Η Ζάτουνα τιμά τον Μίκη

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη να ερμηνεύει σε ειδική εκτέλεση το «Θούριον» εγκαινιάζεται αύριο βράδυ ψηλά στα βουνά της Αρκαδίας, ένα ολοκαίνουργιο μουσείο αφιερωμένο στον επιφανή μας μουσικοσυνθέτη. Το «Διεθνές Κέντρο-Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης» ανοίγει τις πόρτες του στην Ζάτουνα, τόπο εξορίας του συνθέτη στις μέρες της δικτατορίας, με στόχο να φιλοξενήσει όχι μόνο εκθέματα που θα ανακαλούν την ζωή και την προσφορά του, αλλά και μια σειρά από πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις. Στέγη του Μουσείου είναι το παλιό πέτρινο Δημοτικό Σχολείο της Ζάτουνας (εδώ διδάχτηκαν τα πρώτα τους γράμματα ο Γιώργος και η Μαργαρίτα Θεοδωράκη), έκτασης 200 τ. μ. Το σχέδιο και την επιμέλεια του Μουσείου είχε ο αρχιτέκτονας-ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης ενώ υπεύθυνοι της δημιουργίας του είναι ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου M. Θεοδωράκη-Ζάτουνας σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Τη βραδιά των εγκαινίων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το «Θούριον», ένα από τα σπουδαιότερα έργα που συνέθεσε ο Θεοδωράκης στη Ζάτουνα ενώ στη συνέχεια περισσότεροι από δέκα τραγουδιστές θα ερμηνεύσουν τραγούδια του. Ανάμεσά τους οι Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Γλυκερία, Δημήτρης Μπάσης. Τη σκυτάλη θα πάρει ο Λάκης Χαλκιάς για να ολοκληρωθεί η βραδιά με κολοκοτρωνέικο γλέντι. Κατά τη λειτουργία της Κυριακής στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Ζάτουνα θα γίνει δοξολογία, μετά το πέρας της οποίας ο Μίκης Θεοδωράκης θα εκφωνήσει πανηγυρικό με θέμα τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Διονύσιο Σολωμό. Στις επόμενες δραστηριότητες του μουσείου συγκαταλέγονται ένα δρώμενο βασισμένο στη συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τη Ραλλού Μάνου και μια μεγάλη έκθεση για τη σχέση Μίκη Θεοδωράκη-Πάμπλο Νερούδα σε συνεργασία με το Μουσείο «Πάμπλο Νερούδα» της Χιλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT