Κάθε φορά που επιστρέφω σπίτι από ψώνια στο σούπερ μάρκετ, διαπιστώνω πως ο χώρος που καταλαμβάνουν τα κρασιά και τα υπόλοιπα ποτά στο ψυγείο μου είναι σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν των τροφίμων. Παρ’ όλα αυτά δεν νομίζω πως θα αλλάξει κάτι στο άμεσο μέλλον, εκτός και αν αγοράσω ένα επιπλέον ψυγείο. Για κάποιον που του αρέσει να καλεί κόσμο και θέλει να είναι έτοιμος ακόμα και για μια απρογραμμάτιστη επίσκεψη, δεν υπάρχει άλλη λύση: κάποια κρασιά ή κάποια στυλ κρασιών που ταιριάζουν με διάφορα φαγητά και «κολλάνε» σε διάφορες περιστάσεις, από την πιο γιορτινή μέχρι την πιο ανεπίσημη, καλό είναι να υπάρχουν πάντα στο ψυγείο. Ενα από αυτά είναι η σαμπάνια, όπως επίσης και ένα ανοιχτόχρωμο αρωματικό ροζέ ή ένα Ασύρτικο από Σαντορίνη. Φυσικά, υπάρχει πάντα δροσερό ένα Ξινόμαυρο για ένα αναπάντεχο μπάρμπεκιου ή ένα ξηρό Sherry για τα περίεργα εδέσματα. Και αν θέλετε συγκεκριμένες και επώνυμες προτάσεις, τα παρακάτω κρασιά θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους σε παν ενδεχόμενο.
Bruno Paillard Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut, Chardonnay, Champagne, Γαλλία
Ο Bruno Paillard ξεκίνησε το οινοποιείο του το 1981 πουλώντας τότε ένα συλλεκτικό αυτοκίνητο που είχε στην κατοχή του για τη χρηματοδότηση του ονείρου του, τη δημιουργία μιας κορυφαίας Champagne. Πάντα λοιπόν θα υπάρχει μια φιάλη σαμπάνιας στο ψυγείο μου, είτε για περιπτώσεις χαράς είτε για αναπάντεχους καλεσμένους. Ενα κρασί από την ποικιλία Chardonnay με υψηλή οξύτητα, φινετσάτο και όξινο με αρώματα ζυμών, ξηρών καρπών, έντονη ορυκτότητα και κρεμώδες σώμα. Περιττό να σας πω ότι η σαμπάνια πάει με όλα!
Alìe Rosè, Syrah-Vermentino, Tenuta Ammiraglia Frescobaldi, Tuscany, Ιταλία
Το Alie είναι ένα ροζέ από την ερυθρή ποικιλία Syrah και τη λευκή Vermentino, από ένα ιστορικό σπίτι όπως ο Frescobaldi. Ηρθε να αποδείξει πως τα ιταλικά ροζέ κρασιά μπορούν να κάνουν ροζέ αξιώσεων. Το χρώμα του είναι ελαφρύ με αρώματα πράσινων φρούτων, εσπεριδοειδών, άγουρων τροπικών και κόκκινων φρούτων, με έντονα αρώματα λευκών ανθέων. Η οξύτητά του είναι τραγανή και το σώμα του μέτριο. Απολαύστε το με λευκά φρέσκα τυριά με μαρμελάδα φράουλα, με πράσινες δροσερές σαλάτες με φρούτα αλλά και με ψάρια όπως ο σολομός ή ο τόνος.
Σαντορίνη, Ασύρτικο, Venetsanos Winery
Το οινοποιείο του Venetsanos βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι του Αθηνιού της Σαντορίνης με θέα τη μαγευτική καλντέρα. Επιβάλλεται να το επισκεφτείτε και να δείτε από κοντά τις μικρές τσιμεντένιες δεξαμενές του απολαμβάνοντας ένα ποτήρι Ασύρτικο με θέα την καλντέρα. Ενα κρασί με έντονη ορυκτότητα, αρώματα εσπεριδοειδών και άγουρων πυρηνόκαρπων φρούτων. Η οξύτητα είναι έντονη και το σώμα μέτριο προς γεμάτο. Επιπλέον, είναι ένα κρασί με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Απολαύστε το δίπλα σε ψητά μεγάλα ψάρια αλλά φυσικά και με λευκά κρέατα όπως παϊδάκια ή χοιρινό.
Legacy 1879, Ξινόμαυρο, Οινοποιία Μπουτάρη, Νάουσα
Το Ξινόμαυρο είναι μια αγαπημένη ποικιλία που της ταιριάζει να σερβίρεται δροσερή έως και αρκετά παγωμένη τις μέρες που έχει πολλή ζέστη, οπότε πάντα υπάρχει μια τέτοια επιλογή στο ψυγείο μου. Το Legacy είναι το κορυφαίο Ξινόμαυρο του οινοποιείου Μπουτάρη όπου το 1879 συμβολίζει την ημερομηνία που ξεκίνησε το οινοποιείο την παραγωγή κρασιών. Ενα κρασί με ελαφρύ χρώμα, αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, βρεγμένου χώματος, γης, φύλλων του δάσους και μανιταριών. Η οξύτητα είναι αιχμηρή, το σώμα μέτριο προς γεμάτο και οι τανίνες μέτριες αλλά με άγρια υφή. Ενα κρασί παλαίωσης που θέλει δίπλα του πιάτα με παλαίωση, από παλαιωμένα τυριά έως μαγειρεμένα κρέατα στη γάστρα.
Manzanilla La Gitana en Rama, Palomino, Bodegas Hidalgo, Jerez, Ισπανία
Τα Sherry είναι ιδιαίτερα κρασιά που δεν αρέσουν σε όλους. Το συγκεκριμένο είναι από την ποικιλία Palomino και παράγεται στην παραλιακή περιοχή του Jerez, γι’ αυτό ονομάζεται και Manzanilla. Ενα κρασί πασπαρτού για έντονες γεύσεις όπως ταραμά, σκορδαλιά, παστά ή καπνιστά ψάρια και αλλαντικά αλλά πίνεται ακόμα και σαν απεριτίφ με φρέσκα αμύγδαλα. Ενα κρασί με έντονη αλμύρα και φρεσκάδα, αρώματα ξηρών καρπών και εσπεριδοειδών και μέτρια οξύτητα. Ξεκάθαρα ένα κρασί που ταιριάζει σε απρογραμμάτιστες επισκέψεις.