Μαρκ Λάνεγκαν, ο τελευταίος των τροβαδούρων

Μαρκ Λάνεγκαν, ο τελευταίος των τροβαδούρων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπήρξε ο πατέρας-δημιουργός ενός θρύλου αλλά ποτέ δεν καρπώθηκε τίποτα από αυτόν. Αντίθετα, πιο τυχερά στάθηκαν τα παιδιά του. O Μαρκ Λάνεγκαν και οι Screaming Trees, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 δημιούργησαν εν πολλοίς τον κλώνο εκείνο της ροκ που ονομάστηκε «γκραντζ» κι έγινε ευρύτερα γνωστός με τους Nirvana. Επρόκειτο για ένα υβρίδιο που συνδύαζε το καθαρόαιμο χαρντ-ροκ με το πρώιμο και το ύστερο πανκ.

Γόνιμες συνεργασίες

Οι Screaming Trees διαλύθηκαν το 1996. H προσωπική ιστορία του τραγουδιστή τους Μαρκ Λάνεγκαν έκτοτε είναι γεμάτη από γόνιμες συνεργασίες και αξιοθαύμαστες συνθέσεις. Αρχικά, δούλεψε μια σειρά διασκευών σε παραδοσιακά μπλουζ τραγούδια με τον Κερτ Κομπέιν και τον Κρις Νοβόσελιτς των Nirvana, τελικά όμως το κυκλοφόρησε με τίτλο «Winding Sheet», συνοδεία του ντράμερ των Screaming Trees, Πίκερελ, του Μάικ Τζόνσον (των Dinosaur Jr.) και του γνωστού παραγωγού και αφεντικού της Sub Pop, Τζακ Εντίνο. «Τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι», διαμαρτύρεται ο Λάνεγκαν. «Το «Winding Sheet» κυκλοφόρησε ως προσωπική μου δουλειά το 1990. Εν μέρει περιέχει υλικό που είχαμε επεξεργαστεί με τον Κομπέιν και τον Νοβόσελιτς, αλλά η πλειοψηφία των τραγουδιών ηχογραφήθηκε μετά τις πρόβες με τους δύο Nirvana. Πρόκειται για διαφορετικά άλμπουμ απ’ τα οποία κυκλοφόρησε μόνο το δεύτερο».

Γνωστός σε ένα περιορισμένο κοινό φανατικών, ο Λάνεγκαν κυκλοφόρησε μια σειρά εσωστρεφών άλμπουμ, με χαρακτηριστικό τους τον διάχυτο λυρισμό, τον ακουστικό ήχο και τους αυτοβιογραφικούς στίχους. Ισως γι’ αυτό του έμεινε η ρετσινιά του «σκοτεινού» καλλιτέχνη. «Σε καμιά περίπτωση δεν δέχομαι τον τίτλο του «εσωστρεφούς». Γράφω εμπνεόμενος απ’ τη ζωή, άλλοτε για πράγματα διασκεδαστικά κι άλλοτε σε κατάσταση απαισιοδοξίας. Ομως η τελική οπτική παραμένει θετική», θα μας πει.

Παράλληλα με την πλούσια δισκογραφική του παρουσία (με τους δίσκους «Whiskey For The Holy Ghost», «Scraps At Midnight», «I’ll Take Care Of You», «Field Songs») άρχισε να τραγουδά στους αστέρες του λεγόμενου «στόουνερ» ή «ντέζερτ ροκ» (το ροκ της ερήμου!), Queens Of The Stone Age. «Το «στόουνερ» είναι μια ταμπέλα την οποία εφηύραν οι δημοσιογράφοι, δεν έχει κάποιο νόημα. Υπήρξαν, απλώς, συγκροτήματα που συγκυριακά έπαιξαν ένα ταυτόσημης χροιάς ροκ, αλλά τίποτε παραπέρα». Φέτος κυκλοφόρησε το «Here Comes That Weird Chill» και τραγούδησε στον δίσκο «Quixotic» της πρώην μούσας του Τρίκι, Μαρτίνα Τόπλεϊ Μπερντ.

Το «τέλος του ροκ»

Στην εποχή των ηλεκτρονικών ήχων, ο Μαρκ Λάνεγκαν παραμένει ένας μοναχικός τροβαδούρος με μόνα όπλα την κιθάρα και τη φωνή του. Και το «τέλος του ροκ»; «Αξιόλογη μουσική πάντα θα δημιουργείται. Είμαι μουσικός της ροκ, φτιάχνω μελωδίες με συγκεκριμένα όργανα και συγκεκριμένη συνθετική οπτική. Σε ηλεκτρονικούς ήχους βασίζεται η εμπορική μουσική η οποία δεν με αφορά!».

Η Αθήνα

Ο Λάνεγκαν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα μας, την οποία δεν ξεχνά: «Στην Αθήνα ήρθα το 1998 και πέρασα θαυμάσια. Δεν είδα και πολύ την πόλη, μιλώ για τους θαυμάσιους ανθρώπους που γνώρισα…».

Ο Μαρκ Λάνεγκαν και η μπάντα του θα εμφανιστούν στο «Gagari205» (Λιοσίων 205, Πλατεία Αττικής), σήμερα και στον «Μύλο» της Θεσσαλονίκης αύριο, Παρασκευή. Τιμή εισιτηρίου: 30 -. Οι πόρτες ανοίγουν στις 9 μ.μ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT