Ιστοσελίδα του Μάνου Χατζιδάκι

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι ένα γέννημα δύο ανθρώπων που καθώς γνωρίζω δεν συνεργάστηκαν ποτέ, εκτός από τη στιγμή που αποφάσισαν την κατασκευή μου. Γι’ αυτό και περιέχω μέσα μου χιλιάδες αντιθέσεις κι όλες τις δυσκολίες του θεού…».

Ανοίγει η καρδιά σου όταν διαβάζεις το βιογραφικό που έγραψε για τον εαυτό του ο Μάνος Χατζιδάκις αλλά και μια σειρά άλλων ντοκουμέντων, ανέκδοτων και μη, νοικοκυρεμένα πια, όπως αρμόζουν στο έργο του. «Είμαι δημοκράτης αστός, ουμανιστής και αναθεωρητής της δεξιάς» αλλά και δηλώσεις που περιγράφουν αυτό ακριβώς που ήταν: «Αγαπώ με πάθος τους ανορθόδοξους και τους κυνηγημένους»… Ολα αυτά, στο website που επίσημα ανοίγει σήμερα, ημέρα των γενεθλίων του. Δουλειά υποδειγματική, καθόλου ανιαρή και ακαδημαϊκή, αντιθέτως απρόβλεπτη, με εκπλήξεις, όπως ήταν και ο ίδιος. Γι αυτή τη δίγλωσση (και αγγλικά) ιστοσελίδα εργάστηκαν οι: Γ. Δαμιανός, M. Λοΐζου, Αφρ. Δασκαλάκη, Γ. Γκούμας, Γ. Χατζιδάκις και βέβαια η Τίτα Δασκαλάκη, που ανέλαβε την οργάνωση της παραγωγής. Πληκτρολογείστε στη διεύθυνσηwww. manoshadjidakis. gr ή www. hadjidakis. gr. και αμέσως ένας άλλος κόσμος θα αποκαλυφθεί. «Ενα είδος ψηφιακού ντοκιματέρ» όπως είπε χθες ο γιος του Γιώργος Θεοφανόπουλος – Χατζιδάκις, στην παρουσίαση της ιστοσελίδας για την οποία απαιτήθηκαν επιμονή και κόπος. «O Μάνος Χατζιδάκις βρίσκεται σε ένα φυσικό του χώρο, τον κυβερνοχώρο» είπε ο γιος του, εξηγώντας τη λατρεία του κορυφαίου συνθέτη στην τεχνολογία.

Δηλώσεις και ντοκουμέντα

Με τους ήχους από την «Κοντέσα Εστερχάζυ» («Χαμόγελο της Τζοκόντα»), ο χρήστης επιλέγει ανάμεσα στα: Βιογραφία, Εργογραφία, Δισκογραφία, Ντοκουμέντα, Πολίτης Χατζιδάκις, Αναζήτηση, Επικοινωνία, Νέα, Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις, Σείριος, που είναι γεμάτα από λεπτομέρειες και στοιχεία όχι μόνο για ειδικούς και μη.

Επιλέγοντας λ.χ. την εργογραφία έχει 12 προτάσεις: κύκλοι τραγουδιών, έργα για πιάνο, όπερα, μουσική για σινεμά, γραπτά κείμενα (η ιστορική ομιλία για το Ρεμπέτικο, 1949), σχόλια του Τρίτου, ανέκδοτο υλικό από το υπό έκδοση βιβλίο «Ημερολόγιο», ένα κείμενο του Στέλιου Ράμφου. Τρεις σημαντικές ενότητες υπάρχουν στο κεφάλαιο Δισκογραφία για το οποίο εργάστηκαν ο Πέτρος Παράσχης και ο Γιώργος Τσάμπρας (πρώτες εκτελέσεις σε επίπεδο μουσικής διδασκαλίας, ο M. Χατζιδάκις στο ρόλο του παραγωγού, τραγούδια 45 και 78 στροφών), ενώ επτά περιόδους έχει η ενδιαφέρουσα ενότητα Ντοκουμέντα (ανέκδοτες παρτιτούρες, χειρόγραφα, φωτογραφίες – ο συνθέτης ακούγεται να μιλάει για τον εαυτό του-, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα όπως συνεντευξή του στον 902 Αριστερά στα FΜ

κ.α.). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο Πολίτης M. Χατζιδάκις: άρθρο του Φώτη Απέργη βασισμένο σε κείμενα του συνθέτη, ανέκδοτες επιστολές, προσωπικές μαρτυρίες, συνεντεύξεις κ.α. στα οποία εμφανίζεται ο ενεργός πολίτης, οι παρεμβάσεις του που τώρα πια μας λείπουν περισσότερο από ποτέ.

Εναντίον της «17 Νοέμβρη»

Εδώ μπορεί να συναντήσει κανείς την καταγγελία του 1987 για τον «αυριανισμό», τη συμμετοχή του σε διαδήλωση της Πρωτοβουλίας Αναρχικών και στη συναυλία εναντίον της «κτηνώδους 17 Νοέμβρη». «Πάνω απ’ όλα, όμως, και πίσω από τις ρήσεις, τις χρονολογήσεις και τα ανέκδοτα ντοκουμέντα, -υπογράμμισε στη χθεσινή παρουσίαση της ιστοσελίδας ο συντάκτης του άρθρου-, υπάρχει αυτό που διατρέχει ολόκληρο το σάιτ: τα αληθινά, βαθιά ίχνη μιας προσωπικότητας που έδωσε ποιητικό σχήμα σε μιαν άλλη Ελλάδα, που τη χώριζαν βαθύτερες διαφορές, αλλά και την ένωναν βαθύτερα αισθήματα και υψηλότερες ελπίδες. Τότε η λήθη και η αναισθησία δεν είχαν αποκτήσει τόσο μεγάλη πολιτική και κοινωνική αξία όσο σήμερα, αλλά λογίζονταν ακόμα σαν ντροπή. Κι αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για να ανατρέχει κανείς στο παράδειγμα του Χατζιδάκι, με την ελπίδα ότι η πολιτική δεν ξέπεσε οριστικά από το 114 στο 4X4».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT