Ενα κρασί μπορεί να είναι συλλεκτικό για διάφορους λόγους. Σίγουρα η σπανιότητά του και το σε πόσες φιάλες παράγεται παίζουν σημαντικό ρόλο. Επίσης, κάποια κρασιά μπορεί να μην παράγονται κάθε χρόνο αλλά μόνο στις καλές χρονιές. Κάποια άλλα μπορεί να έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν ή μπορεί ένας οινοποιός να έφυγε από τη ζωή και όλοι να ψάχνουν να δοκιμάσουν το τελευταίο κρασί από τα χέρια του. Τέλος, ένα κρασί μπορεί να έχει συλλεκτική αξία για συναισθηματικούς λόγους· μπορεί τη χρονιά αυτή να γεννήθηκε το παιδί σου ή να είναι το κρασί που άνοιξες όταν έκανες πρόταση γάμου στο έτερόν σου ήμισυ. Τα παρακάτω πέντε κρασιά είναι, το καθένα για τους λόγους του, συλλεκτικής αξίας.
Lacomatia, Ρομπόλα, Κτήμα Σκλάβου, Κεφαλονιά
Τα Λακομάτια είναι ένας φοβερός βιοδυναμικός αμπελώνας στην κοιλάδα των Ομαλών στην Κεφαλονιά που κάθε χρόνο παράγει φοβερή ποιότητα λευκής Ρομπόλας. Ακόμα θυμάμαι την ανάβασή μου στην κορυφή του Αίνου, όπου επιστρέφοντας κάναμε μια στάση μέσα στο δάσος και ανοίξαμε μια φιάλη Lacomatia από την πρώτη χρονιά παραγωγής της. Μια μοναδική εμπειρία, να νιώθεις το terroir της περιοχής ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζεις το κρασί. Ενα έντονο mineral κρασί με αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών, άγουρα πυρηνόκαρπα φρούτα, βότανα και ξηρούς καρπούς με μια αίσθηση αλμύρας. Η οξύτητα είναι υψηλή και το σώμα μέτριο προς γεμάτο, ένα μεγάλο κρασί με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
Assyrtiko de Mylos, Ασύρτικο, Κτήμα Χατζηδάκη, Σαντορίνη
Ενα κρασί-μύθος για όσους αγαπάνε τα Ασύρτικα της Σαντορίνης. Το 2016 ήταν η τελευταία χρονιά που παράχθηκε από τα χέρια του δημιουργού του, Χαρίδημου Χατζηδάκη. Το 2017 και το 2018 δεν βγήκε και ξεκίνησε να κυκλοφορεί ξανά το 2019 από την επόμενη γενιά. Ενα κρασί με έντονο αλκοόλ, πλούσιο χρώμα, έντονα αρώματα δρυός, ξηρών καρπών, ώριμων εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, mineral χαρακτήρα, με οξύτητα υψηλή και σώμα γεμάτο. Παράγεται σε μικρό αριθμό φιαλών και είναι αρκετά δύσκολο να εξασφαλίσεις κάποιες φιάλες!
Gramina, Ασύρτικο, Αμπελώνες Vassaltis, Σαντορίνη
Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας αυτού του κρασιού, η δημοτικότητά του έγινε ανάρπαστη. Μετά από χειρωνακτικό τρύγο και αυστηρή διαλογή των σταφυλιών, η οινοποίηση γίνεται σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το κρασί μένει για 12 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες του και επιπλέον 7 μήνες μέσα στη φιάλη για παλαίωση πριν βγει στην αγορά. Ενα κρασί με έντονα αρώματα τσακμακόπετρας και αλμύρας, με τα mineral στοιχεία να κυριαρχούν, μαζί με αρώματα φρέσκων εσπεριδοειδών και άγουρων πυρηνόκαρπων. Η οξύτητα είναι υψηλή και το σώμα μέτριο προς γεμάτο. Είναι ένα κρασί με τρομερή δυνατότητα παλαίωσης σε περιορισμένη παραγωγή.
Αυτόριζο, Ξινόμαυρο, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Νάουσα
Αυτόριζοι είναι οι αμπελώνες που δεν έχουν «χτυπηθεί» από το έντομο της φυλλοξήρας και έχουν ευρωπαϊκό ριζικό σύστημα, σε αντίθεση με αυτούς που προσβλήθηκαν από το έντομο και μπολιάστηκαν με αμερικανικό ριζικό σύστημα. Ο Αμπελώνας βρίσκεται στην περιοχή της Φυτειάς σε υψόμετρο 450 μέτρων. Ενα αρκετά κομψό Ξινόμαυρο με αρώματα λεβάντας, φρέσκων κόκκινων φρούτων, βοτάνων, αρώματα δρυός, υψηλή οξύτητα, φινετσάτες τανίνες και μέτριο σώμα. Ακόμα ένα κρασί με μεγάλη συλλεκτική αξία.
Παλιοκαλιάς, Ξινόμαυρο, Κτήμα Δαλαμάρα, Νάουσα
Ο Κωστής Δαλαμάρας από τη χρονιά του 2011 και μετά έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τα ηνία του οινοποιείου από τον πατέρα του, δίνοντας ταυτόχρονα και το δικό του στιλ. Ο Παλιοκαλιάς είναι ένας αμπελώνας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παράγει κάθε χρόνο εξαιρετικά σταφύλια από Ξινόμαυρο. Ενα κρασί που ακροβατεί ανάμεσα στο παλιό και το μοντέρνο στυλ, με τρομερή φινέτσα, αρώματα κόκκινων φρούτων, ντομάτας, γήινο χαρακτήρα, αρώματα βοτάνων και δρυός. Η οξύτητα είναι τονισμένη, οι τανίνες βελούδινες και το σώμα μέτριο. Πραγματικά ένα κρασί που πρέπει να ξεχάσεις στο κελάρι σου για να έχεις τη χαρά να το ανοίξεις σε μια πολύ σπουδαία περίσταση.