Μια ωδή στην απλότητα και την ευτυχία, που κρύβεται στις μικρές χαρές της ζωής: αυτό συνοψίζει το νόημα των στίχων του διαχρονικού ιταλικού τραγουδιού Felicità και ήταν η έμπνευση για την ιδέα που είχαν δύο φίλοι ώστε να ανοίξουν από κοινού ένα μπαρ-καταφύγιο αισιοδοξίας.
Για τις καθημερινές στιγμές που πρέπει να εκτιμάμε και για τον θεό των μικρών πραγμάτων γράφτηκε το τραγούδι, που πρωτοακούστηκε στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο το 1982, όπου κατέκτησε τη δεύτερη θέση, χαρίζοντας στο ντουέτο του Al Bano και της Romina Power μια παγκόσμια αναγνώριση. Οι δυο τους, μουσικό duo, αλλά και ζευγάρι, κατάφεραν με αυτόν τον μεταδοτικό ρυθμό να εξυμνήσουν τις πιο προσιτές απολαύσεις – ένα ζεστό χαμόγελο, ένα ποτήρι κρασί ή έναν κυριακάτικο περίπατο. Συμπληρώνουμε: το τσιμπολόγημα με φίλους γύρω από ένα τραπέζι, ένα ζεστό πιάτο φαγητό, μια κουταλιά από ένα μελωμένο γιουβέτσι.
Το wine bar του Ρουφ, Felicità, πρωτολειτούργησε τον Ιούνιο του 2023 και έκτοτε σερβίρει aperitivi, κάποιες ευρηματικές εκδοχές του κλασικού negroni και πολλά νόστιμα πικρόγλυκα σπριτζ, όλα ανοίγουν την όρεξη. Πλέον κάθε Κυριακή από 15.00 μέχρι 19.00 καλωσορίζει φίλους και οικογένειες για ένα ξεχωριστό, οικείο γεύμα στο «Family Table».
Ο Κωνσταντίνος Μπόλας, συνιδιοκτήτης και γνωστός για τις μαγειρικές του περιπέτειες από το Instagram, @thiscookingman, απολαμβάνει να υποδέχεται φίλους και να μαγειρεύει απλό, σπιτικό φαγητό, που τρώγεται άνετα, εύκολα – αυτό που δεν μπορούμε να μεταφράσουμε με μια μόνο λέξη από τα αγγλικά, το comfort food. Ο σεφ του wine bar, Νίκος Ντιναπόγιας, που φτιάχνει καθημερινά φρέσκα ζυμαρικά και τα cicchetti (ιταλικά μπουκίτσες για το κρασί), που γίνονται ανάρπαστα, προετοιμάζει κάθε Κυριακή ένα μενού ημέρας με εποχικά υλικά. Το μενού αυτής της Κυριακής 3 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει από σούπα κολοκύθας με κατσικίσιο τυρί, μέχρι πατάτες φούρνου, σαλάτα με φασολάκια και καπνιστά μύδια, χειροποίητες ταλιατέλες με πέστο μπρόκολου και ρόκας, χοιρινή πανσέτα ψημένη για 5 ώρες με αρωματικά αλλά κι ένα μοσχαράκι γιουβέτσι – μια συνταγή που ενσαρκώνει τη νοσταλγία ενός οικογενειακού τραπεζιού από τα παλιά. Στο τέλος, οι καλεσμένοι απολαμβάνουν δύο δημοφιλή γλυκά: το εθιστικό βάσκικο cheesecake τους, που ξεπουλάει κάθε φορά, και μια παραλλαγή της τιραμισού.
Η wine list του Felicità, επιλεγμένη με προσωπικό μεράκι από τον Κωνσταντίνο, διαθέτει 110 ετικέτες – το 70% από ελληνικούς αμπελώνες και το υπόλοιπο από διεθνείς παραγωγούς. Τώρα που έρχεται η εποχή για πιο γεμάτες και θερμές γεύσεις, μπορείτε να εμπιστευτείτε τον οικοδεσπότη για την ιδανική πρόταση κρασιού, όπως θα έκανε αν σας φιλοξενούσε στο δικό του τραπέζι.
Κάτι ακόμα: Αυτή την Κυριακή 3 /11 στο Ωδείο Αθηνών (Βασιλέως Γεωργίου Β 17-19 & Ρηγίλλης) διοργανώνεται η έκθεση Φυσικά Fysika. Προκειται για μια μια έκθεση κρασιού στην οποία παρουσιάζονται 55 οινοποιεία από όλη τη χώρα και περισσότερα από 200 κρασιά ελάχιστης παρέμβασης, φυσικά, βιοδυναμικά ή και βιολογικά, με ελάχιστα θειώδη, με γηγενείς ζύμες, τα περισσότερα αδιαύγαστα ή και αφιλτράριστα. Φέτος φιλοξενούνται και έξι οινοποιεία από την Ιταλία, τη Σερβία και τη Γεωργία, χώρες με μακρά παράδοση στη φυσική οινοποίηση. Στον χώρο θα βρίσκεται η ομάδα από τον καλό φούρνο των Ιλισίων «Τρομερό Παιδί», με υπέροχο προζυμένιο ψωμί, τυριά από το παντοπωλείο «Καραμανλίδικα του Φάνη» και από το μικρό μπουτίκ παγωτατζίδικο του Παγκρατίου, το «Μαραμπού», θα είναι διαθέσιμα παγωτά με γεύσεις κρασιού. Περισσότερα στο fysikafysika.gr
Για ακόμα περισσότερο κρασί, τη Δευτέρα 4/11 διοργανώνεται η έκθεση Οινοτικά Athenaeum InterContinental Athens Hotel (Λ. Συγγρού 89-83), όπου θα σερβίρονται περισσότερες από 300 ετικέτες από κρητικές και διεθνείς ποικιλίες, νέες και παλιές εσοδείες, για να γνωρίσουμε καλύτερα το Βιδιανό, το Λιάτικο, το Θραψαθήρι, το Ρωμέικο, τη Βηλάνα. Περισσότερα στο winesofcrete.gr