O Μίκης Θεοδωράκης μίνι σειρά

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε μια ζωή σαν ταινία. Γεμάτη συγκινήσεις, δόξα, λύπες και χαρές. Τώρα, η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει σίριαλ. Αν και η περίφημη πεντάτομη αυτοβιογραφία του «Οι δρόμοι του αρχάγγελου» έγινε θέμα συζήτησης σε πολλά ιδιωτικά κανάλια για το ποιο θα την εξασφαλίσει, η συμφωνία τελικά οριστικοποιήθηκε με την E.T. Σεναριογράφος της σειράς είναι η Κάκια Ιγερινού, η οποία υπογράφει και την παιδική παράσταση «… Οπως στον Πινόκιο» που παίζεται φέτος στο θέατρο «Χώρα». Ενα έργο βασισμένο στην ιδέα της κόρης του συνθέτη Μαργαρίτας, στηρίζεται στα παιδικά τραγούδια που έγραψε εκείνος μελοποιώντας ποιητές του σχολικού αναγνωστικού και αργότερα τραγούδια, ως συνεργάτης στις εκπομπές της Θείας Λένας.

Με την Κάκια Ιγερινού λοιπόν υπάρχει ήδη συνεργασία. Κι αν τον Θεοδωράκη – παιδί, μπορούν μεγάλοι και μικροί να τον ανακαλύψουν στο θέατρο, ανάμεσα σε γνωστά τραγούδια («Περιγιάλι», Κοιμήσου Αγγελούδι μου», «Μαργαρίτα Μαργαρώ») και άγνωστα επίσης, στην τηλεοπτική σειρά που ετοιμάζεται, η εικόνα ολοκληρώνεται με την καταγραφή όλης της ιστορίας και της δράσης του μέχρι τη μεταπολίτευση.

Για το σίριαλ είναι σύμφωνος και ο ίδιος. Και όπως λέει η σεναριογράφος «η ιδέα ξεκίνησε πριν από τεσσεράμισι περίπου χρόνια. Εκτοτε περάσαμε περίεργες καταστάσεις αφού όλα τα κανάλια την ήθελαν, το καθένα όμως με τους δικούς του όρους. Αλλά η ιστορία του Μίκη Θεοδωράκη, μόνο με ένα τρόπο μπορούσε να παρουσιαστεί. Με αυτόν που την έγραψε ο ίδιος. Αυτό προϋποθέτει μια ακριβή παραγωγή με γυρίσματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και βέβαια στο εξωτερικό. Εκεί σταματούσαν οι ευγενείς προθέσεις των καναλιών. Τώρα, με την EPT και τον Τζώνυ Καλημέρη ξεκινάμε από το μηδέν με τον Γιάννη Μπέζο να παραμένει ως ενας από τους βασικούς πρωταγωνιστές».

Νέοι ηθοποιοί

Ο Γιάννης Μπέζος που ήταν επιλογή και του ίδιου του συνθέτη, θα υποδυθεί τον Μίκη Θεοδωράκη σε κάποιες συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της ζωής του. «Θα χρησιμοποιηθούν κυρίως νέοι ηθοποιοί, πρόσωπα άφθαρτα που δεν έχουν ταυτιστεί με άλλους», λέει η κ. Ιγερινού. «Θα ‘ναι μια μίνι σειρά κι όχι κάποιο σίριαλ-ποταμός, συνεχίζει η σεναριογράφος (έχει ήδη στο ενεργητικό της την επιτυχία του «Περί ανέμων και υδάτων»), εξηγώντας ότι «Οι δρόμοι του Αρχάγγελου» θα προβληθούν τον Δεκέμβριο του 2004.

H οπτικοποίηση της αυτοβιογραφίας του συνθέτη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνικής μουσικής. Προσωπικότητα πολύπλευρη και πολυδιάστατη, που όσο κι αν μας έχει αποκαλυφθεί μέσα από τη δράση, τη μουσική, τα βιβλία που έγραψε και εκείνα που έγραψαν οι άλλοι γι’ αυτόν, η κινηματογράφηση της ζωής του κεντρίζει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο συνθέτης βλέπει τον εαυτό του πρωταγωνιστή. Είχε προηγηθεί η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας. Την ίδια εποχή το 2000, ο M. Θεοδωράκης μιλώντας στην «K» για το ενδεχόμενο της μεταφοράς της αυτοβιογραφίας του στη μικρή οθόνη είχε πει: «Εχω αποστασιοποιηθεί από τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να ζω με έναν εαυτό παρατηρούμενο».

Η τηλεόραση πάντως λατρεύει τους έρωτες, δεν θα το αποφύγετε, τον είχαμε ρωτήσει τότε με το σκεπτικό ότι τόσο το σινεμά όσο και η μικρή οθόνη ζητούν όχι μόνο το δημόσιο αλλά και το ανθρώπινο πρόσωπο. ερωτες δηλαδή και πάθη.

Η Μυρτώ, μία και μοναδική

«Μία υπάρχει. H Μυρτώ. Το αίσθημα που είχαμε, από τα 18 μας που γνωριστήκαμε στην Κατοχή, είναι χρόνιο και δυνατό. Μεσολάβησαν πολλά. Οπως πέντε χρόνια χωρισμού λόγω Μακρονήσου. Αυτό είναι το θέμα? η δύναμη αυτής της κοπέλας. Αν υπολογίσεις ότι είμαστε 56 χρόνια μαζί, σημαίνει πολλά. H Μυρτώ δεν χειροκροτάει ποτέ, δεν της αρέσει τίποτα, δεν κολακεύει. «Πώς σου φάνηκε»; τη ρωτάω «έτσι κι έτσι» απαντάει. Το κάνει από υπερηφάνεια. Είναι διακριτική. Λέει «αυτός είναι δικός μου δεν πρέπει να τον χειροκροτήσω»».

Δεν είναι όμως η πρώτη πρόταση να γυριστεί σε ταινία η ζωή του. Στην ίδια συνέντευξη είχε πει: «Κάποτε είχαμε φτάσει πολύ κοντά στο Χόλιγουντ. Τη Μυρτώ μάλιστα θα την έπαιζε η Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Τσινίσαμε τελευταία στιγμή. Ηταν αφελές το σενάριο. Υστερα, μου πρότειναν οι Γερμανοί. Πάλι αρνηθήκαμε. Την πρόταση της E.T. τρία χρόνια τη συζητάμε. Ενα έργο γεμάτο μουσική. Σήμερα που όλα γίνονται θέαμα, η ακρόαση θέλει δυναμική. Τεράστια παραγωγή. Θα φανούν τα τραγούδια μου, οι όπερες, τα συμφωνικά μου έργα. Παράλληλα η ιστορία της Ελλάδας και η ομορφιά της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT