Αρεσε στον Φρίελ η παράσταση του «Ξεριζωμού»

Αρεσε στον Φρίελ η παράσταση του «Ξεριζωμού»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μάτια του Μπράιαν Φρίελ καθρεφτίζεται μια ολόκληρη χώρα? η χώρα του, η Ιρλανδία. Ακόμα κι αν δεν έχεις πατήσει ποτέ το πόδι σου στο ανεμοδαρμένο νησί του Βορείου Ατλαντικού, όλα όσα είναι η Ιρλανδία στο μυαλό μας με τις μεγαλοπρεπείς της αντιφάσεις (ο δαιμονικός αέρας, η υγρασία, οι δραματικοί γκρεμοί, τα «κυματιστά» οροπέδια, η απέραντη χλόη), όλα, θαρρείς πως έχουν χαραχθεί στο κατακόκκινο δέρμα του 74χρονου συγγραφέα. Μοναχικός, στιγμές-στιγμές, αποτραβηγμένος, αλλά εύθυμος και «μεσογειακός» το επόμενο λεπτό, ο Μπράιαν Φρίελ παρακολούθησε την Παρασκευή το βράδυ μία από τις τελευταίες παραστάσεις του «Ξεριζωμού», του τέταρτου, κατά σειράν, έργου του που ανεβάζει ο Αντώνης Αντύπας στο «Απλό θέατρο» (έχουν προηγηθεί η «Μόλλυ Σουήνη», το «Χορεύοντας στη Λουνάσα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη, και ο «Θαυματοποιός», πριν από δύο χειμώνες).

Ο Μπράιαν Φρίελ βρέθηκε στην Αθήνα από επιλογή. Τα έργα του παίζονται σε δεκάδες γλώσσες, σ’ όλον τον κόσμο, αλλά οι φωτογραφίες της αθηναϊκής παράστασης που έφτασαν στο σπίτι του, στο Ντόνεγκαλ, τον έκαναν να πάρει την απόφαση για το όχι εύκολο ταξίδι. Οι φυσιογνωμίες των ηθοποιών έπαιξαν αποφασιστική σημασία. Ετσι, προφανώς, εξηγείται η διάθεση του να μιλήσει επί μακρόν με όλους τους συντελεστές της παράστασης, στη διάρκεια μιας μικρής δεξίωσης που δόθηκε προς τιμήν του στο φουαγιέ του θεάτρου. Ηρθε στην Ελλάδα, μαζί με τη γυναίκα του, και με δικά του έξοδα. Τον ρωτήσαμε, χωρίς να του αποκαλύψουμε την ιδιότητά μας (δεν είναι φίλος της δημοσιότητας, αντιπαθεί τις συνεντεύξεις) αν έμεινε ικανοποιημένος απ’ ό,τι είδε. «Απολύτως», απάντησε χωρίς καθυστέρηση. Μας μίλησε, εν συντομία, για την ιδιότυπη γλωσσική πραγματικότητα της Ιρλανδίας που τον ενέπνευσε στον «Ξεριζωμό» (το 1833, σ’ ένα μικρό ιρλανδικό χωριό, η βίαιη διαδικασία εξαγγλισμού της τοπικής κοινωνίας φέρνει στην επιφάνεια τα θέματα της ταυτότητας, των πολιτισμικών συγκρούσεων κ.ά.). Σήμερα, και από αυτήν την άποψη το έργο του Φρίελ έπαιξε τον ρόλο του, η νεκρή, πριν από λίγα χρόνια, κέλτικη γλώσσα δείχνει να βρίσκεται στην εκκίνηση μιας νέας, αναγεννητικής πορείας, έχοντας συσπειρώσει έναν σημαντικό κύκλο ερευνητών, επιστημόνων και απλών ανθρώπων. O «Ξεριζωμός» θα παίζεται έως τη Μεγάλη Τρίτη και θα επαναληφθεί στις αρχές της επόμενης θεατρικής σεζόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT