Με μεγάλη διαφορά το καλαμάρι είναι το πιο διάσημο μαλάκιο, αγαπητό από μικρούς και μεγάλους. Ποιος δεν έχει ευχαριστηθεί την τραγανή και ταυτόχρονα λιπαρή υφή ενός τηγανητού καλαμαριού με το σωστό λάδι και αλάτι του; Από την άλλη, το ψητό καλαμάρι έχει άλλη χάρη (παχαίνει και λιγότερο!), και φυσικά υπάρχει και το γεμιστό που αγαπούν οι μερακλήδες, το οποίο θέλει μεγάλη τέχνη για να μη σκληρύνει. Εκτός από τις κλασικές συνταγές, υπάρχουν και οι πιο δημιουργικές (έχουμε δοκιμάσει πολλές εκδοχές από τους Eλληνες σεφ), και φυσικά υπάρχει και το sashimi (ωμό καλαμάρι) των Ιαπώνων που είναι ένα από τα συναρπαστικά πράγματα που έχω δοκιμάσει.
Θα μου πείτε, τι με έπιασε τώρα με το καλαμάρι. Μα, τώρα είναι η εποχή του! Μπορεί να το έχουμε συνδέσει με τις βουτιές στη θάλασσα και τις ταβέρνες δίπλα στο κύμα, αλλά το καλοκαίρι δεν υπάρχει καλό καλαμάρι. Αν είχατε προσέξει στα μενού των μαγαζιών, θα βλέπατε τον προδοτικό αστερίσκο που μαρτυρά ότι τα περισσότερα είναι κατεψυγμένα. Oμως, το φθινόπωρο και δη ο Οκτώβριος είναι ο καλύτερος μήνας για αυτά και οι θάλασσες είναι γεμάτες. Εκμεταλλευτείτε το! Τηγανίστε τα, ψήστε τα, γεμίστε τα! Ο καιρός είναι ακόμα καλοκαιρινός και μόνο και μόνο από τη μυρωδιά του, θα νομίσετε ότι είστε διακοπές. Ανοίξτε και το σωστό κρασί και ολοκληρώστε την εμπειρία.
Τα κρασιά που ταιριάζουν με το καλαμάρι
Blanc de Gris, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Τσέλεπου, Πελοπόννησος
Από τα πιο γνωστά Μοσχοφίλερα στην ελληνική αγορά. Oπως λέει και το όνομά του, είναι ένα λευκό κρασί από μια ερυθρωπή ποικιλία όπως είναι το Μοσχοφίλερο. Το χρώμα του κρασιού έχει κάποιες ροζ ανταύγειες, αλλά το χαρακτηριστικό του είναι ο ανθικός του χαρακτήρας, τα αρώματα τριαντάφυλλου μαζί με νότες από φρέσκα εσπεριδοειδή και πράσινα φρούτα. Το σώμα του είναι μέτριο, ενώ η οξύτητά του είναι τονισμένη και τραγανή. O,τι πρέπει για καλαμαράκι τηγανητό.
ALS, Ασύρτικο, ALS Extreme Terroir, Κυκλάδες
Το ALS είναι ένα project τριών φίλων: του Αλέξη Κολοβού, του Γιάννη Παπαοικονόμου και του Ηλία Ρουσσάκη. Οι τρεις τους έχουν βρει έναν διάσημο αμπελώνα της Σαντορίνης όπου φροντίζουν και τρυγούν τα σταφύλια τους κάθε χρόνο, τα οποία μεταφέρουν έπειτα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, στον φίλο τους και συνάδελφο οινοποιό Νίκο Χατζάκη όπου κάνουν και την οινοποίηση. Ενα extreme κρασί από ένα extreme terroir με έντονα αρώματα βρεγμένης πέτρας και αλμύρας. Ο mineral χαρακτήρας είναι στο προσκήνιο, αλλά διακρίνονται επίσης άγουρα αρώματα εσπεριδοειδών. Η οξύτητα είναι υψηλή και το σώμα μέτριο προς γεμάτο. Θα ήθελα να το πιω δίπλα σε ένα καλαμάρι sashimi.
Ντρούμο Sauvignon Blanc, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αμύνταιο
Το Αμύνταιο είναι μια από τις πιο ψυχρές περιοχές της Ελλάδος και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να παράγει εξαιρετικά κρασιά όπως το Sauvignon Blanc. Το Ντρούμο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη είναι ένα άκρως τυπικό Sauvignon Blanc, έχει αρώματα εσπεριδοειδών, άγουρων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, γρασιδένιο χαρακτήρα, υψηλή –φυσικά– οξύτητα και σώμα μέτριο προς γεμάτο. Ενα καλαμάρι κομμένο σαν ταλιατέλες με μια σάλτσα pesto θα του ταίριαζε γάντι.
Gold Ζακυνθινό, Κτήμα Πετρακόπουλου, Κεφαλονιά
Το Κτήμα Πετρακόπουλου είναι από τα πιο boutique οινοποιεία της χώρας, η παραγωγή του είναι εξαιρετικά μικρή και σε κάποιες ετικέτες δεν ξεπερνά ούτε τις 1.000 φιάλες. Το Gold είναι ένα κρασί από την ποικιλία Ζακυνθινό, μια ποικιλία που συναντάμε αρκετά στο νησί της Κεφαλονιάς. Είναι ένα κρασί με πιο έντονο χρώμα, αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων και αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών και ξηρών καρπών. Εχει ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Πιείτε το με ένα καλαμάρι γεμιστό.
Icon Ασύρτικο, Anhydrous Winery, Σαντορίνη
Ο Απόστολος Μούντριχας, που οι περισσότεροι των έχετε ακουστά από το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια, είναι επίσης ο άνθρωπος πίσω από το οινοποιείο Anhydrous στη Σαντορίνη. Το Icon, όπως λέει και το όνομά του, είναι το κορυφαίο κρασί του οινοποιείου, ένα Ασύρτικο Σαντορίνης με αρώματα τσακμακόπετρας και βρεγμένης πέτρας, αρώματα εσπεριδοειδών και πράσινων φρούτων και μια αλμυρή αίσθηση στο στόμα, που –με την υψηλή οξύτητα και το γεμάτο σώμα του– δίνουν μια μακρά επίγευση. Θα επέλεγα ένα ψητό καλαμάρι για να το συνοδεύσω.