δηλώνει βέβαιος ότι οι προβλέψεις του για το 2024 θα επιβεβαιωθούν, παρά την αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η UBS περιμένει ανάπτυξη 2,5% φέτος (60 μονάδες βάσης πάνω από το consensus και 30 μονάδες βάσης πάνω από τον στόχο της κυβέρνησης) καθώς και μία ακόμα χρονιά δημοσιονομικών υπερ-αποδόσεων. Για το 2025, οι προβλέψεις της μιλούν για ανάπτυξη 3%, δηλαδή μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα πάνω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.
Το τελευταίο «απομεινάρι» της κρίσης
H αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά την κρίση χρέους ολοκληρώνεται, διαπιστώνει η S&P Global Ratings, καθώς χαρακτηρίζει ορόσημο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την πώληση του 10% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Κατά την άποψή μας, η επιτυχής πώληση των ποσοστών του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας και η ισχυρή ζήτηση από ξένους θεσμικούς επενδυτές για τις μετοχές της Εθνικής δείχνουν το όλο και πιο θετικό κλίμα στις αγορές απέναντι στις ελληνικές τράπεζες», σημειώνει ο αναλυτής της S&P, Pierre Hollegien. Το τελευταίο «απομεινάρι» της κρίσης είναι ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC), κάτι που η S&P πιστεύει ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αντιμετωπιστεί.
Η προϋπόθεση για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομία εμφανίστηκε χθες μιλώντας στο 5ο συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης και ο Γιώργος Τσόπελας, πρόεδρος της McKinsey & Co Ελλάδας και Κύπρου. Σημείωσε ότι έχουμε καλύψει το ένα τρίτο της διαφοράς, που δημιουργήθηκε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής ύφεσης, καθώς από το ΑΕΠ των 238 δισ. ευρώ του 2008 βρισκόμαστε στα 195 δισ. ευρώ και ενώ το 2016 είχε υποχωρήσει στα 177 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε όμως πως για να καλύψουμε πλήρως το κενό θα πρέπει να «τρέχουμε» με ανάπτυξη 3% ετησίως μέχρι το 2030. Επισήμανε το θετικό μομέντουμ που υπάρχει στις επενδύσεις, παρότι ως ποσοστό προς το ΑΕΠ παραμένει αρκετά χαμηλότερα (17%) σε σχέση με το 2008 (25%). Επίσης αναφέρθηκε στο ισχυρότερο τραπεζικό σύστημα και στον δανεισμό της χώρας, ο οποίος από τα 302 δισ. ευρώ το 2015 θα μειωθεί του χρόνου στα 217 δισ. ευρώ με προοπτική περαιτέρω υποχώρησης. Τέλος στάθηκε στην πραγματική μείωση του εργατικού κόστους (με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί πέρυσι στο 85 από το 117 το 2008), στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και στα συνεχιζόμενα ρεκόρ που καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός.
Τα 7 πράγματα που πρέπει να προσέξουμε
Εστίασε δε σε 7σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσει η χώρα μας για να μην ανακοπεί η αναπτυξιακή της πορεία τα επόμενα χρόνια. Τα πρώτα τρία, τα οποία αποκαλεί «treat the symptoms», είναι η επιτάχυνση των επενδύσεων, η υποστήριξη των εξαγωγών και ο έλεγχος του πληθωρισμού κυρίως στα τρόφιμα. Σε ό,τι αφορά τα άλλα τέσσερα, χρόνια προβλήματα (cute the ailment), αυτά σχετίζονται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας – και συγκεκριμένα την ενίσχυση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, τη δικαιοσύνη και την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού (όπου είμαστε στο νο2 στην ΕΕ-27), το δημογραφικό σε συνδυασμό με το brain gain και τη δημιουργία πλαισίου για να δίνονται αποζημιώσεις χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος.
«Ανεφάρμοστες οι προτάσεις Ντράγκι»
«Οι προτάσεις Ντράγκι τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα είναι ανεφάρμοστες. Ζητείται από τις πλούσιες χώρες να δανειστούν προκειμένου να επενδύσουν όλοι. Να δανειστούν 800 δισ. ευρώ, δηλαδή 5% του ΑΕΠ και να επενδύσουν. Είναι μια ανέφικτη πρόταση». Τάδε έφη ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας χθες σε πάνελ του 5ου συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών. Ειδικότερα για την ελληνική οικονομία ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα…αισιόδοξος σε βάθος χρόνου. Υποστήριξε ότι υπάρχει ένα μεγάλο επενδυτικό κενό το οποίο δεν καλύπτεται. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τρέχουν μόνο επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά αυτές τελειώνουν σε 2-3 χρόνια.
«Φορολογικά κίνητρα, όχι χρήματα στο χέρι»
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε ότι οι αναπτυξιακοί νόμοι δεν ενθαρρύνουν μεγάλες επενδύσεις καθώς έχουν «κόφτη» χαμηλά, που ευνοεί μικρότερες εταιρείες. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή της επενδυτικής λογικής από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου. «Πρέπει να στοχεύσουμε σε επενδύσεις με μεγάλο πολλαπλασιαστικό effect δίνοντας γενναία φορολογικά κίνητρα και όχι χρήματα στο χέρι, δηλαδή απλές επιδοτήσεις. Η απάντηση που μας δίνει η κυβέρνηση στα αιτήματά μας είναι πως όταν δίνεται φορολογικό κίνητρο, αυτό εγγράφεται στο δημόσιο χρέος. Ωστόσο αυτό που πρέπει να δουν είναι ότι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της επένδυσης το κράτος αρχίζει να εισπράττει φόρους». Τέλος υποστήριξε ότι η εξαγορά μιας ελληνικής βιομηχανίας από κάποιο ξένο fund όχι μόνο δεν προσθέτει αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αφαιρεί απ’ το ΑΕΠ της χώρας.
Οι πέντε προτεραιότητες του ΟΤΕ
Πέντε βασικές προτεραιότητες περιλαμβάνει η στρατηγική ανάπτυξης του ΟΤΕ, με χρονικό ορίζοντα το 2030, σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες, στους εργαζομένους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τηλεπικοινωνιακού ομίλου, Κώστας Νεμπής. Συγκεκριμένα, στα δίκτυα επιδιώκεται η κάλυψη των 2/3 των γραμμών της χώρας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι έως το 2027, μέσω επενδυτικού πλάνου άνω των 3 δισ. Στα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), προτεραιότητα αποτελεί η αξιοποίηση του φάσματος 3.5GHz και η αύξηση της διείσδυσης των 5G συσκευών. Για την Cosmote TV, στόχος είναι η αύξηση διείσδυσης της νόμιμης συνδρομητικής τηλεόρασης κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. Στον τομέα των εταιρικών πελατών, ο ΟΤΕ θα εστιάσει στη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας στα έργα πληροφορικής (ICT) τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως έδειξε και η πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε η COSMOTE με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ELTRUN).
Η συνεργασία με Dimand και ΓΕΚ Τέρνα και το έργο στο Ελληνικό
Τον περασμένο Απρίλιο εκδόθηκε προέγκριση οικοδομικής άδειας για την αξιοποίηση του οικοπέδου το οποίο ανήκει στο ΤΕΕ και βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το νοσοκομειακό συγκρότημα του Ιατρικού Κέντρου στο Μαρούσι. Ο Ομιλος του Ιατρικού σε συνεργασία με την Dimand και τη ΓΕΚ Τέρνα, θα προχωρήσει στην ανέγερση κτιρίων γραφείων και νέων υποδομών υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Επίσης τον ίδιο μήνα το Ιατρικό υπέγραψε μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με την The Εllinikon, για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου και πρωτοποριακού Healthcare Park εντός της ανάπτυξης του Ελληνικού. Στο πρώτο μισό του 2024 ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών ολοκλήρωσε την κατασκευή της ογκολογικής κλινικής στο ΙΔΘ με τη δημιουργία νέων τμημάτων, κλινών και επέκταση κτιρίων ιατρών με σκοπό την αύξηση της πληρότητας και την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού περιστατικών. Το εξάμηνο έκλεισε για τον όμιλο με ανάπτυξη 6,3%, στα 141,73 εκατ. ευρώ και αύξηση 4% στο EBITDA, στα 25 εκατ. ευρώ.
Η απορία για τα κινεζικά e-shops
Ενας αριθμός που προκαλεί ανησυχία, ως έναν βαθμό, στις παραδοσιακές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου σχετίζεται με τις καθημερινές παραγγελίες από κινεζικά e-shops. Οπως υπολογίζουν ειδικοί, καθημερινά οι παραγγελίες από τη Shein, την Temu και την AliExpress κυμαίνονται από 40.000 έως 50.000 και «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς ελληνικών παικτών στο e-commerce, αλλά και marketplaces. Ευρύτερα, η διείσδυση των κινεζικών e-shops προκαλεί ανησυχία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι οι εξ Ανατολής διαδικτυακοί λιανέμποροι έχουν φτάσει να επιδοτούν, εμμέσως, τις αγορές. «Το πιο φθηνό προϊόν έχει ελάχιστο κόστος μεταφοράς 8 έως 10 ευρώ. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να μην μπαίνουν μέσα, πωλώντας αντικείμενα αξίας 3 ή 4 ευρώ» σημειώνει καλός γνώστης του e-commerce.
Μπρα ντε φερ για τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλος»
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε αίτηση αναίρεσης και ακύρωσης της απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, μικρή περιφερειακή εταιρεία πληροφορικής. Η εν λόγω εταιρεία, παρότι διαθέτει ισχνό αντικείμενο στα ψηφιακά έργα, αντιδρά με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού για τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλος». Ως εκ τούτου, επιδιώκει να προκαλέσει ναυάγιο στον διαγωνισμό της τάξεως των 42 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του υπερυπολογιστή, που θα είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα, και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη. Ορισμένοι στην αγορά υποστηρίζουν ότι η εν λόγω εταιρεία δρα για λογαριασμό μεγάλων πολυεθνικών παικτών, οι οποίοι δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Για την ώρα το μόνο βέβαιο είναι ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει παραταθεί για τις 9 Οκτωβρίου. Για να μη χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025…
Αυξήσεις 12% ζητούν οι ναυτεργάτες στην ακτοπλοΐα
Για περαιτέρω άνοδο των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων το 2025 προϊδεάζουν οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, οι οποίοι ζητούν αυξήσεις 12%, και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τα καύσιμα του κλάδου. Και αν και το θέμα των καυσίμων είναι κρίσιμο για το κόστος, τώρα έρχεται και η διεκδίκηση αυξήσεων με απεργία που ξεκινά στις 22 και 23 Οκτωβρίου και ενδέχεται να γίνει κυλιόμενη. Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν λάβει ήδη αυξήσεις 5% φέτος και 6% πέρσι, σωρευτικά δηλαδή 11%. Μετά την πρώτη συνάντηση που έγινε μεταξύ των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας η πρώτη αποφάσισε την αποστολή εξωδίκων για την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας, «με προοπτική κλιμάκωσης», ζητώντας υπογραφή συλλογικής σύμβασης με ποσοστό αύξησης 12%, αλλά και επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης των ταχυπλόων, ενώ τώρα διαρκεί τέσσερις μήνες.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει.Για να σχολιάσετε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας (όνομα, επώνυμο) στο λογαριασμό σας.Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ». Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.