Μπαίνοντας σπίτι μου συναντάς δύο τρόλεϊ γεμάτα με αποστάγματα, ενώ στο ψυγείο και στον συντηρητή υπάρχουν επιπλέον προμήθειες σε περίπτωση που ανάψει το κέφι. Αρκετά από αυτά τα αποστάγματα είναι διεθνή αλλά υπάρχει και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με ελληνικές επιλογές, ανάμεσα στα οποία τα τσίπουρα έχουν την τιμητική τους. Επιλέγω πάντα να τα δροσίζω λίγο πριν τα απολαύσω για να φαίνεται το αλκοόλ τους πιο «μαλακό» και να είναι πιο εύκολα στην κατανάλωσή τους. Αν αρχίζετε τώρα τη συλλογή σας, δοκιμάστε αυτά:
Dark Cave, Αποσταγματοποιείο Τσιλιλή
Κλασική αξία στον χώρο των παλαιωμένων τσίπουρων, το Dark Cave του αποσταγματοποιείου της οικογένειας Τσιλιλή παλαιώνει για 5 χρόνια σε βαρέλια από ουίσκι bourbon, με αποτέλεσμα να αποκτά μια πιο γλυκιά αίσθηση και ταυτόχρονα πιο έντονο αρωματικό χαρακτήρα. Είναι ένα πλούσιο απόσταγμα με αρώματα καρύδας, καραμέλας, σταφίδας και ξηρών καρπών. Ταιριάζει εξαιρετικά με αυγοτάραχο.
Παλαιωμένο Τσίπουρο, Ποτοποιείο Σπυρόπουλος
Η οικογένεια Σπυρόπουλου με έδρα την Εύβοια έχει μακρά παράδοση στη δημιουργία αποσταγμάτων. Εκτός από το εξαιρετικό παλαιωμένο τσίπουρο 5εντε, το κλασικό του παλαιωμένο τσίπουρο έχει αρώματα καραμέλας, βανίλιας, ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων και δρυός με γεμάτο σώμα και ισορροπημένο αλκοόλ. Ιδανικό ταίρι για έντονους μεζέδες.
Puro, Θάνος Καραθάνος
Ο Θάνος Καραθάνος είναι γνωστός για την αγάπη του στα αποστάγματα και δικαίως θεωρείται ένας από τους καλύτερους Ελληνες master blender. Το Puro είναι από την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου, μια ποικιλία που του δίνει ένα έντονο φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα ώριμων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων. Κυριαρχούν τα αρώματα δρυός, βανίλιας, καραμέλας και ξηρών καρπών, ενώ το αλκοόλ είναι ισορροπημένο. Απολαύστε το με αποξηραμένα φρούτα.
Metaxa Private Reserve Orama
Μια κατηγορία από μόνο του το Metaxa. Αν και οι περισσότεροι παλαιότερα το αποκαλούσαν κονιάκ, δεν είναι κονιάκ γιατί εκτός του ότι δεν παράγεται στην ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας, είναι ένα μοναδικό απόσταγμα με προσθήκη γλυκού κρασιού από τη Σάμο και ένα μπουκέτο μεσογειακών βοτάνων και φυτών. Η γλυκιά ανθική αίσθηση του Μοσχάτου κυριαρχεί. Αρκετά έντονο είναι το τριαντάφυλλο, ενώ ακολουθούν σε ένταση τα αρώματα καραμέλας, μελιού, βερίκοκου και τροπικών φρούτων. Στο στόμα έχει και μια ελαφρά γλυκάδα. Θα μπορούσε εύκολα να συνδυαστεί με συκώτι με μαρμελάδα σταφύλι στο πλάι.
Απόσταγμα Οίνου Παλαιωθέν, Οινοποιία Παρπαρούση
Το παλαιωμένο απόσταγμα οίνου από την οινοποιία Παρπαρούση είναι σταθερά ένα από τα κορυφαία ελληνικά αποστάγματα. Είναι απόσταγμα σταφυλής και όχι απόσταγμα στέμφυλων, κάτι που το κατατάσσει σε μια ξεχωριστή κατηγορία από τα υπόλοιπα παλαιωμένα τσίπουρα που κυκλοφορούν. Η ποικιλία από την οποία παράγεται είναι ο Σιδερίτης, μια σπάνια και σχετικά άγνωστη ερυθρωπή ποικιλία. Παλαιώνει για 12 χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και αποκτά αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών, ανθέων, γλυκών μπαχαρικών, καραμέλας και βανίλιας. Το αλκοόλ του είναι εξαιρετικά ισορροπημένο και θα ταιριάξει γάντι με μια τάρτα αλμυρής καραμέλας.