Εκείνοι που ξημεροβραδιάζονται στο Facebook, όσοι «ανεβάζουν» καθημερινά φωτογραφίες και βίντεο (φανταστείτε 14 εκατ. καινούργιες φωτογραφίες σε καθημερινή βάση), τραγούδια, τεστ, ξόρκια, νεράιδες, βέλη, αφιερώνουν τη μισή τους ημέρα μετρώντας νέους και παλιούς φίλους, δηλαδή αγνώστους, για να τονώσουν το εγώ τους, να φλερτάρουν, να νιώσουν κοινωνικά όντα, σίγουρα θα ενθουσιαστούν με την ιδέα ότι η ζωή τους θα γυριστεί σε ταινία… Ναι, ναι. Το Facebook ετοιμάζεται να γίνει ένα ακόμη μπλοκμπάστερ, με πρωταγωνιστές όλους εμάς, κάτι σαν το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς με περισσότερη υστερία, μαζί με δράμα, μελό, κρεσέντο.
Ή μήπως όχι; Κρίμα που δεν μπορούμε να φανταστούμε το σενάριο για το «Τhe Social Network». Για την ώρα ξέρουμε τον σκηνοθέτη. Ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο δημιουργός του «Seven» και της «Απίστευτης ιστορίας του Μπέντζαμιν Μπάτον», διαμορφώνει ήδη το καστ.
Αλήθεια εσείς θα βλέπατε μια ταινία για το Facebook; Εχει ακουστεί το όνομα του Κέβιν Σπέισι και του σεναριογράφου Ααρον Σόρκιν πολιτικών φιλμ, όπως το «Ζήτημα τιμής». Ο τελευταίος έφτιαξε και γκρουπ στο Facebook, ζητώντας βοήθεια: «Στα αλήθεια δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει αυτό…».
Η πλάκα που ξεκίνησε από έναν απόφοιτο του Χάρβαρντ σαν μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης και εξελίχτηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο με 200 εκατομμύρια χρήστες θα μεταφερθεί τώρα και στη μεγάλη οθόνη. Ποιος θα πλήρωνε, όμως, για να δει μια ταινία για το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στην ιστορία του Ιντερνετ;
Υπάρχουν στιγμές που το Facebook σου προκαλεί θλίψη. Βλέπεις στις 11 το βράδυ ανθρώπους αγκαλιά με ένα πληκτρολόγιο, να κλέβουν στιγμές των άλλων, να γράφουν τον πόνο τους στο στάτους τους και να πιστεύουν ότι κάποιοι θα «τσιμπήσουν», και θα τους απαντήσουν, άνθρωποι που αν τους συναντούσαν στον δρόμο ούτε γεια δεν θα τους έλεγαν…
Ο,τι κάνουν, θέλουν να το μοιράζονται με τους «φίλους» του Facebook. Σαν τους εραστές που βιντεοσκοπούνται για να συγκρίνουν μετά τις επιδόσεις τους. Αν η ταινία βασιστεί στις δημόσιες σχέσεις, δεν θα την δούμε. Αν όμως αποκαλύπτει έναν δισεκατομμυριούχο κατά λάθος, την ίδρυση του Facebook, μια ιστορία με σεξ, χρήμα, ιδιοφυΐες και προδοσία, τότε μπορεί και να την δούμε. Κύριε Σόρκιν, αυτό μπορεί τελικά και να λειτουργήσει!