Προχωράει το σχέδιο για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Προχωράει το σχέδιο για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκαθαρίζει σταδιακά το θεσμικό πλαίσιο ώστε να προχωρήσει η υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η σύνδεσή του με το Ακροπόλ και η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής.

Στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο εκσυγχρονισμός, όπως χαρακτηρίστηκε, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εντάχθηκε με τροπολογία στα προγράμματα ειδικών παρεμβάσεων μητροπολιτικού χαρακτήρα της Αττικής μαζί με τις παρεμβάσεις στην Πανεπιστημίου, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας κ.α. 

Τη σκυτάλη των ρυθμίσεων θα πάρει ο Δήμος Αθηναίων με το ειδικό χωρικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο αναμένεται να βγει σε διαβούλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προτείνεται το οικοδομικό τετράγωνο του Ακροπόλ και του μουσείου να χαρακτηριστούν «πολιτιστικές εγκαταστάσεις» και να επιτραπεί η επέκταση του μουσείου υπογείως κάτω από το κτίριο και τον κήπο του ΕΑΜ και κάτω από την οδό Τοσίτσα. Στο σχέδιο προτείνονται επίσης η αναβάθμιση του πεζοδρόμου της Τοσίτσα, η πεζοδρόμηση του άνω τμήματος της οδού Αβέρωφ, μονοδρομήσεις και διαπλατύνσεις των γύρω πεζοδρομίων, αλλά και η κατάργηση της αφετηρίας των λεωφορείων του ΟΑΣΑ που βρίσκεται επί της Βασιλέως Ηρακλείου. Για το ποιες λειτουργίες μπορεί να περιλαμβάνει η υπόγεια επέκταση, το ΕΧΣ διατυπώνει ορισμένες ενδεικτικές προτάσεις, όπως χώροι γραφείων και εκθέσεων, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες, χώροι περιοδικών εκθέσεων, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αλλά και υπόγειος χώρος στάθμευσης Ι.Χ. και τουριστικών λεωφορείων, που θα αποφορτίσει την κυκλοφορία της Πατησίων. 

Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, τα οικοδομικά τετράγωνα θα μπορέσουν να παραδοθούν «καθαρά» στους μελετητές της επέκτασης. Η μελέτη σκοπιμότητας έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και έχει παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ παράλληλα έχει γίνει και σειρά μελετών, όπως η αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του υφιστάμενου κτιρίου, γεωτεχνικές μελέτες κ.ά. 

Η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η υπόγεια σύνδεση με το Ακροπόλ και η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής είναι ένας εμβληματικός, σε πολλά επίπεδα, στόχος του ΥΠΠΟΑ και της κυβέρνησης, και μάλιστα η μεγάλης κλίμακας επέμβαση ήταν ανάμεσα στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Εκτός των άλλων, μια τέτοια παρέμβαση, όταν ολοκληρωθεί, θα επιλύσει και τα λειτουργικά προβλήματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο εδώ και χρόνια ασφυκτιά στον περιορισμένο χώρο του υφιστάμενου κτιρίου του. 

Σε επίπεδο πόλης, μια ανάπλαση μεγάλης κλίμακας, ιδίως κατά τη μετά COVID-19 εποχή, θα δώσει στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας την ανάσα που χρειάζεται.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT