Στις αρχές του 1960 στη Θεσσαλονίκη, όταν άρχισαν οι εργασίες για την ανέγερση του δικαστικού μεγάρου της πόλης, ήρθε στο φως ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της: η άγνωστη ως τότε Ρωμαϊκή Αγορά, ανάμεσα στις παράλληλες οδούς Ολύμπου και Φιλίππου.
Στη γειτονιά της Ρωμαϊκής Αγοράς βρίσκει κανείς σήμερα από παλιά καφενεία και ραφτάδικα, μέχρι το πιο διάσημο 24ωρο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, το πατσατζίδικο του Τσαρούχα. Αντικερί και παλαιοπωλεία αλλά και πολλά έθνικ εστιατόρια που τρέχουν οικογένειες μεταναστών κυρίως παρευξείνιων χωρών, συμπληρώνουν το ωραίο ταμπλό της Ολύμπου.
Στη συμβολή της Ολύμπου με την Τοσίτσα λειτουργεί το νέο cafe, το οποίο συζητιέται παντού. Το ΕΣΤΕΤ, που είναι εγχείρημα του σεφ Βασίλη Χαμάμ και του Δημήτρη Βλασίου, προσφέρει πολύ καλό καφέ και νόστιμο φαγητό. Είναι μαγαζί γωνία και αν και μικρό, έχει θέα 180 μοιρών και συγκεντρώνει καθημερινά περίοικους στην πρωινή βόλτα με τα σκυλιά τους και επισκέπτες που μένουν στα airbnb της οδού. Οσοι συχνάζουν στα μπαρ της γειτονιάς, επίσης έρχονται εδώ για το πρώτο ποτό τους, καθώς το cafe μένει ανοιχτό μέχρι τις 21.00.
Στους μύλους του καφέ βρίσκουμε ένα ισορροπημένο χαρμάνι της Taf, το Competition Blend, όπως και κόκκους μοναδικής προέλευσης από μια φάρμα της Costa Rica, με περισσότερη οξύτητα αλλά και αρκετά γλυκά στοιχεία, που πάει τέλεια στα ροφήματα με γάλα.
Το μενού του ΕΣΤΕΤ διαφέρει σημαντικά από τα άλλα cafe της πόλης. Ο Βασίλης παρασκευάζει εδώ κάποια πεντανόστιμα σάντουιτς, όπως το grilled cheese. Φτιαγμένο με προζυμένιο ψωμί, περιέχει ζάαταρ, κρεμμύδι σε πίκλα, λιωμένο κασέρι από την Κοζάνη και μια σούπερ νόστιμη σάλτσα, την coffee sriracha, που ο Βασίλης δημιούργησε το 2016 στο Λονδίνο και έκτοτε τη μαγειρεύει σε κάθε μαγαζί που αναλαμβάνει. Πολύ νόστιμο είναι και το σάντουιτς με αυγοσαλάτα σε ψωμί μπριός, που θυμίζει τα αέρινα Japanese style snacks, με εξαιρετικά μαλακές υφές. Επιλογές για vegan και ένα ωραίο γλυκάκι ημέρας συμπληρώνουν το μενού.
Προμηθεύονται το ψωμί τους από τον τοπικό φούρνο Sourdough microbakey, και το φρέσκο γάλα που χρησιμοποιούν στον καφέ, το κασέρι αλλά και ένα πρόβειο γιαούρτι από το Αγρόκτημα Λιβαδερού στην Κοζάνη. Το γιαούρτι χρησιμοποιείται στο cheesecake, κάνοντάς το ελαφρύ και με δροσερή οξύτητα. Σερβίρουν ακόμα δυο κλασικά κοκτέιλ, Bloody Mary και Negroni, αλλά και δυο επιλεγμένα κρασιά, ένα της Χλόης Χατζηβαρύτη από τη Γουμένισσα και ένα από τον Ιάσωνα Λίγα από τον Όλυμπο, όπως και δυο μπίρες από τη ζυθοποιία Αλη.
Το λογότυπο, φτιαγμένο και βαμμένο στο χέρι, κοσμεί την τζαμαρία και ο περιποιημένος πάγκος προετοιμασίας από πεντελικό μάρμαρο προσθέτει κομψότητα. Τα ψηλά σκαμπό από ρατάν και λίγα φυτά δημιουργούν ένα φροντισμένο περιβάλλον στο ΕΣΤΕΤ, όπου συναντώνται το κλασικό στυλ με τον αστικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και τις σύγχρονες τάσεις. Αυτό αποδεικνύει πόσα όμορφα πράγματα μπορεί να δημιουργήσει κανείς με μικρό budget, πολλή προσωπική εργασία και καλό γούστο. Στον τοίχο υπάρχει ένα κάδρο στο οποίο φιλοξενούνται φωτογραφίες του Γιάννη Δρακουλίδη.
ΕΣΤΕΤ, Ολύμπου 78, Θεσσαλονίκη, Τ/ 6937-103.766
*Τα καταστήματα και τα προϊόντα που προτείνονται είναι επιλογές της δημοσιογράφου και δεν έχουν εμπορικό σκοπό.